Moskisvet.com
Okno

Zanimivo

Luknjica v oknu na letalu?!

N.J.
04. 06. 2015 08.20
10

Ste že kdaj med letom z letalom opazili majhno 'luknjico' na oknu? Ne, ne gre za napako, tam je z razlogom, je v svojem spletnem blogu razložil pilot Mark Vanhoenacker.

Okno
Okno FOTO:
"Prijatelji se mi običajno smejijo, ko prosim za sedež ob oknu. Saj si pilot, mi pravijo, češ da imam vselej možnost sedeti ob oknu," je zapisal. "Ampak pilotska kabina mi pomeni delo, kot potnik pa lahko uživam v doživetju, poslušam glasbo in uživam v razgledu," je pojasnil, sedenje ob oknu pa primerja kar s sedenjem za mizo v lokalu z najboljšo 'strateško' pozicijo. Razgled, kot piše, lahko pokvari le luknjica v oknu. "Majhna, ki jo verjetno opazite, ko se okoli nje naredi majhna snežinka," piše. "Ko je letalo na potovalni višini, so zunaj zelo nizke temperature. Če nastane kondenz, ta zmrzne in naredi se snežinka."

Pilot, ki je nedavno izdal tudi knjigo, je v svojem zapisu razložil, zakaj je na oknih drobna 'luknjica' in kakšna je njena funkcija.
Kot piše v svojem blogu, je okno sestavljeno iz treh slojev: sloj, ki je najbliže potniku, ščiti srednji sloj, najpomembnejšo vlogo pa imata zunanji in srednji sloj, v katerem je tudi luknjica. In naloga zunanjih dveh slojev okna je, da uravnavata razliko med tlakoma. Ko se letalo dviga, pritisk pada, a zunaj pada hitreje kot v kabini, kjer se vzdržuje varni nivo tlaka, primeren za potnike. To pomeni, da je pritisk znotraj letala višji od zunanjega.

Prezračevalna luknjica naj bi imela tako pomembno vlogo za varnost. "Zunanji dve plasti imata funkcijo uravnavanja razlike med tlakom zunaj letala in znotraj kabine," piše Vanhoenacker. 

Zunanje steklo torej nima luknjice in popolnoma tesni, notranje steklo pa ima funkcijo, da ščiti, da se potniki ne bi dotikali zunanjega stekla ter da preprečuje, da se steklo zaradi velikih razlik med temperaturo znotraj in zunaj letala ne bi rosilo. Med obema stekloma je zrak in še vmesno steklo, ki ima luknjico, ta pa omogoča uravnavanje tlaka med stekloma in tlakom v kabini, saj bi sicer steklo lahko počilo. "Obe plošči sta sposobni premagovati razliko med zunanjim in notranjim tlakom, to pa omogoča prav ta drobna luknjica," je še pojasnil.

Okno
Okno FOTO:

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 417