Moskisvet.com
Ledeniki se krčijo

Zanimivo

Alarm zaradi dogajanja v francoskih Alpah

N.J.
20. 09. 2017 13.19
7

Hitro taljenje ledenikov pomeni večje tveganje za poplave v planinskem svetu, v kombinaciji z obilnim deževjem, vse pogostejšimi 'supernevihtami' in globalnim segrevanjem pa je tveganje le še večje.

Ledeniki
Ledeniki FOTO:
Ledeniki v francoskih Alpah so se zmanjšali že za približno 25 odstotkov, površina pa se zadnja leta zmanjšuje kar trikrat hitreje, kot se je nekoč, je pokazala raziskava francoskih znanstvenikov.

Po podatkih laboratorija za ledenike in geofiziko v Grenoblu (LGGE), ki v sklopu evropske raziskave proučuje francoski del Alp, se je v zadnjem obdobju taljenje izjemno pospešilo. Med letoma 2003 in 2015 naj bi se ledeniki zmanjšali za 2 odstotka letno, medtem ko so se med letoma 1986 in 2003 zmanjševali za 0,7 odstotka letno.

»Odstotek je kar trikrat večji,« je povedal znanstvenik Antoine Rabatel, ki je lani junija končal analizo na podlagi satelitskih posnetkov. »V nižjih legah je izguba večja, krčenje ledenikov pa je mogoče povezati s tem, na kateri nadmorski višini leži ledenik.«

Ledeniki na Mont Blancu, ki je s 4.809 metri najvišja gora v Evropi, je najodpornejši proti eroziji in se je med letoma 2003 in 2015 zmanjševal le po 1 odstotek letno v primerjavi z nižje ležečimi ledeniki verigi Ecrinis, kjer so se zmanjševali po 2,25 odstotka letno. Ledeniki Vanoise, ki letno izgubljajo po kar 2,6 odstotka svoje površine, so med najbolj ogroženimi, ležijo pa pod mejo 3.800 metrov nadmorske višine. »Počasnejše krčenje ledenikov na Mont Blancu pojasnjuje dejstvo, saj so ti ledeniki višje,« še pravi Rabatel. Mont Blanc naj bi imel, kot pravi, t. i. skladiščna območja, na katerih je led nastal iz nakopičenega snega, in so na visokih nadmorskih višinah.

Raziskavo so izvedli v sodelovanju z avstrijskimi, italijanskimi in švicarskimi znanstveniki v okviru projekta Evropske vesoljske agencije. Izsledki celotne raziskave še niso znani.

Hitrejše taljenje ledenikov v kombinaciji z močnim deževjem, ki je posledica globalnega segrevanja, sicer vpliva na večje tveganje za poplave v višjih legah.

Plezanje v ledeni jami
Plezanje v ledeni jami FOTO: Facebook

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 328