Moskisvet.com
Podivjani grizli

Zanimivo

To so izpovedi resničnih žrtev medveda

N.J.
27. 01. 2016 07.33
17

Leonardo DiCaprio je mnoge navdušil s svojo igro v filmu Povratnik (The Revenant). In čeprav je vlogo res odlično odigral, celo tako, da gledalec pravzaprav ves čas filma z njim trpi, je realnost v primeru napada medveda lahko še veliko – zares veliko hujša. Tako vsaj pravijo tisti, ki so napad medveda doživeli in celo preživeli, svojo zgodbo pa delili s svetovno javnostjo. Mnogi takšne sreče, da bi preživeli, niso imeli.

Podivjani grizli
Podivjani grizli FOTO:

Dale Bagle: Medved mu je odgriznil del glave

Konec aprila je vreme na Aljaski že primerno za lov in 29-letni Dale Bagley je v tistem času videl odlično priložnost za izvidovanje na tistem območju, saj se je kasneje nameraval odpraviti na lov na losa. Zavedal se je, da se odpravlja na nevarno območje, zato je s seboj vzel polavtomatsko puško in Magnum revolver. Najbolj se je bal, da bi ga napadel črni medved ali grizli, verjel pa je, da je s tema dvema kosoma orožja razmeroma varen. Po nekaj urah hoda je naletel na srake in krokarje. Kot lovcu se mu je zazdelo, da krožijo nad plenom. Vse skupaj se mu je zdelo sumljivo in ustrašil se je, da je v bližini medved. Nadaljeval je s hojo in nenadoma je pred seboj zagledal spečega grizlija. »Zbudil sem ga,« je povedal. »Sedel je, obrnil glavo proti meni in se zazrl vame. V tistem trenutku sem vedel, da me ne čaka nič dobrega.« Kot je pojasnil, bi ga še ustrelil, če bi šlo za črnega medveda, saj je bila tedaj tudi odprta sezona lova na črne medvede. Lov na grizlije tedaj ni bil odprt. »Nisem mogel kar streljati. Z grizlijem sva se gledala, nisem vedel, kaj naj storim,« je dejal. Začel je vpiti na ves glas, da bi morda prestrašil medveda. Včasih to pomaga in medved zbeži.

A tokrat se medved na vpitje ni odzval in je napadel. Z revolverjem je izstrelil opozorilni strel, da bi ga prestrašil, a izzval je nasprotno reakcijo: približno 400 kg težka zver ga je napadla. V paniki je vanj uperil puško in ustrelil. Krogla ga je zadela, a ga je ustavila le za hip. Ustrelil je znova, a je puška zatajila. Še enkrat je ustrelil – tokrat z revolverjem in ranil medveda, a je ta imel dovolj moči, da je zobe zarinil Daleu v lobanjo. »Čutil in slišal sem, kako so kosti v glavi popokale, se lomile, nisem pa čutil bolečine,« se spominja. Ranjen je še enkrat ustrelil medveda v telo, a je medved še naprej napadal in mlademu lovcu zlomil čeljust, nato ličnici in mu dobesedno iztrgal zgornjo čeljust iz glave ter zagrizel za njegovo desno oko. Z naslednjim ugrizom mu je odgriznil vrh glave in ga zagrabil za telo.

Tedaj je Dale izstrelil še nekaj krogel in medved je začel bežati. Celoten napad je trajal le kakšnih 15 sekund, a Daleova glava je bila popolnoma izmaličena. Njegov oče ga je opisal kot 'košarkarsko žogo z majhnim nosom'. Čakalo ga je več operativnih posegov: prvi je trajal 10 ur, rehabilitacija pa 2 leti. 

The Revenant
The Revenant FOTO:

Napad medveda je še najbolj podoben napadu iz filma Povratnik, kjer v glavni vlogi nastopa Leonardo DiCaprio, osnova zgodbe pa je brutalna izkušnja moža, ki je prodajal krzna, Hugha Glassa iz 19. stoletja. Poleg napada medveda je v filmu v ospredju še krutost mož, ki naj bi mu pomagali, a so mu obrnili hrbet.

Grizli je napadel Grega Boswella

Med 'srečneži', ki so preživeli napad medveda, je tudi 24-letni škotski plezalec Greg Boswell, ki ga je preteklega novembra napadel grizli v kanadskem gorovju Rocky Mountains. Medved ga je najprej zagrabil za nogo, nato zagrizel v čevelj in ga dvignil v zrak. »Komaj ko je začela špricati kri, sem videl luknje v nogi,« je povedal. »Zagrabil me je za nogo, slišal sem, kako je počilo. Dvignil me je, tako da sem imel ramena visoko nad tlemi. Neverjetno, kako je močan,« se spominja. Plezalca sta imela velikansko srečo in sta uspela medvedu zbežati, nato pa svojo grozno izkušnjo opisala v blogu, ki je postal viralen.
25-letni Lindsay Jones in 23-letni Nikki Latta je medved sledil več kot uro.

Grizli želel pojesti kamero - 1
Grizli želel pojesti kamero - 1 FOTO: YouTube
25-letna Lindsay in 23-letna Nikki nista imeli te sreče, da bi lahko hitro zbežali medvedu. Debelo uro ju je medved preganjal po gozdu v bližini Kingstona v Kanadi. Obuti sta bili v natikače in skušali zbežati medvedu. »Vsakič, ko sva se obrnili, je bil za nama in naju preganjal,« je Lindsay povedala za medije. »Tako dolgo in hitro sva tekli, da so mi pljuča skoraj gorela. Nisem imela več moči.« Dekleti sta se na neki točki ločili. Lindsay si je uspela poiskati zavetje v neki lovski koči. V stanju obupa je razbila okno in vdrla v kočo in se skrila v notranjosti, a je padla na razbito steklo in se grdo porezala. »Nogo sem imela dobesedno odprto in bila sem prepričana, da me bo medved zavohal,« je dejala in pojasnila, da je bila skorajda prepričana, da je Nikki umrla. Nenadoma se je pojavila pred oknom tudi Nikki in Lindsay jo je potegnila v kočo. Tudi ona je bila vsa porezana. Slišali sta medveda, kako je hodil okoli koče in skušal vstopiti vanjo. Nenadoma je stopil k oknu in zagrizel v zavese. Zbežali sta v drugi prostor, medved pa je še naprej iskal možnosti, kako bi vstopil v kočo. »Mislila sem na to, da sem stara komaj 25 let in da bom umrla. Tako bom zapustila svoje otroke,« se spominja Lindsay.

Približno uro kasneje je na kraj dogodka prišla policija. Policisti so medveda ustrelili in rešili dekleti. Rane niso bile hude, a izkušnja je bila menda grozljiva.

Mark Matheny – mislil je, da doživlja svoj konec

Kako zaščitniški znajo biti medvedi z mladiči, se dobro zaveda Mark Matheny. Skupaj s prijateljem Fredom Bahnsonom sta bila na lovu, ko ju je napadla medvedka z mladiči. Matheny se je znašel na tleh, nad njim je stala medvedka. Ugriznila ga je v grlo in odgriznila del spodnje čeljusti. Drugič je ugriznil v njegovo ličnico. Naslednjič je medvedka zagrizla v njegovo lobanjo. Prosil sem za življenje in z zadnjimi močmi Fredu zavpil: »Ima mojo glavo, ubila me bo!« Bahnson je medveda popršil z razpršilom za odganjanje medvedov, nekakšnim solzivcem. Medvedka se je zmedla in Bahnsona ugriznila v hrbet. Spustil je razpršilo in izgubil očala. Situacija se je zdela brezizhodna in medvedka je znova zagrizla v Marka – tokrat v roko. Fred je uspel najti razpršilo in ga razpršil v medvedkin obraz. Naposled je zbežala skupaj z mladički.

Kljub nekaterim grozljivim zgodbam je treba vseeno vedeti, da medved v resnici le redko napade. To stori, če se počuti ogroženega, sicer pa gre v osnovi za plaho žival. Če se vseeno bojite, da bi vas v naših gozdovih napadel medved, potem TUKAJ preberete, ali je ta velika rjava zver res tako nevarna kot večina misli, in kako se odzvati v primeru srečanja z njo.

Medvedka z mladičem
Medvedka z mladičem FOTO: Reuters

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 492