Moskisvet.com
Natančen zemljevid Antarktike je turški admiral narisal na kozjo kožo že leta 1513.

Zanimivo

So pradavni zemljevid Antarktike brez ledu res izdelali nezemljani?

A.M.
11. 06. 2013 09.07
28

Visoki gorski grebeni, globoki kanjoni, puščave in skrivnostna jezera. Takšna je Antarktika brez ledu.

Antarktika - 2
Antarktika - 2 FOTO: Wikipedia
Antarktika je v objemu večnega ledu že milijon let. Sprva kontinent s tropskim podnebjem, rastjem in življem so tektonski premiki zanesli na južni pol. Debelina ledene in snežne odeje znaša tudi do 3 kilometre in skriva razgibano pokrajino, gorovja, jezera in puščave.

S pomočjo posebnih letal, ki so jih opremili z lasersko merilno opremo in posebnimi radarji, zmožnimi ’kukanja’ pod ledeno odejo, so sedaj izdelali natančen zemljevid Antarktike brez ledu.

Zanimivo je, da je nekaj podobnega uspelo že turškemu admiralu Piriju Reisu. Ne le, da je Antarktiko, dele južne Amerike in zahodne Afrike kartografiral leta 1513, 300 let pred njenim odkritjem, pač zemljevid prikazuje kontinentalne podrobnosti brez ledu! Znanstveniki ocenjujejo, da je bila edina možnost za kartografiranje razkritih predelov med otoplitvijo pred več kot 6.000 leti. Reis je za izris obale Antarktike sicer uporabljal stare zemljevide, vendar strokovnjaki le stežka verjamejo, da so bile takratne civilizacije zmožne takšnih naprednih kartiranj. Najbolj drzne razlage v izdelavo zemljevida vpletajo celo nezemeljske civilizacije.

Antarktika z ledom ...
Antarktika z ledom ... FOTO: Wikipedia

Natančno izdelan zemljevid južnega pola bo pripomogel k večjemu razumevanju geoloških in vremenskih pojavov. Obenem bo znanstvenikom olajšal preučevanje dolgoletnih sprememb. V ledu na Antarktiki je shranjenih 70 % svetovne zaloge sladke vode, taljenje večnega ledu pa letno dvigne raven svetovnih morij za 0,14 mm, kontinent pa se vsakih 10 let ogreje za 0,1 °C.
... in brez.
... in brez. FOTO: Wikipedia


Svoje mnenje pa lahko izrazite tudi na naši Facebook strani!

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497