Moskisvet.com
Leonardo Da Vinci

Novice

Zanimivo dejstvo, ki ga o Leonardu da Vinciju marsikdo ne ve

A.P.
13. 04. 2019 21.43
1

Do zdaj je Leonardo da Vinci veljal za levičarja, a nedavno so raziskovalci dokazali, da je enako spretno uporabljal tudi desnico.

Raziskovalci Galerije Uffizi so po analizi njegovega zgodnjega dela Pokrajina iz leta 1473 prišli do dognanja,  da je ta italijanski renesančni genij lahko pisal, risal in slikal z obema rokama.

Omenjeno risbo, na kateri je ujel reko Arno v Firencah z gradom Montelupo v ozadju, je ustvaril pri 21 letih. ''Izdala'' sta ga napisa na prednji in zadnji strani. Na prvi je bil napisan nazaj, na hrbtni pa od leve proti desni. Umetnostna zgodovinarka Cecilia Frosinini je ob tem dodala, da je bil Da Vinci rojen kot levičar, a so ga v otroštvu navajali na desnico, zato se je enako dobro znašel, tudi ko je pisalo ali čopič prijel z desnico.

Da Vinci je bil očitno enako spreten tako z levico kot desnico.
Da Vinci je bil očitno enako spreten tako z levico kot desnico. FOTO:
Da Vincijevi vojaški stroji
Preberi še
Da Vincijevi vojaški stroji

Sliko bodo po preiskavi vrnili v njegov rodni kraj, kjer bo na ogled v sklop razstave ob letošnji 500-letnici smrti (1452-1519) tega italijanskega slikarja, kiparja, izumitelja, inženirja in arhitekta iz toskanskega mesta Vinci, ki je preučevanje narave in eksperiment utemeljil kot ''motor'' umetniškega in znanstvenega dela in s tem močno vplival na duhovni razvoj zahodnega sveta.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 417