Moskisvet.com
''Najbolj ponosen sem na iznajdbo gravitacijskih striženj.''

Intervju

Tomaž Turk: ''Dobra frizura je tista, s katero ima človek čim manj dela''

A.P.
23. 12. 2021 05.00
0

''V Sloveniji so frizerski saloni sinonim za lepoto,'' meni kreativni frizer Tomaž Turk, ki opaža, da Slovenci znamo skrbeti za svoje lase. ''Ko hodimo po ulicah, vidimo precej dovršenih stajlingov. Ljudje so lepo oblečeni, videz samih frizur je izčiščen, dovolj redno vzdrževan, sploh pri mladih. Veliko sem potoval po svetu in delal v tujini, ampak tako redno, kot se ljudje v Sloveniji strižejo, vzdržujejo svoj videz ali delajo drastične spremembe, tega v tujini nisem toliko zaznal. Niti med delom v Londonu ali na Dunaju ne. Frizura v slovenskih krogih veliko pomeni,'' razlaga Turk, ki mu z besedo frizer delamo krivico, saj je precej več kot samo frizer. Za frizerske škarje je prvič prijel že leta 1992, ko je bil sprejet na frizersko šolo. Hitro je sledilo razočaranje. Prvo, ko se je slabo postrigel, drugo pa, ko je izvedel, da vse sošolke doma strižejo domače in prijatelje, sam pa ni še ničesar znal. Če prevrtimo čas skoraj 30 let naprej, ugotovimo, da je iz začetnega osebnega razočaranja nastalo ime, ki danes v svetu frizerstvu nekaj velja.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?
Andrej Bohinc, strokovnjak za kriptovalute: ''Recept je, da kupuješ, ko cene padajo''
Preberi še
Andrej Bohinc, strokovnjak za kriptovalute: ''Recept je, da kupuješ, ko cene padajo''

Ste sicer precej več kot frizer, pa vendar. Kako kot frizer ocenjujete svoj uspeh in kaj je tisto, kar definira oz. dela dobrega frizerja? Katere (osebnostne) lastnosti mora po vaše imeti?

Biti frizer ni samo znati striči lase. Frizer mora biti predvsem dober estet, komunikator in psiholog. Mora imeti oko za detajle, videti to, česar ljudje ne vidijo, imeti dobro prostorsko predstavo za obliko obraza, obliko frizure in namen. Dostikrat rečem, da se frizerji delijo na dve vrsti – na naučenega frizerja in frizerja z občutkom, ki je lahko tudi kreativec. Kreativa je, da se frizer znajde v kaosu, ko si stranka premišljuje ali izmišljuje. Kaos je tisti, ki ti da hitre odzive, ko se znaš znajti v situaciji, v kateri nisi sposoben tega naresti, pa se znaš vseeno znajti. Kaos so hitre spremembe. Kaos je na modni revijah, fotkanjih, ko moraš hitro odreagirati in se znati postaviti v pravo vlogo. Kreativa je tudi lenoba, pa ne v smislu, da se ti ne da delati, ampak razmišljaš, kako bi nekaj naredil hitreje in drugače, po drugem postopku. Tako dostikrat iznajdeš novo tehniko striženja, nove oblike frizur in detajle, ki niso bili prej nošeni. Dober frizer mora poznati osnove arhitekture, da se zna potem pogovarjati o detajlih. Mora imeti estetiko za obleke, da ve, kaj sodi skupaj, tudi z ličili in fotografijo. Pri frizerju se mi zdi bistveno, da združi vse to in potem lahko odskoči od nekega standarda frizerja v boljšega.

Utrinek s tekmovanja International Visionary Award v londoskem Royal Albert Hallu.
Utrinek s tekmovanja International Visionary Award v londoskem Royal Albert Hallu. FOTO: osebni arhiv
Vsestranski Luka Markus: ''Otrok je najzahtevnejša publika, po drugi strani pa je lahko tudi najbolj hvaležna''
Preberi še
Vsestranski Luka Markus: ''Otrok je najzahtevnejša publika, po drugi strani pa je lahko tudi najbolj hvaležna''

Ali obstaja moška frizura, ki je primerna za vse oblike glave in obraza?

Absolutno ni ene take frizure, trdim pa, da vsakemu človeku pašejo vse dolžine. Glede dolžine se nikoli ne omejim. Osredotočen sem na obliko. To diktirajo lasje in kosti, obraz niti ne toliko. Pomembna je struktura las, ki določa, kaj lahko kdo nosi in česa ne. Frizerji se borimo tudi z razni vrtinci in kostmi, ki so pri nekaterih bolj izražene in ob upoštevanju tega naredimo lepo obliko glave. Ne verjamem, da bi bila dolžina las omejitev za človeka, je pa res, da v določenem življenjskem obdobju določena dolžina človeku bolj paše.

Stajling iz nove kolekcije From Darkness to Red to Light.
Stajling iz nove kolekcije From Darkness to Red to Light. FOTO: Mimi Antolović

Nam lahko ponudite najboljši nasvet za nego las?

Dobra nega las je predvsem, da si lase redno umivamo. Opažam, da v Sloveniji ljudje to počnejo premalo pogosto. To vodi do nečistoče na lasišču, posledično pride do mastnih las in prhljaja, ko glivice nažirajo to maščobo. Sam smatram pranje las kot osebno higieno. Da je las svež, da ga neguješ. Imamo veliko moških šamponov, ko je ta šampon in balzam v enem, sicer pa sta šampon in balzam vedno priporočljiva. Šampon pere, odpre las in ga sčisti, balzam pa ga zapre, s tem ko zapre povhrnjico, kutikulo, da se las potem sveti. Obstajajo tudi razne nege, ki se lahko uporabijo po pranju – razna olja in kreme za sušenje, preparati oz. izdelki za kodre ali ravnanje las. Moški trg kozmetike se močno vzpenja in vsak leto raste, saj moški vedno več potrošijo na teh produktih, medtem ko ženski stoji na mestu. 

Vzroki za plešavost in kako lahko preprečimo izgubo las
Preberi še
Vzroki za plešavost in kako lahko preprečimo izgubo las

Kaj frizerju predstavlja največji izziv in katero napako frizerji delajo najbolj pogosto?

Največji izziv za frizerja je, kako stranko čim bolj in čim hitreje razumeti – ugotoviti, kaj so njene želje. Bistveno je, da stranka pove, kakšno dolžino las bi rada imela. Pri tem frizer nima vpliva, to mora stranka izbrati sama. Nekomu pašejo dolgi lasje, nekdo bi se ustrigel na kratko ... Gre za osebne preference. Pri obliki pa nastopi frizer, ki glede na želje stranke pove, kaj je najbolj primerno, s čim bo imela najmanj vzdrževanja in kako bo čim lažje upravljala svojo frizuro. Glede oblike se mora pravilno odločiti frizer. Na tej toči je tudi pomembno, kako si stranka lase suši. Ali si jih ravna, ali si jih kodra. Vse to vpliva na končni videz. Frizer pa mora stranki povedati, kaj bo naredil, preden začne striči, da potem ni nezadovoljstva.

Obstajajo trije tipi strank. Stranke, ki vedo, kaj želijo. Tu ni kaj dosti za svetovati in zgolj naredimo svoje delo. Potem so tu stranke, ki ne vedo, kaj bi imele. Tu nastopi frizer, ki se odloča in predlaga. Najtežja stranka pa je po mojem mišljenju ''bi pa ne bi'' stranka, ki bi se zelo malo postrigla in imela neko spremembo. Tukaj se moramo zaščititi z raznimi fotografijami, da pogledamo, kaj stranki je in ni všeč. V tem primeru iščemo potrditev, da potem ni reklamacij in nezadovoljstva.

''Trendi so se s korono malce izgubili, posledica korone pa so daljši lasje,'' ugotavlja Turk.
''Trendi so se s korono malce izgubili, posledica korone pa so daljši lasje,'' ugotavlja Turk. FOTO: osebni arhiv

Kako se sami soočate s strankami, ki po opravljenem delu niso zadovoljne?

Če vse te tri oz. štiri stvari analiziramo, se pravi dolžino, obliko, strukturo las in način sušenja, težko pride do nezadovoljstva stranke. Najstniki so včasih poseben izziv, ko ne vedo točno, kaj bi radi oz. ko bolj vidijo videz oz. obraz zvezdnika in situacijo, kot pa samo frizuro, ki funkcionira na določenem tipu las. Ker las je tisti, ki diktira. Če stranka ni zadovoljna, se da pogovoriti in skrajšati. Če so lasje prekratki, potem to težko popravimo. Opažam, da dostikrat pride do nezadovoljstva, ko tip frizerja ni všeč stranki, ko se slogovno ali osebnostno ne ujemata in napako popravi kolega iz salona, kar je tudi ena od opcij za reklamacijo. 

Katero napako sami opažate, da stranke najpogosteje delajo, ko gre za skrb za lase? Kaj je največji zločin, ki ga lahko moški stori nad svojimi lasmi?

Ne bom rekel, da gre pri tem za največjo napako, opažam pa, da si ljudje zvečer perejo lase in so zjutraj čisto skuštrani ali pa je takrat las že masten. Priporočam, da si stranke oz. moški perejo lase zjutraj. Do pogostih napak prihaja tudi pri sušenju. Treba je znati pravilno posušiti vrtince, si vzeti čas za to. Napako vidim tudi v tem, da se uporabljajo nekvalitetni proizvodi za stajling. Sem sodijo razni voski, ki imajo silikone. Vsak dober proizvod mora biti vodotopen in se mora sprati, imamo pa določene voske, ki se po dveh, treh pranjih še vedno niso sprali. To je slabo za las in lasišče, ki zato ne diha.

Zločinov ne vidim na ulici. Če se kdo pobarva na blond, je to lahko zločin, ker je las poškodovan. Ampak sam to vidim kot del mode. Zločin bolj vidim v tem, da nekdo ne zna, kot moški oz. kot frizer, izkoristiti določene kvalitete las ali videza. Da bi se nekdo z videzom postavil na višji nivo. Ljudje se ločimo glede na fetiše. Nekomu so fetiš čevlji in bo dal vse za čevlje in manj za frizuro, en bo dal vse za lase. Ljudje se delimo glede na to, kaj nas žene in najbolj zaznamuje v okolici, v kateri se gibljemo.

Nakup rabljenega avtomobila: to svetuje strokovnjak za izbiro in nakup avta
Preberi še
Nakup rabljenega avtomobila: to svetuje strokovnjak za izbiro in nakup avta

Ali Slovenci nasploh znamo skrbeti za svoje lase?

Slovenci znano skrbeti za svoje lase. Ko hodimo po ulicah, vidimo precej dovršene stajlinge. Ljudje so lepo oblečeni, videz samih frizur je izčiščen, dovolj redno vzdrževan, sploh pri mladih. Znajo si posušiti lase, narediti stajling. So zelo na nivoju. Veliko sem potoval po svetu in delal v tujini, ampak tako redno, kot se ljudje v Sloveniji strižejo, vzdržujejo svoj videz ali delajo drastične spremembe,  tega v tujini nisem toliko zaznal. Niti med delom v Londonu ali na Dunaju ne. Frizura veliko pomeni v slovenskih krogih.

Stajling iz nove kolekcije From Darkness to Red to Light.
Stajling iz nove kolekcije From Darkness to Red to Light. FOTO: Mimi Antolović

Zakaj imajo Italijani tako lepe lase, Slovenci pa ne? Zakaj so njihovi lasje sami po sebi lepi?

Ne bi rekel, da imajo lepše lase, ampak bolj goste. Zdaj, če je lepota gostota ... Gostota pomeni rodovitnost, blagostanje. Lase delimo na blond, ki jih je po gostoti nekje 120.000 tisoč, srednje rjave, ki jih je nekje 100.000, temnih oz. črnih pa je 80.000. Več kot je las na glavi, bolj je tanek. Črn las pomeni, da je bolj debel in če je bolj debel, je tudi bolj zdrav. Manj se lomi, bolj se sveti in več melanina ima. Neka lepota je v barvi in strukturi las. Ne morem pa reči, da imajo zato Italijani lepše lase. Lep las je videti lepo na Mediteranu, na morju, kjer je več sonca. Če živiš v megli ali v zimskem času, pa to ni dobro okolje za lase, da bi se svetili. Tudi bolj mastni so. Če imaš goste lase, v smislu debele in ne količine, ti to dovoljuje, da si lahko več privoščiš. Ali z barvo, feniranjem ali s produkti. Več zdržijo. Blond las se prej zlomi in poškoduje, zato si nekaterih stvari svetlolasi včasih ne moremo privoščiti in moramo bolj paziti na lase. To je glavna razlika.

Kako pogosto bi moški moral k frizerju?

Moje stranka k meni hodijo večinoma na mesec in pol do dva. Imam pa drugačen tip moških strank, večinoma pa so zabriti, sfejdani ali pa v nulo postriženi. Tisti, ki imajo čiste prehode iz nič milimetrov, morajo hoditi na popravke na dva do tri tedne, sam pa imam stranke, ki imajo daljše lase, do ušes ali celo do ramen. Zelo različno torej je, kako pogosto hodijo k frizerju. Tu bi znova poudaril, koliko je temu moškemu pomembna frizura. Temu primerno bolj redno oz. neredno hodi k frizerju.

Kakšne moške pričeske bodo priljubljene v leti 2022 in po čem si bomo zapomnili leto 2021? Kateremu slogu striženja sami želite, da bi moški sledili in kdo zares narekuje tovrstne trende? Modna industrija?

Trend frizur absolutno narekuje modna industrija. Če bi gledali frizure z brvi in modnih revij, gre običajno za enoletni zamik. Na tem mestu bi rad poudaril, da je že čas, da gredo zabrite, sfejdane frizure ven. In so v veliki meri že šle. Pri tem je precej pomagala korona. Ljudje so si v tem času pustili daljše lase. Opažam, da so določeni tipi moških, ki prej niso nikoli imeli dolgih las, prešli v daljšo frizuro. In ko imaš daljše lase, lahko narediš spremembo. Pogosta napaka, ki jo opažam, je, da je veliko moških po vrhu prekratko postriženih, zato prihaja do štrlenja – nastajajo vrtinci, zjutraj, ko se človek zbudi, pa je ves zaležan. Dobra frizura je, da ima človek z njo čim manj dela. To je bistvo frizerja – da to najde in svetuje. Frizerji in stranke imajo preveliko potrebo po tanjšanju las, česar sam ne zagovarjam. Če tanjšaš lase, stanjšan las da, potem ko zraste, več volumna in začne štrleti in se ne obnaša, kot bi se moral. Nekateri mislijo, da z redčenjem zmanjšaš količino las, če je teh preveč, sam pa menim, da se da to doseči s striženjem.

Trendi so se s korono malce izgubili, posledica korone pa so daljši lasje. Vidim pa zametke genderja, torej zabrisano mejo med moškim in ženskim striženjem. Tudi mi z letošnjim letom v ceniku nimamo več moškega in ženskega striženja, ampak ceno do nekje pet centimetrov in nad pet centimetrov. Ne ločimo več moškega in ženskega striženja, ampak dolžino las. Ker imamo daljše lase, lahko naredimo toliko bolj stopničasto frizuro. Lahko je naprej počesana v frufru ali pa french crop, ki je bil prej zabrit, zdaj pa je vse skupaj daljše in se tudi pri straneh pušča daljše lase. Spominja na bundesligo ali mullet, ki mu mlajši rečejo wolf haircut. Tako pri ženskah kot pri moških je lahko zelo stopničasto, spredaj krajše, zabrisana preča ... Bolj neurejen videz. V zadnjem obdobju je bilo z bradami in fejdi vse skupaj zelo polikano, poštirkano, zdaj pa gre vse skupaj bolj v naravni videz – npr. naravno skodran. Gre za bolj divji, sproščen videz.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Špela Koželj: ''Ko si enkrat na drugi strani svojih sanj in gledaš samega sebe v preteklosti, bi se najrajši objel''
Preberi še
Špela Koželj: ''Ko si enkrat na drugi strani svojih sanj in gledaš samega sebe v preteklosti, bi se najrajši objel''

Koliko je frizerstvo umetnost in koliko obrt oz. izpolnjevanje želja? Običajno pridejo stranke do vas z že izdelano željo. Verjetno se to kdaj kreše z vašim mnenjem. Kako uskladite dva različna pogleda? Je stranka kralj ali iščete neko srednjo pot? Kaj rečete strani, ki si želi pričesko, za katero veste, da ji ne bo pristajala, saj odstopa od zakonitosti obraza in telesa oz. celotnega videza stranke?

Frizerstvo zame ni umetnost, ampak obrt. Je ročna spretnost. Za to potrebuješ določene veščine. Biti moraš hiter, moraš se znajti, roka mora teči. Da uživaš v tem, kar delaš, in imaš samozavest. Ta je bistvena za dobrega frizerja. Opažam, da te manjka, ker je ego frizerja ali stranke prevelik in potem težko pride do sporazuma. Tedaj se lahko krešejo mnenja. Sicer menim, da s stranko nimaš dveh različnih pogledov. Stranki svetuješ glede na las. Ta je na prvem mestu oz. tisti, ki bo povedal, kakšna bo frizura. Na tem mestu mora frizer povedati, kaj je najboljše za stranko. Obraz vpliva v primeru, če gre za detajle, npr. za frufru naprej, zalisce ... Brada je zame moški make-up, s katerim lahko skrijemo oblike obraza. Za lase, ne daljše in ne krajše, to ne velja, saj ne vplivajo toliko na obliko obraza. Lasje so tisti, ki diktirajo.

Stranka je absolutno kralj v smislu servisa, v smislu ideje in želja pa absolutno ne more biti, ampak mora biti to konsenz s frizerjem. Če se ne strinjata, je mogoče kriv stil frizur, ki jih frizer izvaja. Frizerji se namreč precej ločimo po stilu. To ni nujno frizura ... Gre mogoče za razmišljanje, način življenja. Te stvari lahko tudi razdvajajo frizerja in stranko, niti ne sama frizura. Če ima stranka izdelano željo, jo moramo uresničiti, seveda pa tudi razložiti, ali so za to potrebna kakšna žrtvovanja – da si je npr. treba pustiti daljše lase. Največja vrednost frizerja na tem mestu je, da zna stranko peljati do daljših frizur. Da zna iti čez prepreke, ki so precej dolgočasne, ko si nekdo pušča dolge lase, da zna pravilno puščati lase. Da las ne odstriže zgolj naravnost, ampak gre skozi vse potrebne faze. Sam verjamem v gravitacijska striženja, ki sem jih razvil. Verjamem, da je gravitacija las oz. padec las zelo pomemben. Da si znamo predstavljati, kako bo las padel jutri, pojutrišnjem, ne samo, ko gre stranka iz salona, ko lase posušimo in nanesemo gel ali vosek, ampak kako bo čez dva dni. Ta princip dejansko funkcionira.

Stajling iz nove kolekcije From Darkness to Red to Light.
Stajling iz nove kolekcije From Darkness to Red to Light. FOTO: Mimi Antolović

Kako daleč ste pripravljeni iti, ko gre za izpolnjevanje želja? Imate kje kakšno mejo?

Pri izpolnjevanju želja gremo lahko zelo daleč. Tukaj ni nekih mej. Mogoče denar oz. cena. Sploh, če si nekdo želi imeti sivo barvo las, ki je verjetno najdražja storitev. Striženje se mi sicer ne zdi tako drago v Sloveniji in omogoča, da redno vzdržujemo frizuro. Edina meja pri meni je, ko ne verjamem v frizuro, ki si jo stranka zaželi. Kot prvo je morda neizvedljiva, kot drugo pa, da ne verjamem, da bo funkcionirala. Delam zgolj frizure, ki bodo funkcionirale fizikalno in vsakodnevno. Če v kaj ne verjamem, se s stranko pogovorim in predlagam, da morda poišče drugega frizerja, ki verjame v to stvar ali ta način striženja.

Ali kdaj stranko, ki je ujeta v rutino, skušate prepričati v drastično spremembo frizure?

Redko se zgodi, da bi stranko prepričeval v drastično spremembo frizure, ker nekdo ki pride do mene, pride dostikrat že s tem namenom. Z željo po spremembi. Nimam strank, ki bi potrebovale rutinsko striženje. Sam si skušam popestriti delo s tem, da strankam svetujem, da se ves čas odločajo za rahle spremembe. Spremembe v življenju morajo biti – glede na življenjsko obdobje, stil ali starost. Starost sicer absolutno ne vpliva na obliko frizure, bolj morda služba, način življenja, kje se človek pojavlja. Opažam, da stranke želijo vsaj dve ali tri frizure v enem. Da se lahko počese bolj poslovno, zvečer skuštra za ven ... Frizure morajo funkcionirati tako, da ven lahko dobimo vsaj dva ali tri stile.

Frizure morajo funkcionirati tako, da lahko iz njim ustvarimo vsaj dva ali tri stile
Frizure morajo funkcionirati tako, da lahko iz njim ustvarimo vsaj dva ali tri stile FOTO: Aljoša Rebolj

Če pravijo, da so oči ogledalo duše, ogledalo česa so potem lasje oz. frizura?

Lasje so zame predvsem ogledalo čistoče človeka, estetitke, urejenosti. Ni namreč dovolj samo, da si postrižen, ampak, da se znaš urediti. Zgodovinsko pa lasje pomenijo tudi moč. Sploh, če so daljši. Pri menihih, ki so pobriti, izražajo religijo...

Kadar imate proste roke. Od kod črpate navdih za svoje delo?

Pri svojem delu imamo velikokrat proste roke. Največji navdih pa je stranka. Ta je tista, ki jo ocenjuješ in te inspirira. Pa struktura las, razni detajli in moda. Ko človeka vidiš v neki obleki, se hitreje odločiš in najdeš navdih za način in stil. Sicer pa je frizura zame še vedno najcenejša in najhitrejša sprememba, ki jo človek lahko naredi drastično in hitro. Največ sprememb vidim, ko nekdo zaključi z dolgoletnim partnerjem in si želi spremembo ali odrezati lase. Takrat prihaja do največjih sprememb.

O malih tatvinah in kaznih z odvetnikom Blažem Kovačičem Mlinarjem
Preberi še
O malih tatvinah in kaznih z odvetnikom Blažem Kovačičem Mlinarjem

Za kateri moški lepotni trend si želite, da bi se vrnil ''na'' naše glave?

Nimam nekega lepotnega trenda, h kateremu bi se rad vrnil. Moda se vedno reciklira. Z bundesligo imamo stil iz osemdesetih, bolj stopničast in neurejen videz. Prej smo imeli počesane fade frizure iz dvajsetih in petdesetih ... Moda je škatla, ki jo obrnemo in je kontra temu prej, vmes pa imamo vmesne, intermediate cone, kjer so blage spremembe. Te tudi najdlje časa trajajo. Trend, ki mi je najbolj blizu, pa je verjetno gobica. Je frizura, ki zelo dobro funkcionira, sploh če je spodaj malo spodbrita. Lahko jo nosimo na prečo, nazaj, naprej, vstran. Gre za zelo funkcionalno frizuro, ki je lahko elegantna, športna in pa tudi odbita. 

Po čem prepoznamo dobro frizuro?

Dobro frizuro prepoznam, ko ni produktov na laseh. Če vidim, da nima ne gela, ne voska, da las prosto pada brez dodatnega vzdrževanja, je to največ, kar lahko frizer in stranka dosežeta.

Kakšen slog striženja vam je najbolj blizu?

Bliže mi je angleški in ne francoski stil striženja – to so bolj geometrična striženja. Sam sem razvil gravitacijska striženja pri ženskah in moških. Med njimi ne vidim razlike glede načina striženja. Gre predvsem za las in kosti. Spola ne poznam oz. se ne specializiram za moško ali žensko frizuro. 

Koliko frizerji pazite na zdravje las stranke? Verjetno je velika razlika, ko gre za navadnega smrtnika ali nekoga iz visoke mode?

Strank ne ločim. Zame so vsi isti. Vsako stranko se najprej opozori, če obstajajo problemi z lasiščem. Če je rdeče, če je prekomeren prhljaj ... Najprej moramo torej urediti lasišče. Moški lasji so precej kratki in ni toliko problemov s poškodbami. Če pa so daljši, pa je treba človeka navaditi, da zna svoje lase ukrotiti z raznimi balzami in produkti za stajlingi ter sušenjem. Mi stranke inštruiramo, kako se čim bolje posušiti in urejati frizuro. Potem bo tudi lastna frizura na ulici odsevala lepoto človeka.

''Najbolj ponosen sem na iznajdbo gravitacijskih striženj.''
''Najbolj ponosen sem na iznajdbo gravitacijskih striženj.'' FOTO: Miran Jurišič

Ali mora biti frizer bolj ali manj urejen kot njegove stranke?

Ne vem, če so frizerji bolj urejeni, pogosteje vidim, da so manj urejeni. Mogoče nimajo časa. Običajno pa so bolj pisani, bolj pobarvani. Imajo bolj odbite frizure. Ne gre toliko za urejenost. Drži pa, da so zelo hitro videti preveč urejeno. Sam imam dolge lase, ker nočem izgledati kot frizer oziroma ne želim, da bi me ljudje cenili ali obsojali po frizuri. Iskal sem neko nevtralnost. Moram jih sušiti, glavo si perem vsak dan, enkrat šamponiram, dam gor balzam in hitro spiham oz. posušim. Zame je to rutina, ki me zjutraj prebudi. Zaradi tega se počutim bolje in bolj sveže.

Na kateri dosežek ste v življenju najbolj ponosni?

Najbolj ponosen sem na iznajdbo gravitacijskih striženj. Ponosem sem tudi na stranke, ki se vračajo. Moji mednarodni uspehi so, da sem bil dvakrat v finalu v Royal Albert Hallu. Ponosem sem tudi na stvari, ki se ne vidijo. Delam reklame s tujci. Sem neke vrste frizer na terenu, veliko potujem. Moja največja strast pa je učenje – seminarji in razni šovi. To me žene naprej. Sem frizer, ki ni v salonu, ampak precej na terenu. Težko verjamem, da bi veliko časa zdržal v salonu. Sodeloval sem tudi pri dveh filmih, pa na tednih mode. Frizersko življenje si popestri tako ali drugače, saj bi bil težko v neki rutini. Od leta 1998 sem kreativni vodja Mič Stylinga. Postavljam kolekcije, trende. Pri vsem je glavno vodilo estetika in tudi Mič Styling je sinonim zanjo.

Kako pogosto morate imeti frizerji plan B in v zadnjem trenutku narediti spremembo?

Menim, da smo Slovenci zelo dobri v planu B, ker si plana A ne postavimo tako dobro, kot npr. Američani, ki se potem ne znajdejo v planu B. Plan B za Slovence res ni problem. Ta plan B je kaos, o katerem sem govoril, ta kaos pa je zares kreativa, ko se nekaj na hitro domisliš. Ko pade ideja, jo samo izvedeš. Gre za neko obliko čaranja. Plan B je nekaj fascinantnega in stranko lahko dvakrat postrižeš, če vmes dobiš novo idejo. Samo imam težavo s tem, da vidim preveč idej hkrati in se moram potem za eno odločiti. Zato vedno pravim, da mora stranka povedati, katero dolžino želi imeti, da me uokviri, saj bi isti stranki na različne dolžine las naredil vsaj tri frizure.

Stajling iz nove kolekcije From Darkness to Red to Light.
Stajling iz nove kolekcije From Darkness to Red to Light. FOTO: Mimi Antolović

Kako se je frizerstvo spremenilo v zadnjih dveh desetletjih? Če grdo posplošimo. Nekoč so nas v frizerskih salonih večinoma frizirale ženske, danes se zdi, da je večina znanih frizerjev moških. Zakaj je temu tako?

Frizerstvo se je precej spremenilo v zadnjih dvajsetih letih. Sploh v Sloveniji, kjer so frizerski saloni sinonim za lepoto. Slovensko frizerstvo je na zelo visokem nivoju in v svetu nas zelo cenijo. Ko sem bil mlajši, so bili frizerski saloni ločeni na moške in ženske. Težko si zaznal, da bi strigel moški. Tu je treba ločiti brivce in frizerje. Brivci so bili od nekdaj. Nato so se pojavili unisex saloni, kamor so zahajali moški in ženske. Zdaj se znova vrača brivstvo, kamor se vračajo predvsem moški, ki imajo krajše lase.

Ne bi rekel, da so moški boljši. Pogosto mi je precej večji užitek gledati kolegico kot moškega kolega, sploh če ta res obvlada svoj posel, saj so lahko ženske še bolj estetske. Moških v frizerstvu je sicer nekje deset odstotkov. Ko sem hodil v frizersko šolo, smo bili od dva do štirje moški v razredu. Vse več je danes moških frizerjev brivcev, ki sploh niso naredili frizerske šole. Za brivca niti ne potrebuješ šole, saj je potrebnega manj znanja. Danes tako znova ločimo frizerje in brivce.

Edino razliko med moškimi in ženskami vidim v tem, da se moški frizer lahko bolj osredotoči na frizuro in manj na razne motilce, kot so kolegice, konkurentke ipd. Imajo malce drugačno videnje, kar se opazi pri kreativi, ne pa toliko pri standardih.

V čem ste najboljši?

Ne bi se opredelil, v čem sem najboljši. Mogoče so vrednote tiste, ki jih ljudje zaznajo pri meni. Stvar, na katero največ dam, pa je absolutno diskrenost, zaradi katere se stranke vračajo.

Mnenje odvetnika: Poškodbe pri delu ali kaj je razgalilo delo od doma
Preberi še
Mnenje odvetnika: Poškodbe pri delu ali kaj je razgalilo delo od doma

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 417