Moskisvet.com
42159a9def_60419807

Zanimivo

Bomo ''railgun'' kmalu videli na bojnih ladjah?

S.R.
09. 02. 2012 09.27
1

Čeprav se je ameriška mornarica zaradi prevelikih stroškov in vsesplošnega krčenja proračuna pred časom že skoraj odpovedala razvoju elektromagnetnega orožja oziroma ''railguna'', pa sedaj izgleda, da bodo ameriške bojna ladje v prihodnosti brez dvoma dobile to orožje.

Ameriška mornarica je podjetju Raytheon, ki razvija to futuristično orožje, namenila 7,6 milijona evrov (10 milijonov ameriških dolarjev) za razvoj sistema, imenovanega ''pulse-forming network'' oziroma PFN. Kot smo pisali že pred časom, railgun za streljanje ne potrebuje eksploziva, temveč izstrelek z večkratno hitrostjo zvoka iz cevi požene le z veliko količino energije, kar je hkrati tudi največja hiba takšnega orožja. Tu pride v igro sistem PFN, ki shrani električno energijo in jo pretvori v en tokovni sunek. Slednji nato potuje v cev orožja in orožju omogoča neverjetno moč. Railgun lahko namreč v nekaj minutah zadane 220 kilometrov oddaljeno tarčo z močjo več kot 30 megajoulov (en megajoul je udarna moč približno enotonskega avtomobila pri 160 kilometrih na uro).
Vodja projekta pri podjetju Raytheon John Cochran je povedal, da sistem PFN lahko enačimo z zaganjačem pri avtomobilu. A Raytheon ni edino podjetje, ki se v laboratorijih igra z orožji prihodnosti, saj sta podobno pogodbo dobili tudi podjetji BAE Systems in General Atomics. Zakaj kar tri podjetja? S tem želi mornarica zmanjšati tveganje za uspeh končnega izdelka. Če se problema lotijo tri podjetja, bo končna rešitev namreč zagotovo najboljša, do nje pa bodo zaradi konkurence prišli v krajšem času.
Railgun ima pred konvencionalnimi orožji na bojnih ladjah sicer kar nekaj prednosti. Takšno orožje za delovanje ne potrebuje eksploziva (izstrelek ubija s čisto kinetično energijo), zato ladjam ne bo treba nositi ogromnih količin eksploziva. Kljub temu ostaja še kar nekaj nerešenih problemov. Ena izmed glavnih težav je namreč, kako spraviti veliko količino energije v majhen paket, Raytheon in preostali dve podjetji pa bodo morali mornarici dokazati tudi, da so rešili problem visokega toka in visoke napetosti v neposredni bližini.

Ameriška mornarica se je z railgunom sicer začela ukvarjati že leta 2005, decembra 2010 pa so postavili nov rekord v hitrosti izstrelka. Slednji je poletel s hitrostjo kar 8 machov (osemkratna hitrost zvoka), moč izstrelka pa je bila kar 33 megajoulov. Takšen strel bi po ocenah strokovnjakov tudi zelo oddaljene tarče lahko še vedno zadel s hitrostjo 5 machov. Predstavnik mornarice Roger Ellis je še povedal, da so pogodbe, ki sta jih prejeli podjetji BAE in General Atomics, ''bolj taktične narave''. Naloga teh dveh podjetij je namreč predvsem ugotoviti, kako bi railgun lahko ustrelil okoli desetkrat na minuto.
Kljub velikemu finančnemu vložku pa se mornarici razvoj še kako splača, saj gre za izjemno prilagodljivo večnamensko orožje. Ob izkrcanju na obali bi lahko z railgunom podpirali marince, z njim bi se lahko ladje branile pred izstrelki, zaradi izjemnega dosega pa bi lahko ladje kar same napadale tarče daleč v notranjosti celine in sovražnika odstranile, še preden bi utegnil napasti. V naslednji fazi projekta morajo podjetja pokazati, da je z railgunom mogoče ustreliti desetkrat na minuto, poleg tega pa bodo morali rešiti tudi problem pregrevanja in ohlajanja. Mornarica sicer predvideva, da bo orožje vsaj kar se tehnološke plati tiče nared okoli leta 2025. Zaradi političnih in finančnih vplivov pa bi orožje v rabo lahko prišlo še nekaj let pozneje. Vsekakor po tem, ko bo railgun postal uporabno orožje, boj na morju in na kopnem ne bo nikdar več enak.

Svoje mnenje pa lahko izrazite tudi na naši Facebook strani!

 

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 417