Moskisvet.com
Drzne misije agencije ESA

Zanimivo

Evropa se odpravlja na Mars!

A.M.
28. 11. 2012 08.14
7

Po nedavnem srečanju dvajsetih evropskih držav, ki sodelujejo v evropskem vesoljskem programu, je evropska vesoljska pot začrtana – Luna nas ne zanima, gremo na Mars!

Sprehod po 'Marsu'
Sprehod po 'Marsu' FOTO: ESA

Članice ESE (evropske vesoljske agencije) so po 48-urnih pogajanjih potrdile petletni načrt in potrebni proračun. Z načrtovanimi 10 milijardami evrov namerava Evropa zgraditi novo raketo, ki nas bo ponesla na Mars, skupaj z Naso pa naj bi razvili univerzalni modul za vesoljska popotovanja.

Evropski partnerji so se odrekli odpravi na Luno, kamor so nameravali poslati 800 kilogramov težko avtomatizirano plovilo. Zavoljo vsesplošne ekonomske situacije se bodo rajši osredotočili na odprave na Mars. Sprva naj bi šli na rdeči planet skupaj z ameriško Naso, a so se Američani pred kratkim umaknili, še pravočasno pa so ’vskočili’ Rusi. Serija avtomatiziranih plovil in sond naj bi na Mars poletela med letoma 2016 in 2018.

Največ sivih las so povzročile nove potisne rakete. Ariane 5 je bila do nedavnega najbolj uspešna alternativa komercialnih vesoljskih poletov, prihod ’privatnikov’ pa je vse postavil na glavo. SpaceX je uspešno lansiral svojega Falcona. Evropejcem ne preostane drugega kot razvoj nove rakete, medtem pa bodo uporabljali izboljšano verzijo obstoječe Ariane 5 ME, ki omogoča istočasno nameščanje večjega števila satelitov.

Uslužbenec ESE
Uslužbenec ESE FOTO: Reuters

Z Evropsko vesoljsko agencijo uspešno sodeluje tudi Slovenija. Sicer ne kot polnopravna članica, slovenski znanstveniki pa trenutno sodelujejo pri desetih projektih, ki zajemajo vesoljsko znanost, opazovanje Zemlje, človeške vesoljske polete, mikrogravitacijo in telekomunikacije.

Z investicijami in razvojem vesoljske tehnologije naj bi pospešili konkurenčnost pri razvoju novih tehnologij in gospodarsko rast.

Svoje mnenje pa lahko izrazite tudi na naši Facebook strani!
 

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 417