Moskisvet.com
42159a9def_60419807

Zanimivo

3.000 let stara pevka v Dolini kraljev

U.K.
19. 01. 2012 10.43
4

Arheologi so odkrili izjemno redko najdbo v slavni Dolini kraljev. Gre za približno 2.900 let staro grobnico v bližini templja Karnak v južnem delu mesta Luxor.

Egiptovsko-švicarska arheološka naveza je našla skoraj nedotaknjeno grobnico, v kateri je bila pokopana ženska. Kot kažejo najdbe, ni bila pripadnica katere od egipčanskih kraljevih družin. Torej gre za eno redkih tovrstnih grobnic v dolini, kjer so bile večinoma grobnice kraljev, kraljic in njihovih bližnjih.

Očitno pa je bila ženska dovolj pomembna, da so jo pokopali na tako pomembnem kraju, kot kaže, je šlo za pevko. Imenovala se je Nehmes Bastet, kar pomeni, da jo je varovalo mačje božanstvo z imenom Bastet.

Tako kot mnoge najdbe so tudi njeno grobnico našli čisto po naključju. "Nismo iskali novih grobnic. Imeli smo samo srečo, da je bila v bližini neke druge grobnice," je dejala Elena Pauline-Grothe, švicarska arheologinja.

In kot kaže, grobnica sprva ni bila namenjena pevki. Štiristo let po tem, ko so jo zgradili, so jo namreč zanjo ponovno odprli in preuredili. Arheologi zato ne vedo, komu je bila najprej namenjena.

Nehmes je bila očitno pevka v templju Karnak nekje med letoma 945 in 712 pred našim štetjem. Ob njeni smrti so Egiptu vladali libijski kralji, vendar so bili duhovniki v Luxorju od njih neodvisni.

Gre za 64. grobnico, ki so jo našli v slavni Dolini kraljev. Oglejte si še "Stonhenge", ki se nahaja v Nemčiji!

Svoje mnenje lahko izrazite tudi na naši Facebook strani!

 

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 414