Moskisvet.com
vampirska riba - 1

Zanimivo

Alarm: Vode polne vampirskih rib!

N.J.
27. 05. 2016 13.10
15

V Angliji so povzročili pravi preplah, ko so naznanili, da se v tamkajšnjih rekah močno razmnožujejo t.i. vampirske ribe, ki so mesojede in sesajo kri.

vampirska riba - 1
vampirska riba - 1 FOTO: Wikipedia
Piškur:
Večina vrst tega vretenčarja je neškodljivih, nekaj vrst pa je parazitskih. Pritrdijo se na ribe in jim pijejo kri in če gostitelj ni dovolj velik, lahko zaradi tega tudi umre. Čeprav izgledajo precej primitivni in grozljivi, so samice znane po tem, da so dobre matere, ki skrbno uredijo 'gnezdo', da zaščitijo svoj zarod. 

Do poletja bi utegnilo število vampirskih rib menda močno narasti, kar je povzročilo pravi preplah med Angleži. Vampirske ribe so na prvi pogled kot nekakšne vodne kače in imajo usta lijakaste oblike, v katerih imajo mnogo drobnih zob. Z usti se žival prisesa na žrtev, nato pa ostane trdno prisesana, tudi ko usta zapre.

Vampirske ribe (vrsta piškurja) naj bi se prisesale na ribo in se hranile z njeno krvjo, a se prisesajo tudi na človeka. Gostitelj običajno umre zaradi izgube krvi ali zastrupitve. V dolžino zrastejo tudi več kot en meter, celo do 120 cm. Tehtale naj bi okoli 2,5 kg.

Nekaj primerkov so zasledili v rekah, kot so Great Ouse, Trent, Derwent in Wear, a bi njihovo število lahko še močno naraslo. Do sedaj so bili mnenja, da je ta vrsta ribe izginila, a predvidevajo, da se je vrnila zaradi onesnaženosti.

 

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 492