Moskisvet.com
Mehika

Zanimivo

10 najnevarnejših mest sveta

A.M.
14. 09. 2012 14.22
0

Če spadate med pustolovce posebne sorte in je nevarnost vaše drugo ime, vam predlagamo nekaj bodočih dopustniških destinacij.

Mogadiš
Mogadiš FOTO: Reuters

Če vas privlači adrenalin, nepredvidene situacije, šviganje krogel nad glavami in konstanto pregovarjanje, da denarnice res nimate pri sebi, smo za vas pripravili deset najbolj nevarnih mest našega planeta. Vsi, ki pa pod pojmom dopust razumete poležavanje ob hotelskem bazenu in nenehno ’krmljenje’ v brezplačnem bifeju, si pa le izberite kakšno drugo turistično destinacijo.

Caracas
Caracas FOTO: Reuters
1. Caracas (Venezuela)
Glavnemu mestu Venezuele vsekakor primanjkuje mirnih sosesk. Mestnim ulicam vladajo mamilarski karteli, ki nesoglasij ne rešujejo s prijateljskimi pogovori ob pivu. Če odmislimo, da se v trimilijonski metropoli na miren konec tedna zgodi 20 umorov in da ulični roparji ’obratujejo’ 24 ur na dan, pa je Caracas vsekakor vreden ogleda. Mesto premore južno ameriški temperament, kontrast med bogatim in revnim slojem pa je očiten na vsakem koraku. Med mestnim pohajkovanjem si lahko privoščite kakšno specialiteto številnih okoliških kultur, ’žura’ se do poznih jutranjih ur, za potepanje po mestu pa so najbolj priporočljivi taksiji.

2. Mogadiš (Somalija)
Afrika že sama po sebi ne velja za najbolj uravnovešen kontinent. Lakota, revščina, plemenski spori, svojeglavi diktatorji in kopica državljanskih vojn že desetletja pretresa črno celino. Vse omenjene težave najbolj pristno opišejo prestolnico Somalije. Trimilijonsko mesto je praktično ena sama ruševina. Državljanska vojna traja že dve desetletji, lokalne muslimanske milice in pripadniki militantnih sil prehodne politične oblasti pa nenehno bijejo boje za prevzem oblasti. S pregonom paravojaških enot so oblasti v lanskem letu razmere stabilizirale in pričele z obnovo in razvojem Mogadiša. Naj še pripomnim, da na belce tam gledajo kot na dvonožne denarnice.

3. Rio de Janeiro (Brazilija)
Brazilsko mesto ’ritk’ s prekrasnimi plažami, divjim karnevalom in megalomanskim nogometnim stadionom velja za enega glavnih svetovnih centrov trgovine z mamili. 20 % prebivalstva živi v t.i. favelah, ki jim vladajo mamilarski karteli. Mestne turistične zanimivosti so sicer varne in pod zaščito policije, nočna pohajkovanja in neorganizirane obiske favel pa vam najtopleje odsvetujemo.

Favele v Rou de Janeiru
Favele v Rou de Janeiru FOTO:

4. Grozni (Čečenija)
Mesto, ki ne rabi posebne predstavitve. Glavno mesto Čečenske republike že od 1990 pretresajo spopadi čečenskih in ruskih sil. Po premirju leta 2006 so zadeve malce bolj mirne, še vedno pa je mesto prestolnica organiziranega kriminala. Mestne ruševine skrivajo ogromno neeksplodiranih eksplozivnih teles, zahodnjaki pa veljajo za odličen vir zaslužka, zato so ugrabitve dokaj pogost pojav.

5. Ciudad Juarez (Mehika)
Mehiško prestolnico trgovine z drogo opisujejo kot ’’najbolj nevarno območje izven uradnih vojnih območij’’. Mesto je v oblasti narko kartelov, ki z vplivom, podkupninami in ustrahovanjem nadzorujejo družbeno in politično življenje. Oslabljena in prestrašena lokalna oblast se s pomočjo ameriške administracije trudi v boju proti narkomafiji, vendar so njeni poskusi bolj pljunek v morje. Kljub temu pa Ciudad Juarez velja za mehiško mesto z največjo gospodarsko rastjo in največjim prirastom prebivalstva.

Zaplenjeni kokain v Bogoti
Zaplenjeni kokain v Bogoti FOTO: Reuters

6. Bogota (Kolumbija)
Ena glavnih svetovna prestolnica trgovine z drogami, kjer bijejo boj pripadniki oboroženih sil vlade in revolucionarjev. Kljub temu se stanje umirja, turistom pa vseeno svetujejo, da se zadržujejo v bolj varnem severnem delu mesta. Južni del velja za nevaren, prav tako pa so nevarna območja predmestja.

7. Bagdad (Irak)
Še eno mesto, ki ga poskušajo obvladovati številne politične skupine. Le te so, skupaj z ameriškim posredovanjem, dodobra uničile mesto in še bolj podžgale nasilje na mestnih ulicah. Ulice polne ameriških vojakov so postale bojišče za lokalne gverilce, ki se z ameriškim posegom niso strinjali. Smrt na ulicah Bagdada je tako postala stalnica.

8. Gvatemala (Gvatemala)
Milijonsko mesto, ki mu vladajo skorumpirana oblast in organiziran kriminal. Kljub temu, da gre za prestolnico z res lepo arhitekturo, ki leži v čudoviti pokrajini, po mestnih ulicah pustošijo roparske tolpe, ki jim praksa ugrabljanja ’bogatih’ belcev ni tuja. Svoj delež doprinese tudi velik razkorak med bogatimi meščani in revnim prebivalstvom.

9. San Pedro Sula (Honduras)
Srednjeameriški ’divji zahod’. Tam meščani po svojih vsakodnevnih opravkih hodijo oboroženi, vsak najmanjši ulični prepir pa se lahko konča s strelskim obračunom. Glavne tarče prestopnikov so ravno turisti, kakšnega posebnega nasveta, razen tega, da tja pač ne hodite, pa žal ni.

Stadion v Cape Townu
Stadion v Cape Townu FOTO: Reuters

10. Cape Town (Južnoafriška republika)
Tudi tu velik razkorak med bogatimi in revnimi vnaša nemir na mestne ulice. Premožnejši meščani prebivajo v posebnih varovanih soseskah, naokrog pa se vozijo v oklepljenih vozilih in v spremstvu varnostnikov. Tudi tu so najbolj na udaru belci, ki veljajo za priljubljen ’material’ za ugrabitve ali pa zgolj za priložnostno plenjenje. Mesto je sicer čudovito in zanimivo, vsekakor pa se velja izogibati ’sumljivim’ soseskam in poznim večernim uram, bančne avtomate uporabljajte zgolj v varovanih bančnih ustanovah, zadržujte pa se na dobro osvetljenih in obljudenih ulicah.

 

 

Svoje mnenje pa lahko izrazite tudi na naši Facebook strani!
 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 492