Moskisvet.com
B-2 Spirit

Zanimivo

Ameriški nevidni bombniki že nad Južno Korejo

A.M.
02. 04. 2013 08.17
39

ZDA so sosedi Severne Koreje na pomoč poslale nevidne bombnike B-2. S tem so pokazale podporo svoji azijski zaveznici.

B-2 Spirit - 8
B-2 Spirit - 8 FOTO: Arhiv proizvajalca
Ameriške letalske sile so iz zračnega oporišča v Whitemanu poslale dva nevidna bombnika B-2. Letali bosta v eni sami misiji opravili 10.500 kilometrov dolg polet do Korejskega polotoka. Z odpravo želijo pokazati sposobnost bliskovitih in natančnih misij dolgega dosega. Med postankom v Južni Koreji bodo prikazale svoje bojne sposobnosti na vojaškem poligonu Jik Do.

Bombnika bosta krožno misijo opravila v sklopu skupne vojaške vaje, ki je plod sodelovanja med ZDA in Južno Korejo. Po prikazu vojaških sposobnosti bosta letali spet poleteli proti domu. Amerika želi s tem manevrom izkazati podporo tej azijsko-tihomorski republiki, po njihovem mnenju pa bo ta poteza zagotovila mir in stabilnost v tej sporni regiji.
B-2 Spirit
B-2 Spirit FOTO: Arhiv proizvajalca

B-2 je nevidni strateški bombnik podjetja Northrop Grumman in je bil sprva načrtovan kot jedrski bombnik, vendar so ga pozneje priredili tudi za uporabo običajnih orožij. Ameriške zračne sile ga uporabljajo od leta 1997, v tem času pa so izdelali 21 tovrstnih letal, od katerih je vsako vredno 600 milijonov evrov, celoten program razvoja teh letal pa je ameriške davkoplačevalce stal 35 milijard evrov. Z 21 metrov dolgim, 52 metrov širokim in 71 ton težkim letalom upravljata dva pilota. Poganjajo ga štirje reaktivni motorji s 300 kN potiska. Bombnik lahko leti s hitrostjo 1.010 km/h (letalo ne doseže nadzvočne hitrosti), poleti do 11.000 kilometrov daleč, 15 kilometrov visoko in ponese do 23.000 kilogramov bomb. Celotna flota je utrpela le dve nesreči – eno letalo je zagorelo na tleh, nesrečo letala na posnetku pa je zakrivila vlaga v tipalih za zunanji zrak. Nobena od nesreč ni terjala človeških žrtev.

Letalo je sodelovalo v misijah v Iraku, Balkanu, Afganistanu, Libiji in Pakistanu, med vojaškim posegom na Kosovu pa je tovrstno letalo v enem poletu premagalo povratno 18.000-kilometrsko razdaljo med Missourijem v ZDA in Kosovim. Letalo je med poletom opravilo leteči "postanek", ko je dopolnilo zaloge goriva.

Svoje mnenje pa lahko izrazite tudi na naši Facebook strani!

KOMENTARJI (39)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 376