Moskisvet.com
42159a9def_60419807

Zanimivo

Prvič posneli orjaško pošast iz globin

A.M.
08. 01. 2013 13.17
19

Znanstveniki so v Tihem oceanu prvič posneli osemmetrskega orjaka v njegovem naravnem okolju. Orjaškega lignja so "ujeli" na globini 900 metrov!

Japonski zoolog in specialist za glavonožce Cunemi Kubodera je v lanskem letu zbral ekipo znanstvenikov japonskega znanstvenega muzeja in se s podmornico odpravil v morske globine. Njihov namen je bil preprost – poiskati in posneti orjaškega lignja v njegovem naravnem okolju. Ekipa je na 100 potopih s tričlansko podmornico zbrala 400 ur slikovnega materiala, preden so našli skrivnostno bitje globin. "Vsi prejšnji poskusi so bili zaman," je iskanje opisal Kubodera, ko so bitje končno izsledili pri japonskem otoku Čiči. "Bil je bleščeč in prekrasen," je srečanje z osemmetrskim bitjem s črnimi očmi opisal Cunemi.

Orjaški lignji so skrivnostni prebivalci morskih globin, o katerih vemo zelo malo. Občasno na morska obrežja naplavi njihova razpadajoča trupla, na kitih pa včasih opazijo ogromne okrogle brazgotine, ki so jih staknili v borbi z ogromnimi glavonožci. Orjaški lignji naj bi po predvidevanjih znanstvenikov zrasli tudi več kot 20 metrov, do zdaj pa so našli trupla, ki so v dolžino merila 13 metrov in tehtala slabih 300 kilogramov. Orjaški lignji živijo na globinah med 300 in 1000 metri, prehranjujejo se z globokomorskimi ribami in drugimi lignji, sami pa so priljubljena hrana kitov glavačev.

Svoje mnenje lahko izrazite tudi na naši Facebook strani!
 

Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 376