Moskisvet.com
42159a9def_60419807

Zanimivo

Prazgodovinski velikan daroval kri

A.M.
06. 06. 2013 08.12
7

Znanstvenikom je prvič uspelo pridobiti vzorec krvi sibirskega volnatega mamuta. Poleg krvi so mu odvzeli še vzorce mehkega tkiva, žlez in ožilja.

Darovalec ob tem seveda ni občutil prav nič – že 10.000 let je počival v svoji ledeni grobnici. Ruski raziskovalci so v večnem ledu našli odlično ohranjeno truplo tega orjaškega sesalca. Mehko tkivo je bilo ohranjeno tako dobro, da so lahko znanstveniki odvzeli prvi vzorec mamutove krvi do sedaj. S tem se je verjetnost, da bi ledenodobnega ’kosmatinca’ zopet obudili od mrtvih, močno povečala. Raziskovalna ekipa, ki je naletela na zamrznjene ostanke, tesno sodeluje z znanstveniki iz Južne Koreje, ki si prizadevajo, da bi mamuti spet korakali po zemeljski obli.

’’Zares smo bili presenečeni, da smo našli mamutovo kri in mišično tkivo. Prvič smo lahko odvzeli kri, saj pred tem še nihče ni videl, kakšna sploh je.’’ je povedal predstojnik muzeja mamutov, Semyon Grigoriev. ’’Kadaver je star približno 10.000 let. Tako dobro se je ohranil zahvaljujoč posebnim pogojem in dejstvu, da se ni nikoli odtajal. Predvidevamo, da je žival padla v vodo ali obtičala v močvirskem blatu in poginila. Spodnji del telesa, spodnja čeljust in jezik so se odlično ohranili, izpostavljene dele pa so dodobra načeli plenilci in mrhovinarji. Kljub temu gre za najbolj ohranjeni primerek mamuta, kar so jih kdaj našli.’’ je še povedal presrečni Grigorjev.

Na podlagi obrabe zob so zaključili, da gre za 50 do 60 let staro samico, ki so jo po odvzemu vzorcev ’preselili’ v posebno ledenico, nedaleč od kraja najdbe. Transport do laboratorija bi lahko ogrozil morebiti ohranjeni genetski zapis. Kri naj bi se ohranila po zaslugi naravnega sredstva proti zmrzovanju, znanstveniki pa se bodo k truplu vrnili poleti.


Svoje mnenje pa lahko izrazite tudi na naši Facebook strani!

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 479