Moskisvet.com
Prihodnost

Zanimivo

Kaj nam prinaša prihodnost

A.M.
21. 12. 2012 08.29
5

Špekulacije o bodočem tehnološkem razvoju so vedno zanimivo branje. Kako bodo izgledala prevozna sredstva, kakšen bo napredek v medicini, bomo živeli dlje? Skupina strokovnjakov je pripravila strokovne napovedi o prihodnjem stoletju.

Ameriško brezpilotno letalo Global Hawk
Ameriško brezpilotno letalo Global Hawk FOTO: Reuters
2012 do 2022

Ogrožene živalske vrste bodo varovali roboti

Tehnologija je že v testni fazi. V naravnem rezervatu v Nepalu nadzorujejo ogrožene indijske nosoroge. Čuvaji v zrak pošljejo avtomatizirane letalske modelčke, ki s pomočjo kamer in GPS oddajnika nadzirajo gibanje divjih lovcev.

Vegetarijanci in mesojedci bodo skupaj uživali v sintetičnem mesu

Vzreja živine za zakol je draga, potratna in okolju škodljiva. V laboratorijih že pripravljajo sintetične prehrambene nadomestke, ki bodo imeli visoko hranljivo vrednost, izgledali in dišali bodo kot običajno meso, proizvodnja pa bo hitrejša in predvsem cenejša. Ameriško podjetje ’Beyond Meat’ že proizvaja umetne ’piščančje trakce’, ki jih tudi največji gurmani ne ločijo od običajnega mesa.

Prvič znotraj googlovih 'src' - 4
Prvič znotraj googlovih 'src' - 4 FOTO: Arhiv izvajalca
Električna omrežja bodo ščitile digitalne ’mravlje’

Gre za programsko opremo, ki posnema obnašanje mravelj. Med pohajkovanjem po električnih omrežjih za seboj puščajo posebno digitalno sled. Če naletijo na neobičajne okoliščine, se ’žužki’ ustavijo in opravijo samodejno analizo. S pomočjo digitalne sledi o tem obvestijo ostale mravljince, ki tudi sami odhitijo na kraj dogodka. Večje količine digitalnih žuželk na enem mestu opozorijo operaterje.

Neuničljivi mostovi, ki se popravljajo sami

Na michiganski univerzi so razvili poseben kompozitni material, ki ga sestavljajo mikrovlakna. Poškodovana vlakna se čez nekaj dni ’zacelijo’ s pomočjo kalcijevih ionov, vlage in ogljikovega dioksida. Podobno kot človeške kosti.

2023 do 2062

Našli bomo življenje na ostalih planetih

Znanstveniki projekta SETI napovedujejo dokaze o življenju onkraj našega planeta v naslednjih dveh desetletjih.

Teorija o temni materiji je napačna - 3
Teorija o temni materiji je napačna - 3 FOTO: NASA
Temna materija nič več mit

Znanstveniki bodo odkrili neposredne dokaze za obstoj temne materije, ki naj bi ’zakrivila’ 23 % mase vesolja. Zaenkrat neposrednih dokazov za njen obstoj še niso našli, opaziti pa je moč določene namige, ki nakazujejo, da na vesoljska telesa vpliva neka nepoznana sila. Dokaze za črno materijo naj bi našli v naslednjih petnajstih letih.

Superljudje

Nano tehnologija bo ljudem zagotovila nadčloveške sposobnosti. Posebne leče bodo omogočile izjemne vizualne sposobnosti, obenem pa bodo uporabnike oskrbovale s potrebnimi informacijami. Super leče bodo tako omogočile nočni vid in približevanje oddaljenih predmetov. Robotske celice bodo izboljšale človeške zmogljivosti. Potapljači prihodnosti bodo lahko s pomočjo umetnih rdečih krvničk pod vodo brez dodatnega kisika zdržali tudi nekaj ur.

2063 do 2122

Vesoljska ladja z ionskim pogonom bo dosegla prvo zvezdo. Medzvezdno križarko bo poganjal žlahtni plin ksenon, katerega ione bo pospeševalo elektromagnetno polje. Na podorčju medicine bodo znanstveniki razkrili skrivnost nevronskih povezav v možganih. S tem bodo omogočili učinkovito zdravljenje mentalnih obolenj in učenje.

Nevrološke povezave
Nevrološke povezave FOTO: Profimedia

Svoje mnenje pa lahko izrazite tudi na naši Facebook strani!
 

Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 376