Moskisvet.com
delfin

Zanimivo

'Fliper, si za pivo?'

A.M.
18. 03. 2013 09.13
1

Prikupni morski sesalci vedno znova presenečajo s svojo inteligenco. Tokratno odkritje pa je presenetilo znanstvenike – delfini so nam podobni bolj, kot smo do zdaj mislili.

delfin
delfin FOTO: iStockphoto

V zadnji raziskavi, v kateri so preučevali načine komunikacije med delfini, so ugotovili, da je "delfinščina" zelo zapleten jezik. Sestavlja jo serija piskov in klikov, s katerimi se ti sesalci opozarjajo na nevarnosti, obveščajo o jatah rib ali zgolj prijateljsko "kramljajo".

Študija je pokazala, da se vsak delfin "identificira" z edinstvenim vzorcem piskov. S tem preostale delfine obvesti o tem, kdo pošilja sporočilo. Ta edinstveni piskajoči naziv uporabljajo tudi preostali delfini, ko želijo o nečem obvestiti točno določenega delfina.

Gre za natančno določeno zaporedje piskov, ki ga delfini niso oddajali v nobenem drugem primeru, razen ko so želeli pokramljati s podvodnim "znancem". Družabni morski sesalci se sporazumevajo na zelo kompleksen način, ki ga znanstveniki šele poskušajo razvozlati.
 

Svoje mnenje pa lahko izrazite tudi na naši Facebook strani!
 

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 376