Moskisvet.com
Gladina vode

Zanimivo

Do 2100 bodo obmorska mesta poplavljena

N.J.
16. 02. 2018 13.57
18

Nivo morske gladine se vsake leto nekoliko dvigne, je p okazala nova raziskava, rezultate katere so 12. februarja objavili na spletni strani Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States (PNAS)

Led na Grenlandiji
Led na Grenlandiji FOTO: AP

Do konca stoletja naj bi se gladina dvignila za približno 65 centimetrov, navajajo v novo objavljeni študiji, ugotovitev pa se sklada z oceno, ki so jo pred kratkim podali pri Združenih narodih. Kot navajajo v študiji, bi dvig gladine za 65 centimetrov močno ogrozil vsa obmorska mesta. Visoka plimovanja in 'udari'  močnih neviht bi lahko situacijo še dodatno poslabšali.

Gladina se sicer vsako leto dvigne za približno 3 mm, v prihodnjih letih pa naj bi naraščala še hitreje, za  10 mm na leto. Rezultati temeljijo na podlagi analize podatkov, ki so jih sateliti beležili v preteklih 25 letih.  

Gladina vode
Gladina vode FOTO: iStock

"Pospešeno naraščanje gladine je povezano s pospešenim taljenje ledu na območju Grenlandije in Antarktike ter bi utegnilo do leta 2100 kar podvojiti dvig gladine," je za CNN izjavil Steve Nerem, profesor aeronavtičnega inženiringa na univerzi v Koloradu. "To je odklon od dosedanjih študij, ki so predvidevale enakomerno naraščanje nivoja morske gladine."

Klimatske spremembe so posledica dveh glavnih dejavnikov, navajajo pri CNN: pospešenega taljenja ledu na obeh polih in povečanje količine izpustov emisij toplogrednih plinov v ozračje. Drugi fenomen je odgovoren za rast temperature vode, ker je topla voda manj gosta od hladne, zavzame več prostora in to naj bi povzročilo dosedanji dvig za 7 cm v zadnji četrtini stoletja, je razložil Nerem. Po nekaterih ocenah bi se do leta 2100 lahko gladina morja dvignila tudi za 98 cm, se napoveduje zadnje mednarodno poročilo o klimatskih spremembah.

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497