Moskisvet.com
Facebook

Zanimivo

Ne blokirajo le golih fotografij!

N.J.
11. 02. 2015 08.04
1

V določenih deželah so pri Facebooku postavljeni pred veliko dilemo: cenzurirati oziroma odstraniti objavo posameznika ali tvegati, da jih prepovedo? In običajno se odličijo za prvo možnost. Vas zanima, kje se to najpogosteje dogaja?

Facebook in denar
Facebook in denar FOTO: Profimedia

Očitno sploh ni največji problem ta, ali objavite preveč provokativno fotografijo in ali ste kršili pravila, ki jih postavlja Facebook. Facebook naj bi objave cenzuriral glede na zahteve, ki jih postavlja določena država.

Na seznamu držav, ki zahtevajo cenzuriranje določenih objav, so se znašle tudi države, kot so Francija, Nemčija in Velika Britanija, pa tudi sosednja Italija.
Najhujše omejitve naj bi postavljale države, kot so Indija, Turčija in Pakistan, kjer vsako leto odstranijo na tisoče fotografij in objav, v katerih recimo prebivalci kritizirajo oblast ali objavljajo fotografije, ki so sporne zaradi verskih prepričanj večine prebivalstva. V prvi polovici preteklega leta naj bi Facebook blokiral okoli 5.000 spornih zadev v Indiji (4.960), okoli 2.000 spornih objav pa naj bi blokirali v prvi polovici leta v Turčiji (1.893) in Pakistanu (1.773). Objave so v tujini sicer vidne, ne pa tudi znotraj njihovih meja. Gre za t.i. selektivno blokiranje, selektivno cenzuro. Podatki so dostopni na strani Facebooka.

V Turčiji so primer politične cenzure obravnavali pred kratkim. Na zahtevo sodišča je moral recimo Facebook odstraniti objavo, v kateri je nekdo kritiziral Mohammeda.

Kot je zapisal ustanovitelj Facebooka Mark Zuckerberg v enem izmed pisem investitorjem, je eden izmed namenov Facebooka ta, da da ljudem možnost naglas spregovoriti, izraziti svoja (ne)strinjanja. A očitno to ne drži povsem, saj se vmešavajo države s svojimi zahtevami, svoboda govora in izražanja pa je še kako omejena.

V določenih primerih naj Facebook vseeno ne bi deloval na podlagi zahtev držav. Facebook skuša jadrati med zahtevami oblasti in svobodo izražanja, nekatere objave tudi odstrani, a kot so prepričani, je še vedno dovolj svobodne komunikacije in konec koncev je splet še vedno tisti, ki zmaga. Težko oziroma praktično nemogoče je, da bi utišali vse, da bi določeno objavo, fotografijo za vsejel odstranili.

Facebook raje dela za denar, kot da bi ravnal moralno?

To je vprašanje, ki si ga mnogi zastavljajo. So zahteve države, oblasti, res pomembnejše od mnenja posameznika, ki tam biva? Zuckerberg je na eni izmed konferenc dejal: »Gre pravzaprav za naše dolgoročno poslanstvo, našo filozofijo, ne pa za neko kratkotrajno oslovno odločitev,« poročajo ameriški mediji. Vseeno pa je, glede na številne blokade, očitno, da Facebook raje, kot da dovoljuje uporabnikom, da svobodno izražajo svoja mnenja, vseeno sledi političnim odločitvam in blokira določene objave. Če bi se določena država odločila v celoti blokirati Facebook v celoti, bi to lahko močno in trajno vplivalo na njihovo poslovanje.

Grožnje z ukinitvijo pri Facebooku menda jemljejo skrajno resno. V Turčiji naj bi tako v začetku leta že ukinili dostopanje do kanala YouTube in in Twitterja. Facebook bo zato še naprej skrbel, da bodo pravočasno utišani tisti, ki bodo blatili recimo Mustafa Kemala Atatürka V Turčiji, tiste, ki bodo spodbujali nestrpnost v Pakistanu ali pač kritizirali politiko v Indiji. Toliko o svobodi.

Facebook
Facebook FOTO:

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 369