Moskisvet.com
Adolf Hitler

Zanimivo

Hitler se vrača v Nemčijo!

J.V.
27. 02. 2015 13.13
138

Prepoved ponovne izdaje nacističnega manifesta je v veljavi vse od konca druge svetovne vonje, letos decembra pa naj bi se prepoved iztekla. Zaradi tega mnogi napovedujejo prenovljeno izdajo Hitlerjeve avtobiografije Moj boj (Mein Kampf), ki naj bi bila prvič po smrti voditelja znova naprodaj v nemških knjigarnah.

Nova izdaja, ki naj bi jo pripravil Inštitut za novejšo zgodovino, bo obsegala 2 tisoč strani, ki v glavnem vsebujejo kritiko in analizo. Iz Inštituta sporočajo, da je knjiga 'Moj boj' zelo pomemben zgodovinski in izobraževalni pripomoček.

Kopija Hitlerjeve knjige Mein Kampf
Kopija Hitlerjeve knjige Mein Kampf FOTO: Reuters

Medtem pa so nasprotniki, med katerimi so tudi preživeli holokavsta, zgroženi in popolnoma ogorčeni nad ponovno izdajo knjige in jo vidijo kot dajanje glasu neusmiljenemu diktatorju, ki je odgovoren za smrt več kot 11 milijonov ljudi. Ponatis so v Nemčiji prepovedali, a je bila knjiga že objavljena na internetu in na voljo tudi drugim državam, med drugim tudi Ameriki in Kanadi.

Spomnimo, v tej knjigi je Hitler razglasil svoje rasistične namene in želje po arijski nadvladi. Ob izidu je bila knjiga bolj ali manj ignorirana, ko pa se je tiran povzpel na oblast, naj bi med Nemci krožilo vsaj deset milijonov izvodov. Knjiga je imela velikanski vpliv na množice in je dala Hitlerju moč nad njimi. Knjiga poudarja rasno neenakopravnost in superiornost arijske rase. Leta 2003 so v Angliji objavili nadaljevanje knjige Zweites Buch (Druga knjiga), ki še razširja ideje iz prve knjige.
 

KOMENTARJI (138)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 369