Moskisvet.com
Prepovedana imena

Zabava

Prepovedana imena: poimenovanja, ki so v svetu prepovedana

A.P.
17. 11. 2019 07.00
0

Starši danes dajejo otrokom številna bizarna imena in čeprav se zdi, da je za nekatere meja samo nebo, v resnici v številnih država starši otroka ne morejo poimenovati, kakor jim srce poželi.

V Sloveniji so pravila glede imen oz. poimenovanja zapisana v Zakonu o osebnem imenu, kjer beremo, da se "pravica do svobodne izbire osebnega imena sme omejiti le, če je to nujno za zavarovanje javne varnosti, morale ali pravic in svoboščin drugih ljudi". V primeru, da se ugotovi, da otroku ime ni bilo dano v skladu s pravili in bi mu lahko škodovalo, pristojne službe opozorijo starše. Če ti v 15 dneh ne določijo primernega imena, pristojni organ v matični register vpiše otroka z imenom, ki so mu ga določili starši in o tem obvesti center za socialno delo, ta pa ukrepa v skladu s svojimi pristojnostmi.

Otroci so lahko žrtve slabe izbire staršev.
Otroci so lahko žrtve slabe izbire staršev. FOTO: Shutterstock

Izbira imena je pomembna odločitev, ki nas zaznamuje celo življenje, zato obstajajo številne zakonske omejitve. A ne povsod. Na Hrvaškem na primer posebnih omejitev ni, zato pa so marsikje drugod, tudi iz zgodovinskih razlogov.

Nutella

V Franciji otroku ne morate dati ime po priljubljenem lešnikovem namazu Nutella. Tam mora o spornih primerih odločati lokalno sodišče – predlog za ime tja usmeri urad za imena, če presodi, da to ni v interesu otroka – primer Nutelle pa izvira iz leta 2015. Sodnik poimenovanju ni bil naklonjen, saj da bo otrok predmet ''posmeha in žaljivk''. Sodišče je predlagalo ime Ella, ki je okrajšava imena Nutella. V Franciji otroka prav tako ne morete poimenovati Princ William. Par, ki je svojega otroka neuspešno poskušal krstiti s tem imenom leta 2015, je nato poizkusil z imenom Mini Cooper, ki pa so ga oblasti prav tako zavrnile.

Arheologi odkrili podzemno igralnico iz 17. stoletja
Preberi še
Arheologi odkrili podzemno igralnico iz 17. stoletja

Akuma

Akuma v japonščini pomeni hudič in čeprav na Japonskem nimajo natančno določenih pravil glede imen, se je s primerom iz devetdesetih let prejšnjega stoletja ukvarjal celo kabinet japonskega predsednika vlade. Čeprav je bilo ministrstvo za pravosodje proti posegom vlade v izbiro imena, je ime Hudič na Japonskem danes prepovedano, prav tako vsa druga imena, ki se štejejo za neprimerna. Japonci so primorani dati ime otroku v obliki pismenk (kandži).

Anal

Kot marsikje drugje tudi v Novi Zelandiji ne tolerirajo bizarnih imen. Tudi pri ''Kivijih'' mora ime potrditi pristojna vladna institucija in če se zdi ime neprimerno, ga uvrstijo na seznam prepovedanih imen – na njem je tudi beseda anal (v prevodu analno). Nedovoljena so tudi imena z več kot 100 znaki ter imena, ki vsebujejo služben naziv ali položaj. Med prepovedana imena sodijo tudi Lucifer, 4real, Mafia No Fear in Constable (v prevodu policist/ka oz. stražnik/ca), Jezus Kristus, Ned Kelly, Chief Maximus, Post Master General, 7, ''prazen prostor'', številka otrokovega zavarovanja in . (znak za piko). Zato pa nista prepovedani imeni Metallica in Fully Hektik Sik.

Gesher

Norveška je naslednja država, ki omejuje starše pri izbiri imen. Norveške oblasti so šle pred leti celo tako daleč, da so zaradi neodobrenega poimenovanja otroka neko mamo poslale v zapor in jo oglobile s 380 evri. Na sodišču se je zagovarjala, da so sinovo poimenovanje Gesher (hebrejska beseda za nevesto) narekovale sanje.

Osama Bin Laden

Kmalu po napadu na newyorška dvojčka je turški par v nemškem Kölnu želel svojega otroka poimenovati po snovalcu terorističnih napadov, ki so za vedno spremenili zgodovino. Nemške oblasti so to seveda preprečile in se pri tem sklicevale na zakon, ki prepoveduje imena, zaradi katerih je lahko otrok predmet poniževanja. Nemški zakon prav tako prepoveduje imena, ki so prepovedana v domovini staršev in ime Osama Bin Laden je v Turčiji prepovedano. V Nemčiji se otrok prav tako ne da imenovati po predmetu ali izdelku, prav tako za ime starši ne morejo izbrati priimek. Nasploh ime ne sme ogrožati otrokove dobrobiti.

Prisegate na klasična poimenovanja ali ste pristaši inovativnih imen?
Prisegate na klasična poimenovanja ali ste pristaši inovativnih imen? FOTO: Shutterstock

Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb11116

Posebej stroga glede imen je Švedska. Od leta 1982 imajo ''Tri krone'' zakon, ki prepoveduje staršem, da bi otrokom, ki niso plemiške krvi, dajali plemiške nazive. Danes lahko zavrnejo vsa imena, ki lahko izzovejo žalitev ali bi se lahko zaradi njega otrok počutil neprijetno. Zavrnejo tudi poimenovanja, ki več kot očitno niso primerna za ime. V protest sta neka starša otroka želela poimenovati Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb11116, kar se izgovarja kot Albin, a je bilo ime zavrnjeno. Kasneje sta poskusila še z imenom A, ki se prav tako izgovori kot Albin, a še enkrat več dobila rdečo luč. Če na Novi Zelandiji otroka lahko poimenujete Metallica, tega v tej skandinavski državi ne morete. In čeprav je Švedska domovina Ikee, je tu tovrstno poimenovanje otroka nezakonito, saj starši s tem kršijo zakon o imenih.

@

Kot v mnogih državah, tudi na Kitajskem ne dovolijo imen, ki vsebujejo simbole ali številke. Znak za afno se ne Kitajskem izgovori ai-ta, kar je podobno besedni zvezi ''rad/a ga imam''. Kljub temu pristojne oblasti niso uslišale par, ki je želel otrok poimenovati @.

Cirkumcizija

Mehiški seznam prepovedanih imen je precej dolg, med najbolj bizarnimi primeri pa je zagotovo cirkumcizija oz. obrezovanje, kot se je imenoval eden od otrok v Sonori, preden so ga oblasti prepovedale.

Smrdljiva glava

Ko sta malezijska starša svojega otroka poimenovala Čov Tov, kar v prevodu pomeni Smrdljiva glava, sta otroka obsodila na številne žaljivke. Ime se je kmalu znašlo na seznamu nesprejemljivih imen, med katerimi so tudi imena živali, številke, žalitve, člani kraljeve družine, posvečena imena, hrana ipd. V Maleziji otroka prav tako ne morete poimenovati zgolj s številko, kar pomeni, da odpade tudi šifra Jamesa Bonda 007.

Linda

Čeprav gre za povsem nedolžno ime, pa se je Linda leta 2014 znašla na seznamu prepovedanih imen v Savdski Arabiji, saj da je ime simbol zahodne kulture.

Opica

Danska ima seznam imen, iz katerega starši lahko izbirajo poimenovanje za svojega otroka. Starši v primeru, da ne izberejo imena, ki se ne nahaja na seznamu 7000 dovoljenih imen, potrebujejo odobritev vlade. Vsako leto zavrnejo okoli 250 imen. Poleg Opice, sta prepovedani tudi imeni Pluto in Anus.

Petek

V Italiji starši otroka ne morejo poimenovati Petek (Venerdi), saj je sodnik nekoč presodil, da bo ime negativno vplivalo na otrokov razvoj, saj da bo zaradi tega tarča posmeha. Starša sta bila prisiljena spremeniti ime otroka in zagrozila, da bosta naslednjega poimenovala Sreda (Mercoledi).

Nirvana

Na Portugalskem je vlada izdala kar 80 strani dolg dokument, ki govori o tem, kakšno ime lahko in kakšnega ne smete dati otroku – ta seznam obsega več kot 2.000 imen. Pravila so zelo stroga. Otroka tako npr. lahko poimenujete Tomas, ne pa tudi Tom. Na Portugalskem lahko starši pozabijo na imena, kot so Apple, Nirvana in Brooklyn, začuda pa ga lahko poimenujejo Mercedes. Prepovedano je tudi ime Ovnis, kar je v portugalščini kratica za neznani leteči predmet.

Špinača

V Avstraliji otroka ne smete poimenovati Špinača. Zakaj to ime ni dovoljeno, ni specificirano. Med prepovedanimi imeni so od leta 2015 tudi President (predsednik), Jezus Kristus, Hitler, Thong (tangice), Panties (hlačke), LOL, Batman, Osama, Marihuana, iMac itd.

Messi

V argentinskem mestu Rosario, kjer se je rodil nogometni velemojster Lionel Messi, so po uspehu argentinskega čudežnega dečka nogometa Messiji rasli kot gobe po dežju. Ime je postalo tako zelo pogosto, da so mestne oblasti ime uvrstile na seznam prepovedanih imen za novorojence.

Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 376