Moskisvet.com
Letalo

Zanimivo

Brez žuželk do manjše porabe goriva

A.M.
25. 02. 2014 08.29
0

Nemci ne bi bili Nemci, če se ne bi lotili vsake malenkosti. Tokrat so se v želji po večji ekonomičnosti potniških letal, lotili krilatega mrčesa.

Letalo
Letalo FOTO: Arhiv proizvajalca
Vzrok za raziskavo tiči v dejstvu, da so vzdrževalci na krilih potniških letal opazili velike količine mrtvih žuželk. So se jim uboge živalice zasmilile? Niti ne - mala trupelca močno vplivajo na aerodinamiko letala, kar naj bi povečevalo porabo goriva.

V potniško letalo Airbus A320 so posadili pilota, ki je v preteklih tednih ob različnih časih in pogojih opravil več kot 30 nizkih preletov letališke steze v Magdeburgu. Prelet so opravili na višini 15 metrov, saj se žuželke zadržujejo le na višinah do 200 m. Po vsakem preletu so skrbno prešteli število mrtvih žuželk na prednji strani kril. Raziskavi ne botruje zgolj dražje gorivo, pač pa tudi dejstvo, da so sodobna potniška letala kot so Boeing 787 in Airbus A350 veliko bolj občutljiva na aerodinamične spremembe, saj so njihova krila izdelana optimalno.

Letalo
Letalo FOTO: Arhiv proizvajalca


Žuželke, ki jih letalo 'pobere' med vzletom, lahko močno povečajo porabo goriva med poletom, saj povečajo zračni upor površine kril. Inženirji še iščejo idealno rešitev za 'žuželčjo' težavo, ena od možnosti pa je posebna zaščita prednjega roba krila, ki bi med pristanki in vzleti zaščitila površino, med poletom pa bi bila varno spravljena v notranjosti kril.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 479