Moskisvet.com
Islandija v domovini

Zabava

Islandija: ’Evropa bo razpadla, sovraštvo bo zmagalo’

M. A.
05. 03. 2019 08.12
0

Islandci radi uživajo v trših glasbenih ritmih, zato so na oddaljenem otoku na severu Evrope pogosti alternativni rock in metal bandi. Islandija, ki na Evroviziji v enaintridesetih poskusih še ni zmagala – dvakrat so pristali na drugem mestu – letos stavi prav na techno in punk rock band Hatari, ki pa v svojem besedilu Evropi napoveduje temno prihodnost.

Čeprav Evrovizija že od nekdaj velja za festival, ki naj bi povezoval Evropo, Islandija letos v boj pošilja drugačno sporočilo. ’Sovraštvo bo zmagalo’ je naslov pesmi, ki med drugim govori, da ne bo več sreče, tekle bodo solze, Evropa bo razpadla, iz pepela pa se bo dvignila mreža laži. Skupino Hatari sicer sestavljajo trije fantje, Klemens Hannigan, Matthías Haraldsson in Einar Stefánsson, njihovi nastopi pa na Islandiji tudi sicer pogosto odmevajo, saj so znani po pogosti rabi BDSM kostumov na odru in poudarjanju antikapitalizma. Čeprav se mogoče na prvi pogled ne zdi, so Islandci v svoji izbiri povsem resni in ciljajo na zmago. Ta se jim je izmuznila že dvakrat, prav v letih 1999 in 2009 pa so pristali na drugem mestu. Morda bo leto 2019 njihovo leto.

Zala Kralj in Gašper Šantl že navdušila Evropo
Preberi še
Zala Kralj in Gašper Šantl že navdušila Evropo
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Med najbolj znane glasnike islandske glasbe po svetu sicer uvrščamo indie pop band Of Monsters and Men, post-rockerje Sigur Rós, metalce Skálmöld in Solstafir ter seveda unikatno Björk. Narod z zgolj 330.000 prebivalci že nekaj let zaporedoma vsakoletno priredi tudi festival black metala, pogosti pa so tudi koncerti neuveljavljenih skupin po manjših odrov širom islandske prestolnice in širše.

Islandci so izjemno nagnjeni k poslušanju 'trših' glasbenih ritmov, zato polagajo velike upe na punk rock band Hatari.
Islandci so izjemno nagnjeni k poslušanju 'trših' glasbenih ritmov, zato polagajo velike upe na punk rock band Hatari. FOTO: Profimedia

Hatari so sicer zagotovo popolno nasprotje pevcema, ki ju na omenjeno glasbeno tekmovanje pošilja Slovenija. Zala Kralj in Gašper Šantl sta s svojo mirnostjo sicer že navdušila Evropo, najbrž pa nas vse zanima, kako se bosta ujela z islandskimi punkerji.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 400