Moskisvet.com
image (28)

Zanimivo

Dejstva o srcu, ki jih morda ne poznate

N.J.
27. 07. 2016 09.39
0

Srce. Včasih ga zaznamo, ko nam začne v določenih situacijah močneje biti, sicer pa vsaj večina ne pomisli prav pogosto nanj. Kljub temu vztrajno in brez odmora poganja kri po žilah in skrbi, da so vsi organi prekrvavljeni in da lahko normalno živimo. Pred vami je nekaj dejstev o tej najvzrdžljivejši mišici v našem telesu.

Srce
Srce FOTO: Profimedia

Srce povprečne odrasle osebe utripne 72-krat na minuto, kar je približno 100.000-krat na dan, 3,600.000-krat na leto, to pa pomeni skupaj približno 2,5 milijarde utripov v življenju.

Čeprav tehta zdravo srce odrasle osebe le okoli 300 gramov, požene vsak dan po približno 96.000 kilometrov dolgem žilnem sistemu, kar je več kot dvakrat več od obsega Zemlje, okoli 7.570 litrov krvi. Srce vsak dan proizvede toliko energije, da bi lahko poganjal tovornjak približno 35 kilometrov, v življenju to pomeni, da bi lahko prepotovali razdaljo do Lune in nazaj. Ker ima svoje električne impulze, lahko bije tudi še po tem, ko ga ločimo od telesa, vse dokler ima zadostno količino kisika.

Kri črpa prek aorte s hitrostjo okoli 1,6 km/h, ko pride do kapilar, pa dosega hitrost okoli 109 cm/h (0,00109 km/h). Med počitkom potrebuje le 6 sekund, da pošlje kri do pljuč in nazaj, 8 sekund do možganov in nazaj ter 16 sekund, da prispe 'pošiljka' krvi do prstov na nogah in nazaj do srca.

Utrip človeškega zarodka je, zanimivo, približno dvakrat hitrejši kot pri odraslih, okoli 150 udarcev na minuto. Do starosti zarodka 12 tednov tako po žilah pošlje okoli 24 litrov krvi. Pri tem je verjetno pomembno omeniti, da zarodek pri 12 tednih v dolžino meri približno 6,3 centimetra in tehta okoli 14 gramov. Srce s krvjo napolni približno 75.000 milijard celic. Roženica ni prekrvavljena.

Srce
Srce FOTO: Thinkstock

V povprečnem življenju bi srce tako napolnilo okoli 1,5 milijona sodčkov krvi, kar je dovolj, da bi napolnili okoli 200 železniških cistern.
Srce prekrvavi okoli 5 odstotkov krvi, 15-20 odstotkov jih prekrvavi možgane in centralni živčni sistem, 22 odstotkov krvi pa gre v ledvice. 'Dum-dum', zvok, ki ga slišimo ob utripu srca, se ustvari, ko se štiri zaklopke zaprejo.

Srce je mišica, ki v človeškem telesu tekom življenja opravi največ dela. Biti začne okoli 4 tedne po oploditvi jajčeca in ko preneha delati, nastopi smrt. Novorojenček ima v krvnem obtoku za približno skodelico krvi, medtem ko je pri odraslem okoli 5 litrov krvi. Če vas zanima, kako močno se mora skrčiti, boste najbolje ugotovili, če boste v roko prijeli teniško žogico in jo poskusili stisniti.

Dolgotrajno pomanjkanje spanca negativno vpliva na srce in lahko povzroči aritmijo. Težave s srcem imajo lahko tudi osebe, ki preveč smrčijo in trpijo za sindromom obstruktivne apneje. Za srce je lahko usodno tudi uživanje kokaina, saj pospeši električno aktivnost in povzroči krčenje arterij, to pa lahko privede do infarkta in srčnega zastoja ter posledično smrti tudi pri sicer povsem zdravem človeku.

Žensko srce sicer običajno utripa hitreje od moškega. Povprečen utrip ženske je 78 udarcev na minuto, moškega pa 70 udarcev na minuto.

ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497