Moskisvet.com
Antarktika - 2

Znanost

Ledenik se tali, razlog pa ...

N.J.
27. 01. 2015 08.22
3

Največji ledenik na vzhodu Antarktike, Tottnov ledenik, ki sega šest metrov globoko v morje, dolg je 120 kilometrov ter širok več kot 30 kilometrov, se tali zaradi tople oceanske vode, ki ga obdaja, so odkrili avstralski znanstveniki.

Antarktika - 2
Antarktika - 2 FOTO: Wikipedia

Za Tottnov ledenik je doslej veljalo, da ga topli tokovi ne dosegajo. A rezultati nedavne ekspedicije na tem območju so razkrili, da so vode okoli ledenika toplejše od pričakovanega, zaradi česar najverjetneje od spodaj talijo led. "Po satelitskih posnetkih smo vedeli, da se ledenik tanjša, ampak nismo vedeli, zakaj," je po poročanju francoske tiskovne agencija AFP dejal vodja ekspedicije Steve Rintoul.

Ob tem je dodal, da je še do nedavnega veljajo, da je ledena plošča v vzhodni Antarktiki obkrožena z mrzlimi vodami, zato naj bi bila stabilna in naj se ne bi bistveno spreminjala. A znanstvena odprava je odkrila, da so vode okoli ledenika za 1,5 stopinje Celzija toplejše kot na drugih območjih, ki so jih strokovnjaki obiskali v okviru ekspedicije.

"Prišli smo do obličja ledenika in izmerili temperature, ki so bile dovolj visoke, da so prispevale k znatnemu taljenju," je še dejal Rintoul. "In zato je dejstvo, da lahko topla voda doseže ledenik, znak, da je vzhodna Antarktika zaradi podnebnih sprememb bolj ranljiva za spremembe v oceanu, kot smo menili doslej."

"Ta študija je korak naprej k boljšemu razumevanju o tem, kateri deli ledene plošče so bolj podvrženi segrevanju oceana in to je informacija, ki jo lahko uporabimo pri izboljšanju nadaljnjih napovedi o dvigu morske gladine," je še dodal Rintoul. V zadnjem desetletju se je taljenje ledenikov v najhitreje talečem delu Antarktike sicer potrojilo.

Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 376