Moskisvet.com
Vezuv

Zanimivo

Se bo tragedija ponovila?

N.J.
25. 08. 2015 15.25
20

Po 71 letih naj bi bila verjetnost erupcije Vezuva, vulkana na italijanskem ozemlju, zelo verjetna, opozarjajo italijanski vulkanologi. Informacije naj bi v javnost poslala Giuseppe Mastrolorenzo in Lucia Pappalardo.

Onadva naj bi bila tista, ki sta v javnosti zagnala pravcato paniko s podatki o tem, katerim nevarnostim so izpostavljeni prebivalci Neaplja. Magmatska vrečka, ki se nahaja na globini približno 10 kilometrov med Vezuvom in Campi Flegrei, bi kmalu lahko privrela na površje in eksplodirala. Svoje napovedi naj bi podkrepila z dokazi: na tistem območju naj bi se samo med letoma 2002 in 2012 površje dvignilo že za približno 20 do 30 centimetrov. Poleg tega so veskozi prisotni tudi manjši potresni sunki, dim izhaja na več novih lokacijah in na več območjih se površje nepredvidljivo dviga in spušča kot posledica podzemnih dogajanj. Ogroženih naj bi bilo okoli 3 milijone prebivalcev, zato vnovič opozarjajo oblasti, naj izdelajo natančen načrt evakuacije, po katerem bi lahko ukrepali v primeru izbruha vulkana, do katerega bi lahko prišlo v prihodnjem desetletju.

Na napovedi se je odzval tudi direktor observatorija pri Vezuvu, Giuseppe De Natale. »Številni prebivalci so nas klicali v zvezi z napovedmi izbruha Vezuva in čutim se odgovornega, da podam pojasnila. Neapeljska sekcija Observatorija je edina, ki lahko izdaja seizmološke študije in že vrsto let spremlja vulkanska območja: Vezuv, Campi Flegrei in Ischia. Občasno izdajamo poročila z vsemi informacijami, ki so javna in vsem na vpogled na spletni strani.« Kot pravi, prej omenjena avtorja NISTA objavila nobenega prispevka, v katerem bi opisovala takšne nevarnosti. Da so to delujoči vulkani, pa ni nič novega, zato tudi ni po bedesah direktorja prav nič novega, da lahko kadarkoli pride do izbruha.

Morebiten izbruh naj sicer ne bi bil nekaj neizogibnega in pretirano grozečega, saj menda pri vulkanskih aktivnosti v zadnjih 71 letih ni bilo posebnih očitnih sprememb, tudi v zadnjem obdobju naj ne bi beležili pretresljivih dogajanj, ki bi močno odstopala od preteklih. Glede magmatske vrečke je pojasnil, da je nista odkrila prej omenjena avtorja, temveč so jo odkrili raziskovalci, ki so proučevali Vezuv med letoma 1994 in 2001. Tudi nivo tal se je resnično dvignil za 20 do 30 centimetrov, a se je površje dvigovalo razmeroma počasi.

Prebivalci so kljub vsemu prestrašeni in nihče pravzaprav ni prepričan, ali so zdaj le želeli pomiriti prebivalstvo in je bil alarm lažen ali pa gre pač za to, da so v javnost prišle informacije, ki ne bi smele priti.

Najhujši izbruh so zabeležili leta 79, ko sta bili dve mesti popolnoma uničeni: Pompeji (zasulo jih je 30 metrovvulkanskega prahu) in Herkulanum (zasulo ga je 5 metrov vulkanskega prahu). Nazadnje je vulkan izbruhnil leta 1944 in terjal 49 življenj.

Vezuv
Vezuv FOTO:

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 328