Moskisvet.com
Stalin

Zanimivo

Grozljiva dejstva o Stalinu!

N.J.
31. 12. 2015 08.54
165

Josip Stalin je nekdanji sovjetski diktator, znan tudi kot mož, ki je vladal z jekleno roko in bil izjemno neusmiljen. Pod njegovo diktaturo je umrlo na milijone ljudi, pobiti je dal celo najbližje zaveznike in sodržavljane. Eno njegovih žvljenjskih vodil je namreč bilo, da da 'ne zaupa nikomur, niti sebi'. Pred vami je 10 manj znanih dejstev, ki razkrivajo podrobnosti iz življenja tega krutega diktatorja.

Stalin
Stalin FOTO: wikimedia.com
1. Jekleni mož

Njegovo rojstno ime je bilo Ioseb Džugašvili (na dokumentih je več različic zapisa tega imena, tudi Losif Vissarionovich Dzhugashvili). Ime Stalin si je nadel neposredno iz prevoda besed 'jekleni mož' leta 1910. Gradil je svojo trdno figuro in tajil svojo pravo identiteto pred oblastmi, ko se je udeleževal revolucionarnih aktivnosti. Takšno ime naj bi si po mnenju nekaterih izbral, da bi se distanciral od svojih gruzijskih korenin. Disidenti so ga imenovali za 'malega očeta narodov', nanašajoč se na njegovo višino – visok je bil le 162,5 cm, Harry S. Truman, ki je v višino meril 175 centimetrov, pa ga je imenoval celo 'little squirt' (mali bizgec, op.p.).

2. Stalin in vera

Čeprav je bil kasneje sinonim ateizma in je v duhu marksizma zavzemal strogo protiversko stališče, je Stalin, ko se je pridružil revolucionarnemu gibanju, študiral teologijo. Njegova mati je želela celo, da bo postal duhovnik, saj bi mu to pomagalo otresti se revščine in bi mu prineslo drugačne priložnosti. Veliko njegovih prvih spisov tako odraža njegovo naklonjenost veri. Bil je inteligenten mladenič in na teologiji je prejemal celo štipendijo, da bi postal posvečen v ruski ortodoksni cerkvi. Ker je bral Marxove knjige, so ga izključili. Kljub marksistični usmerjenosti je menda še vedno ohranil nekaj elementov krščanske duhovnosti.

Levo roko je imel očitno krajšo od desne.
3. Dolžina roke

Stalin naj bi imel nenavadno telesno hibo, in sicer naj bi imel levo roko očitno krajšo od desne, kar so pri portretih skrbno prikrivali. Njegova hiba naj ne bi bila prirojena, temveč naj bi šlo za posledico padca s konja, ki ga je utrpel, ko mu je bilo 12 let. Roko so mu morali po padcu rekonstruirati, opravili so več kirurških posegov, kljub vsemu pa je roka ostala precej krajša in otrdela v komolcu.

Josip Stalin - 4
Josip Stalin - 4 FOTO: Reuters
4. Nizka samopodoba

Stalin je bil posebej negotov glede svojega videza. Kot majhen otrok, ko mu je bilo 7 let, je zbolel za črnimi kozami, zaradi česar je imel zelo brazgotinasto kožo. Njegove uradne fotografije so vselej obdelali in odstranili brazgotine, a jih je bilo na nekaj fotografijah le mogoče opaziti.

Črne koze so mu pustile številne brazgotine.
5. Grozljiv smisel za humor

Če mu je kdo nasprotoval, se ni mogel gladko izmuzniti. Številna izginotja oseb so ostala nepojasnjena, moški in ženske so izginjali v sumljivih okoliščinah Številne poboje naj bi celo izvajali zgolj zato, da se je on zabaval. Človeško življenje zanj ni imelo pomena – minska polja je čistil tako, da je svojim četam ukazal, naj jih prečkajo. Stalin je bil krut tudi, ko se je zabaval.

Ko je umiral, je v svoje sobane prepovedal vstop tudi svojih osebnim stražarjem. Nekega dne je, da bi preizkusil njihovo lojalnost, vpil, kot bi doživljal pravo agonijo. Njegovi najzvestejši osebni stražarji so vstopili, da bi mu pomagali, a jih za to ni nagradil – ukazal je eksekucijo vseh, ki so vstopili, saj niso upoštevali prepovedi vstopa v njegove spalne prostore.

Ko je dejansko doživel napad, si nihče ni upal vstopiti. Bali so se njegovih krutih ukrepov, saj niso mogli vedeti, ali gre za novo testiranje ali pa se pač resnično nekaj hudega dogaja. Kasneje ga je polzavestnega našel Peter Lozgachev. Stalin je ležal na tleh. Najverjetneje se je sesedel zaradi kapi, ki je ohromila polovico njegovega telesa. V roku nekaj dni je umrl, domnevno zaradi notranjih krvavitev.

Za njim so ostajali le kupi trupel.
Za njim so ostajali le kupi trupel. FOTO:

6. Mir - njegova vrlina?!

Čeprav je bil znan kot kruti tiran, je bil Stalin, ironično, dvakrat nominiran za Nobelovo nagrado, leta 1945 in 1948, in sicer zaradi zaslug za konec 2. svetovne vojne. Stalin je imel sicer na mor izjemno pesimističen pogled. »Če kateri zunanji minister goreče zagovarja mirovne konferenc, potem je njegova vlada zagotovo že odposlal nove vojne ladje in letala,« je nekoč komentiral. Čeprav nagrad za mir ni dobil, pa je bil kar dvakrat imenovan za osebnost leta pri Time Magazine – leta 1939 in 1942.

Stalin - 2
Stalin - 2 FOTO:

7. Eksperimenti

Kot nekateri trdijo, naj bi Stalin ukazal razvoj bitja, ki bi bilo pol človek in pol opica. "Želim novo nepremagljivo človeško bitje, neobčutljivo na bolečino, vzdržljivo in ki je indiferentno glede kvalitete hrane, ki jo zaužije," je v moskovskih dokumentih navedena njegova izjava.Sovjetska akademija znanosti naj bi tako leta 1926 prejela ukaz, naj ustvari 'živi stroj za bojevanje', ki bi imel slabše razvite možgane. Takšne 'osebe' bi uporabljali tudi za izgradnjo infrastrukture Eksperimente je vodil Ilya Ivanov, sovjetski znanstvenik, Kljub številnim poskusom na šimpanzih, je bil neuspešen, nazadnje so ga oblasti aretirale in izgnale v Kazahstan.

8. Laži in statistika

»Ena smrt je tragedija, milijon mrtvih je statistika,« je Stalinova logika, združena v eno samo poved. Kljub številnim trditvam, da gre za stavek, ki naj bi ga prvi izrekel prav Stalin, dejansko za to ni nobenega dokaza in gre za laž. Besede je menda zložil in zapisal pisatelj Erich Maria Remarque.

V času njegove vladavine je umrlo na milijone ljudi, samo v Ukrajini jih je dobesedno izstradal več kot 14 milijonov.
Njegova statistika je sicer izjemno grozljiva. Odstranil in pobiti je dal številne Leninove sodelavce in nedolžne ljudi, ki so podpirali boljševizem, z (domnevnimi) nasprotniki je polnil delovna taborišča v Sibiriji, kjer so množično umirali. V času njegovih čistk je tako pomrlo okoli 60 milijonov ljudi. Sam v gulagih jih je pobil več kot 800.000, številni so umrli od lakote.
Po Hitlerjevem napadu na Sovjetsko zvezo je bil Stalin krivec za državno vojno, v kateri je padlo 20 milijonov sovjetskih državljanov. Teroristične tolpe, ki jih je imela in oboroževala država, so prečesavale deželo po mili volji in ukazih države. Več milijonov kulakov so poslali v taborišča na prisilno delo in mnogo jih je pomrlo. Samo v Ukrajini je od lakote umrlo približno 14 milijonov ljudi.

Oboževal je vesterne.

9. Zdaj divjajo vsi kavbojci ...

Stalin je oboževal ameriške kavbojske filme. Gostil je prijatelje v zasebnem kinu, kjer so gledali tovrstne filme, prevajal pa naj bi jih njegov osebni prevajalec.

10. Težko otroštvo

Stalinov oče naj bi bil alkoholik, pogosto naj bi bil nasilen do malega Josipa in njegove mame. Odraščal je ob neprestanem norčevanju vrstnikov iz njega, prebolel je črne koze, padel je s konja in utrpel hude posledice na roki, zaradi česar se sam sploh ne bi mogel bojevati v 2. svetovni vojni.

KOMENTARJI (165)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 492