Moskisvet.com
Miš

Zanimivo

Iz živali vzgojili človeka

V.S.
25. 04. 2012 15.56
3

Različne veje znanosti že od nekdaj izvajajo skrivne, pa tudi odobrene, poskuse križanja človeških in živalskih genov. Poskuse s človeško-živalskimi hibridi naj bi spodbujala in financirala velika podjetja, ki vidijo prihodnost in zaslužek v genskem inženiringu.

Tovrstnim poskusom pa je zelo naklonjena tudi farmacija, ki ves čas mrzlično išče zdravila za človeku pogubne bolezni. S pomočjo epruvete so že uspeli zasejati seme nove vrste živega bitja, živalsko-človeškega hibrida. In to ne enega.

DNK
DNK FOTO: Thinkstock
Človek zajec

Med prvimi v moderni znanosti uspešno izveden poskus križanja živali in človeka so izvedli kitajski raziskovalci. Leta 2003 so na šanghajskem medicinskem centru uspešno združili jajčne celice zajklje s človeškimi spolnimi celicami. Z drugimi besedami – zajkljo so oplodili s človeškim semenom. Zakonodajni organi so raziskovalcem dovolili, da lahko razvoj zarodka spremljajo zgolj nekaj dni, saj primarni cilj poskusa – iz etičnih razlogov seveda – ni bil ustvariti človeka z zajčjimi ušesi, mehkim kožuščkom in repom, temveč iz zarodka izločiti hibridne izvorne celice, s pomočjo katerih bi lahko laboratorijsko gojili človeško kožo.     

Človeška kri v žilah prašičev

Leto dni po kitajskem uspešnem poskusu združitve človeških in zajčjih celic so iz klinike Mayo iz Minnesote javnosti sporočili, da so poskusnemu prašiču uspešno zamenjali njegovo kri s človeško. Še bolj revolucionarno odkritje je bilo, da so se človeške celice spontano združile z nekaterimi celicami prašiča in tako samodejno ustvarile novo, hibridno vrsto celic, ki jih telo ni zavrnilo. Znanstveniki so pojasnili, da je bil cilj poskusa spoznati procese, kako se nekateri živalski virusi, kot sta svinjska in ptičja gripa, prenašajo na človeka.

Miš z možgani

Miš
Miš FOTO: Reuters
Profesor Irving Weissman z Univerze Stanford, sicer tudi solastnik biotehniškega podjetja StemCells Inc., je leta 2005 dobil uradno dovoljenje, da lahko ustvari hibrid med človekom in mišjo. Weissman in njegov tim raziskovalcev so v mišje možgane injicirali izvorne celice človeških možganov z namenom preučevanja nevrodegenerativnih bolezni, kot sta Parkinsonova in Alzheimerjeva bolezen.

Poskus ni prinesel želenih rezultatov. Bolj uspešen je bil poskus z mišjimi izvornimi celicami, s pomočjo katerih so v laboratoriju uspeli vzgojiti lasne celice, ki spodbujajo rast človeških las.

Človeška jetra v ovčjem fetusu

Eden od ciljev ustvarjanja križancev je ustvariti vrsto, s pomočjo katere bi kontrolirano gojili izključno človeške organe, namenjene transplantaciji. Leta 2007 so znanstveniki z Univerze Nevado – Reno združili izvorne celice ovce in človeka. Dr. Esmail Zanjani je v ovčji fetus vbrizgal izvorne celice človeškega zarodka, saj imata ovca in človek podoben žilni sistem. Poskus je dal neverjetne rezultate: v jetrih ovce so uspeli vzgojiti kar 20 odstotkov človeških celic.

Pokončni opičnjak

Z odkritjem, da imata človek in šimpanz v 98 odstotkih enak genski zapis, je bilo logično, da se bodo znanstveniki po vsem svetu podali v tekmo za prvo nagrado: ustvariti križanca med človekom in šimpanzom, za katero so skovali tudi že ime »chuman« oziroma »chumanzee«.

Nedvomno se poskusi hibridizacije obeh vrst prikrito izvajajo že vrsto let, a zaradi etičnih zadržkov čas še ni zrel za revolucionarno objavo: smo prvi, ki smo ustvarili človeškega opičnjaka.

Eden redkih, javno priznanih uspešnih poskusov oploditve samice šimpanza s človeško spermo se je zgodil že leta 1920, izvedel ga je sovjetski biolog Ilia Ivanov. Kasneje je prišlo uradno sporočilo, da poskus vendarle ni uspel, zarodek naj bi odmrl in novica je šla v pozabo.

Leta 1970 je po vsem svetu zaslovel šimpanz z imenom Oliver, ki naj bi bil sposoben neverjetno pokončne hoje, na moč podobne človeški. Dvajset let kasneje so z DNK testi dokazali, da gre vendarle za čisto živalsko vrsto, ki ima pač bolj razvite motorične sposobnosti.  Torej še en dokaz, da evolucija vedno ubira svojo, naravno pot.

A kdo ve, kakšni poskusi se izvajajo za zaprtimi vrati laboratorijev. Z malo domišljije bodo po svetu kmalu hodili križanci, ki niso prišli iz vesolja, temveč so jih ustvarili ljudje v belih haljah. Morda pa so tudi že med nami.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 400