Moskisvet.com
Evropsko brezpilotno vojaško letalo Dassault nEUROn

Zanimivo

Kako se skriti pred letečimi morilci

A.M.
11. 02. 2013 08.25
5

Brezpilotna vojaška letala so predmet številnih polemik. Vlade, ki jih uporabljajo, upravičujejo njihov namen, človekoljubne organizacije pa se zgražajo. Nekateri pa iščejo načine, s katerimi bi pretentali leteče morilce.

Moderni newyorški umetnik Adam Harvey je znan po svojih umetniških akcijah, s katerimi se bori proti sredstvom množičnega nadzora. Ameriški kongres je pred kratkim odobril uporabo brezpilotnih letal za nadzor prebivalstva na domačih tleh, FBI že nekaj časa nadzoruje telefonske pogovore, sistemi za prepoznavanje obraznih potez pa so že na vsakem koraku.
Adam je nasprotovanja državljanov in človekoljubnih organizacij povzel v razstavi predmetov, s katerimi se ljudje lahko ’skrijejo’ pred radovednimi elektronskimi očmi. Umetnik je oblikoval kolekcijo oblačil, ki so ’odporna’ na videokamere in infrardeče kamere, rentgenske žarke in radijske signale. Jopice s kapuco, šali, rute, majice in kape so stkani iz posebnih materialov, ki ne prepuščajo toplotnega sevanja. Oseb, ki nosijo takšna oblačila, varnostni sistemi ne morejo identificirati, vsa oblačila pa so opremljena s posebnim izoliranim žepom za mobilni telefon, ki ne prepušča radijskih signalov.

Oblačila so za zdaj namenjen zgolj razstavam, sčasoma pa jih umetnik namerava prodajati. ’’Če nas bodo nadzirali ves čas, moramo najti načine, na katere se bomo zaščitili,’’ je utemeljil svoje početje.
Evropsko brezpilotno vojaško letalo Dassault nEUROn
Evropsko brezpilotno vojaško letalo Dassault nEUROn FOTO: Arhiv proizvajalca

Svoje mnenje pa lahko izrazite tudi na naši Facebook strani!
 

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 369