Moskisvet.com
Posnetek trka subatomskih delcev

Zanimivo

Bo Higgsov bozon za nas usoden?

A.M.
11. 02. 2014 14.03
7

Zadnja odkritja v povezavi s Higgsovim bozonom so znanstvenikom postregla z osupljivimi ugotovitvami. Bo ’Božji delec’ res uničil vesolje?

Veliki pok
Veliki pok FOTO: Thinkstock

Teoretični fiziki iz državnega laboratorija v Fermiju so podali svojo teorijo o koncu našega vesolja. Izsledki raziskav izmuzljivega delca so pokazali da ’’živimo v zelo nestabilnem vesolju in čez nekaj časa bo šlo vse k vragu’’. Vsaj tako slikovito so se izrazili znanstveniki.

Našemu vesolju grozi t.i. pojav 'vakuumske nestabilnosti'. Po tem scenariju bo nekje v našem vesolju nastalo novo vesolje, to pa bo ob širitvi nam poznana nebesna telesa preprosto ’požrlo’. Dokazi za tovrsten dogodek sicer še niso povsem na dlani, saj so izračuni odvisni od nekaterih lastnosti Higgsovega bozona, do katerih se znanstveniki še niso dokopali. Po podatkih, ki jih imamo sedaj, pa je pojav ’kvantne fluktuacije’ dokaj verjeten. Novo ’kanibalistično’ vesolje bo nastalo s pomočjo majhnega mehurčka, ki se bo širil s hitrostjo svetlobe in uničil vse pred seboj. Nekakšna reciklirana oblika velikega poka torej. ’’Mali mehurček ’nadomestnega’ vesolja bo nastal nekje znotraj našega vesolja in se širil toliko časa, dokler ne bo uničil vsega.’’ je povedal fizik Joseph Lykken.

Znanstveniki v Cernu
Znanstveniki v Cernu FOTO: Reuters

Seveda pa bo potrebno na rojstvo novega vesolja še malo počakati – po ocenah strokovnjakov nekaj 10 milijard let.

Svoje mnenje pa lahko izrazite tudi na naši Facebook strani!
 

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 470