Moskisvet.com
Najbogatejši zemljani

Zabava

Najbogatejši Zemljani: 10 zgodovinskih oseb, ki so imele pod palcem več kot Bezos

A.P.
28. 07. 2019 08.03
0

Trenutno je najbogatejši človek na svetu Jeff Bezos. Premoženje očeta Amazona je ocenjeno na 118 milijard evrov, s čimer velja za enega najbogatejših ljudi v moderni zgodovini, kljub nepredstavljivemu premoženju pa se to ne more primerjati s premoženjem nekaterih zgodovinski oseb, katerih premoženje bi bilo, preračunano v današnjo vrednost, še precej višje.

Preden so vajeti na lestvicah najpremožnejših Zemljanov prevzeli tehnološki mogotci, so vladali možje, ki so gradili imperije, na fronto pošiljali vojake in trgovali z zlatom. Po industrijski revoluciji so prvi milijonarji samorastniki zelence začeli služili na račun podjetništva.

Jeff Bezos ima trenutno pod palcem največ med vsemi.
Jeff Bezos ima trenutno pod palcem največ med vsemi. FOTO: Profimedia

Današnji superbogataši imajo na stotine milijard, kar pa ni nič v primerjavi z bogastvom premožnežev iz prejšnjih stoletij.

Na tako veliki nogi živi najbogatejši človek na svetu
Preberi še
Na tako veliki nogi živi najbogatejši človek na svetu

V nadaljevanju predstavljamo zgodovinske osebe, ki so imeli več premoženja od Jeffa Bezosa.

Mansa Musa – ni mogoče oceniti

Po mnenju mnogih zgodovinarjev je bil afriški kralj Mansa Musa najpremožnejši Zemljan. Živel je v 14. stoletju, vrednost njegovega premoženja pa je nemogoče oceniti, čeprav nekateri namigujejo, da je bilo vredno okoli 360 milijard evrov. Njegov Malijski imperij je bil največji pridelovalec zlata na svetu. Ko je leta 1337 umrl, so ga na prestolu nasledili sinovi, ki pa niso bili sposobni vladati kot njihov oče, kar je pomenilo začetek konca tega zahodnoafriškega kraljestva.

Mansa Musa
Mansa Musa FOTO: Profimedia

Džingiskan – ni mogoče oceniti

Mongolski vladar Džingiskan, ustanovitelj Mongolskega cesarstva, je na oblast prišel z združitvijo in pokoritvijo številnih nomadskih plemen severovzhodne Azije. Bil je krut vladar in odličen taktik. Umrl je leta 1227, okoliščine smrti pa niso znane. Nekateri trdijo, da je umrl po padcu s konja med lovom. V času njegove smrti je bilo Mongolsko cesarstvo največje v zgodovini.

Džingiskan
Džingiskan FOTO: Profimedia

Gaj Avgust Oktavijan – ni mogoče oceniti

V času vladavine Gaja Avgusta Oktavijana, rimskega politika in prvega rimskega cesarja, je Rimski imperij predstavljal 30 odstotkov svetovne ekonomije. Nekateri njegovo premoženje ocenjujejo na bilijone. Bil je izjemno priljubljen vladar, saj je prinesel mir in uvedel reforme, ki so stabilizirale imperij. Od svojega prastrica, Julija Cezarja, je po njegovem umoru podedoval tri četrtine njegovega premoženja.

Gaj Avgust Oktavijan
Gaj Avgust Oktavijan FOTO: Profimedia

Akbar I  – ni mogoče oceniti

Akbar, rojen v 16. stoletju, je bil eden največjih vladarjev Mugalske dinastije v Indiji. V času njegove vladavine je imperij predstavljal 25 odstotkov svetovne ekonomije. Velik del sredstev je vložil v vojsko, saj je imel imperialistične težnje. Čeprav je bil musliman, je bil odprt do drugih ver in se je v času vladavine odločil za politiko sprave.

Akbar I
Akbar I FOTO: Profimedia

Andrew Carnegie – 280 milijard evrov

Ustanovitelj podjetja Carnegie Steel je bil milijonar samorastnik. Njegovi starši so iz Škotske v ZDA odšli s trebuhom za kruhom. Kot najstnik je za 1,10 evra na uro delal v bombažni predilnici. Kasneje je delal kot kurir pri telegrafskem podjetju, kjer se je poučil o opremi, železniški industriji in investicijah. Bil je uspešen vlagatelj, po 2. svetovni vojni pa je ustanovil omenjeno jeklarsko podjetje. Kljub bajnemu premoženju je živel skromno in del svojega premoženja namenil v dobrodelne namene.

Andrew Carnegie
Andrew Carnegie FOTO: Profimedia

Nikolaj II. Ruski – 270 milijard evrov

Ruski monarh Nikolaj II. Ruski, zadnji cesar Rusije, kralj Poljske in veliki knez Finske, je vladal od leta 1984 do prisilnega odstopa leta 1917. Ker carska vlada ni več mogla zagotoviti gospodarskega razvoja in kvalitetne oskrbe prebivalstva v času prve svetovne vojne, je prihajalo do vse pogostejših uporov in razpasa revščine ter bede. Vse skupaj je kulminiralo v oktobrski revoluciji in leto kasneje je bil Nikolaj skupaj z družino usmrčen.

Nikolaj II. Ruski
Nikolaj II. Ruski FOTO: Profimedia

Osman Ali Khan – 206 milijard evrov

Vladarja Hideribada, bogatega dela Indije med letoma 1911 in 1948, je revija Time leta 1937 razglasila za najbogatejšega človeka na svetu. Tudi v času smrti leta 1967 je bil najbogatejši človek v celotni Aziji. Samo v nakitu je bilo njegovo premoženje ocenjeno na 360 milijonov evrov. Bojda je kot obtežilnik za papir uporabljal 85 milijonov evrov vreden diamant. Britanska kraljica Elizabeta II. je od njega v dar prejela diamantno ogrlico, ki jo je pred leti nosila tudi Kate Middleton.

Osman Ali Khan
Osman Ali Khan FOTO: Profimedia

Cornelius Vanderbilt – 193 milijard evrov

Železniški milijonar Cornelius Vanderbilt je pri 11 letih pustil šolo in začel delati na trajektih v New Yorku. Ko je leta 1877 umrl, je bil najbogatejši Američan. Zgodba uspeha se je začela rojevati, ko si je od mame sposodil denar, da je kupil trajekt, ki je vozil na relaciji med Manhattnom (New York) in State Islandom (New Jersey). S tem je položil temelj svojega bogastva, ki se je močno povečalo, ko je vstopil v železniški posel. Bil je osoren, zato ga visoka družba ni sprejela medse. Prav tako je pogosto varal svojo ženo in bil obupen oče.

Cornelius Vanderbilt
Cornelius Vanderbilt FOTO: Profimedia

Omar Moamer el Gadafi – 180 milijard evrov

Libijski voditelj Gadafi je bil eden izmed mlajših častnikov, ki so leta 1969 v Libiji izvedli državni udar in zrušili monarhijo kralja Idrisa. S strani upornikov je bil ubit oktobra 2011, potem ko je padlo še zadnje lojalistično mesto. Na oblasti je bil kar 42 let. Del njegovega premoženja je še danes zamrznjeno, oblasti pa so prepričane, da je velik del premoženja skrit v različnih afriških državah. Večina Gadafijeve družine je po njegovi smrti pobegnila, medtem ko sin Saif al-Islam Gaddafi sanja o položaju predsednika Libije.

Omar Moamer el Gadafi
Omar Moamer el Gadafi FOTO: Profimedia

Henry Ford – 180 milijard evrov

Ob njegovi smrti leta 1947 je bilo bogastvo ustanovitelja znamke Ford, preračunano v današnjo vrednost denarja, vredno okoli 200 milijard ameriških dolarjev. Sprva je bil Ford znan kot odličen popravljalec ur, leta 1908 pa je z modelom T avto približal povprečnemu Američanu, saj je potovanje prvič postalo zabava. Znan je bil po odličnih vodstvenih sposobnostih, delavce pa je plačeval dostojno, zato so mu bili zvesti. Prijateljeval je z Adolfom Hitlerjem in imel ekstremne politične nazore. Imel je tudi politične ambicije, ki pa nikoli niso obrodile sadov.

Henry Ford
Henry Ford FOTO: Profimedia

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 414