Moskisvet.com
Piran

Zanimivo

Bodo slovenska obalna mesta izginila z zemljevida?

STA/N.J.
14. 05. 2014 08.29
8

Znanstveniki svarijo pred hitrejšim dviganjem gladine morja. Študija znanstvenikov ameriške vesoljske agencije Nasa je namreč pokazala, da se velika ledena plošča na zahodu Antarktike sesuva hitreje, kot so pričakovali, kar lahko pomeni, da se bo morska gladina v naslednjih stoletjih dvigala hitreje od dosedanjih ocen. Ocene se gibljejo med 1,2 do tri metre.

Vodja študije Eric Rignot je ugotovitve predstavil novinarjem na telefonski konferenci. Na podlagi podatkov z zemlje, zraka in satelitov v zadnjih 40 letih so znanstveniki ugotovili, da sta ozonska luknja in segrevanje ozračja spremenila vetrove na Antarktiki in voda, ki razjeda led na zahodu celine, je toplejša.

Rignot pravi, da gre za verižno reakcijo, ki je ne bo mogoče ustaviti. Ukrepi za omejevanje izpustov toplogrednih plinov problema ne bodo odpravili, ampak lahko le upočasnijo taljenje ledu. Študijo s podobnimi ugotovitvami je izvedla tudi univerza Washington.

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 470