Moskisvet.com
Kit grbavec

Zanimivo

Če bi vas kit dejansko ’pomalical’

A.M.
06. 08. 2013 07.45
3

Pred dnevi je po spletu zakrožil posnetek, v katerem se dva potapljača za las izogneta ogromnim gobcem dveh kitov. Kaj bi se zgodilo, če bi ju živali res pogoltnile?

Kit grbavec - 3
Kit grbavec - 3 FOTO: YouTube

No, anatomija kitov grbavcev je nadvse zanimiva. Kljub temu, da te živali zrastejo do 20 metrov in tehtajo preko 40 ton, prisegajo zlasti na drobne prigrizke … v enormnih količinah. Ponavadi lovijo v skupinah. Pod jato krila ali kakšnih drugih drobnih morskih prebivalcev ustvarijo brbotajočo ’mrežo’ zračnih mehurčkov, ki zmede plen in ga dvigne proti površju. Za tem se s široko razprtimi gobci poženejo proti vodni gladini. V svoja usta zajamejo preko 50.000 litrov morske vode. Kiti grbavci nimajo zob, pač pa posebne, ščetinam podobne resaste izrastke. Z jezikom skozi vosi precedijo morsko vodo, hrana pa ostane na notranji strani vosi. Odrasel kit grbavec dnevno zaužije tudi dve toni in pol hrane.

In če bi tja zašel potapljač?

Teoretično predpostavimo, da nepreviden potapljač skupaj s krilom zaide v kitov gobec. Nesrečnik je opremljen z dihalno napravo in kar naenkrat se znajde v ogromnem, temnem pralnem stroju. Po vsej verjetnosti bi žival potapljača preprosto izpljunila, saj bi se ji v nasprotnem primeru dobesedno zataknil v grlu. Požiralnik grbavcev je širok od 15 do 20 cm, kar je odločno premalo, da bi šel skozi človek. Nadaljnja usoda potapljača je odvisna od globine, v kateri bi ga kit izpljunil. Če bi se to zgodilo globlje od 50 m, bi bila njegova po vsej verjetnosti zapečatena. Kiti grbavci se lahko pod gladino mudijo tudi dlje od 45 minut, med tem pa se potopijo tudi preko 200 m globoko.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 479