Moskisvet.com
Tjaša Železen

Intervju

Tjaša Železen: ''Delo hostese na kolesarski dirki mi je precej pisano na kožo''

M.S.
30. 06. 2022 05.00
0

Tjaša Železen je bila ob Eugeniji Janjoš drugo hostesa, ki je poskrbela za ''lepotni vložek'' na letošnji dirki Po Sloveniji. Tudi sama navdušena kolesarka – njen oče, nekdanji profesionalni kolesar, je na dirki na motorju prevažal fotografa – je bila prvič del slovenske pentlje, ki jo je še drugič zapored zaznamoval Tadej Pogačar, sicer prvi favorit Dirke po Franciji, katere del želi biti tudi Tjaša – v vlogi hostese. 18-letnica je sicer vajena poziranja, saj se ukvarja z modelingom in manekenstvom.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Na dirki Po Sloveniji so hostese še vedno sestavni del spektakla. Kako sami vidite to vlogo v današnjih časih, ko se hostesam oz. t.i. podium dekletom vse več športnih dogodkov odpoveduje – vključno Dirka po Franciji, kjer je bila to več kot stoletje dolga praksa in je to že opustila. Dekleta so vse manj samo za okras ob zmagovalcih in nosilcih majic vodilnih. Kako sebe vidite v tem kontekstu oz. tej vlogi v časih, ko delo hostes izumira? Je ta vloga ženske res preživeta? Vidite to kot objektivizacijo žensk?

Zdi se mi, da vloga ženske ni preživeta, saj so ženske še vedno zelo pomemben del celotne dirke. Pojavljajo se na startu in na cilju oz. podelitvi, ki sta poleg same dirke ena izmed najpomembnejših elementov. Glede objektivikacije žensk pa ne bi rekla, da gre za to. Ni se mi zdelo, da bi me ostali udeleženci in tudi tekmovalci videli kot objekt, saj smo se veliko hecali in pogovarjali. Res pa je da bi se lahko marsikomu zdelo, da hostesa stoji na odru kot objekt – vendar ni tako. Definitivno vloga hostes ni enako kot je bila včasih. Na to je vplivala tudi in predvsem covid situacija. Zato se je vloga hostese precej spremenila – tako, da jih sploh ni bilo ali pa tako, da je njihova vloga precej manj pomembna kot je bila. Menim, da se vloga hostese počasi vrača na mesto kjer je bila pred korono, saj smo letos hostese na Dirki po Sloveniji lahko bile, vseeno pa še nismo tam, kjer smo bili. Še vedno se namreč ni vrnila tradicija poljuba na lice zmagovalcu.

Kaj je kadenca in zakaj je tako pomembna pri kolesarskem treningu?
Preberi še
Kaj je kadenca in zakaj je tako pomembna pri kolesarskem treningu?

Ni mi vseeno da delo hostes izumira, saj podpiram ohranjanje tradicije, ki je veljala za vlogo hostese včasih. Dekleta so bila na odru res velik del podelitve in na praktično vsaki sliki skupaj z zmagovalci. Seveda je tu še tradicionalen poljub na lice, ki se vse manj pojavlja na dirkah. Upam, da se z izboljšanjem covid situacije izboljša tudi vloga hostese in se vrne na tradicionalna pota.

Dirka po Sloveniji je obraz Tjaše Železen (levo) ponesla v svet.
Dirka po Sloveniji je obraz Tjaše Železen (levo) ponesla v svet. FOTO: Luka Kotnik

Kakšen je sploh seznam nalog oz. zadolžitev hostese oz. kako je videti dan v življenju hostese na dirki Po Sloveniji? Verjetno vaša naloga ni zgolj da se smehljate na odru. Kakšna pravila sicer za vas veljajo tam?

Naloge hostes so sledeče. Pojavita se na samem startu na odru, ko ekipe podpisujejo startne liste. Nato se pojavita na startni črti, ko tekmovalci začnejo z dirko in na koncu še na podelitvi na odru. Res ni samo smehljanje na odru. Včasih na odru tekmovalce tudi usmerjamo kam se postavijo in pomagava z drugimi stvarmi pri pripravi dirke čez dan. Nekih posebnih pravil ni. Res pa je, da morava predvsem na odru biti usklajeni glede pozicije in biti ves čas pripravljeni dovolj zgodaj.

Katere pogoje mora ženska izpolnjevati, da dobi takšno delo? Ali poteka kakšna avdicija? Je treba biti član kakšne modne agencije? Imeti posebna znanja?

Za tako priložnost ne poteka avdicija in agencija tudi ni pogoj. Vsaj tako je bilo na dirki po Sloveniji. Posebnih kriterijev ni, res pa je, da mora biti ženska primerno za to priložnost in jo mora to zanimati. Posebna znanja niso potrebna. Moraš pa biti prilagodljiv in delaven, saj cel teden potuješ po Sloveniji.

Sanjate, da bi nekoč v vlogi hostese nastopili tudi na kakšni še odmevnejši kolesarski dirki? Je to sploh mogoče?

Res sanjam o tem, da bi bila hostesa na večjih dirkah, sploh Dirki po Franciji. In vsekakor se mi to zdi mogoče. Moraš biti zgolj na pravem mestu ob pravem času.

Nakup električnega kolesa ali Vse kar moratev vedeti o e-kolesih
Preberi še
Nakup električnega kolesa ali Vse kar moratev vedeti o e-kolesih

Ste imeli na dirki Po Sloveniji katerega izmed kolesarjev priložnost spoznati pobliže? Vam je to sploh dovoljeno?

Imeli smo priložnost za kakšno besedo ali dve ko so prihajali na oder na podpisovanje startne liste in se kdaj slikali z njimi. Res pa je, da je do boljših kolesarjem težko priti, tako da pobliže nisva spoznali nikogar.

Vloga hostese je odlična promocija. Vam je ta vloga že odprla kakšna druga vrata? S čim se sicer ukvarjate v življenju in čemu posvečate največ svojega prostega časa?

Definitivno je bila to enkratna priložnost, ki mi je odprla veliko vrat. Spoznala sem veliko ljudi. Konec koncev sva bili na televiziji in na veliko fotografijah, na podlagi česar sva si ustvarili tudi veliko poznanstev. Sama se tudi drugače v življenju ukvarjam z modelinkom in manekenstvom, pa tudi s športom, tako da mi je bilo delo hostese na kolesaraki dirki precej pisano na kožo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kako bi strnili vaše vtise na nedavno končano dirko Po Sloveniji? Kaj vam je oz. bo najbolj ostalo v spominu?

Definitivno je bila zame dirka Po Sloveniji neverjetna izkušnja. Poleg tega da sem uživala v delu hostese, sem uživala tudi ob spremljanju celotne dirke, saj kolesarstvo tudi sicer precej spremljam. Spoznala sem veliko ljudi in navezala nova prijateljstva, ki mi bodo za vedno ostala v spominu.

Vsako leto na dirki sodeluje več zvenečih imen, več je ljudi, tudi televizijskih gledalcev ... Kako sami občutite to evforijo?

Brez vse te evforije definitivno ne bi bila ta dirka taka kot je. Gledalci in vsi ostali ljudje naredijo dirko in sama se ob tem zelo dobro počutim. Evforija me je pri delu spodbujala in sem vsak dan bolj uživala.

Daljša ali krajša? Užitek ali umiranje na obroke?
Preberi še
Daljša ali krajša? Užitek ali umiranje na obroke?

Kdaj tudi sami sedete na kolo in za koga najbolj stiskate pesti?

Tudi sama kdaj sedem na kolo, posebej z mojim očetom, ki je velik ljubitelj kolesarstva in je bil včasih tudi tekmovalni kolesar. Velikokrat spremlja dirke z motorjem, kot je to počel tudi na dirki Po Sloveniji, sicer pa dirke spremljava po televiziji. Svoje pesti stiskam predvsem za Primoža Rogliča, ki pa ni tekmoval na dirki Po Sloveniji. Sicer pa držim pesti za prav vsakega Slovenca.

Na kaj ste v življenju najbolj ponosni in brez koga danes ne bi bili to, kar ste?

Ponosna sem predvsem na svoje športne in druge dosežke in predvsem na to, da sem takšna oseba, kot sem, da zelo pozitivno gledam na svet in vsako priložnost, ki mi pride nasproti, zagrabim in iz nje potegnem maksimalno. Ponosna sem na to, da je za mano že veliko lepih trenutkov in eden izmed njih je definitivno tudi dirki Po Sloveniji. Brez svojih staršev ne bi bila to kar sem – od malih nog sta me podpirala in vem, da bom lahko celo življenje pri njima našla podporo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kaj vam pomeni oz. predstavlja lepota?

Lepota mi veliko pomeni, vendar sem mnenja, da je veliko bolj pomembna naša osebnost. In dokler v lepoto vlagaš toliko, da ostaneš sam sebi zvest in lepota ne vpliva na tvojo osebnost, se mi zdi to čisto v redu, saj ti občutek, da si sam sebi všeč da veliko samozavesti in pozitivno vpliva na tvoje življenje.

Kaj je vaš naslednji veliki izziv v življenju?

Vsak dan mi predstavlja nov izziv. Prav posebnega cilja nimam, želim pa preiskusiti čim vec različnih stvari in početi tisto, v čemer uživam.

Vodič za nakup kolesa: pred nakupom si nujno odgovorite na ta vprašanja
Preberi še
Vodič za nakup kolesa: pred nakupom si nujno odgovorite na ta vprašanja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 492