Moskisvet.com
Štefan Hadalin Moški svet

Intervju

Štefan Hadalin: v svojem delu ne odstopam za milimeter

A.P.
25. 10. 2019 07.06
3

Začenja se že 54. sezona svetovnega pokala v alpskem smučanju, v katerem bo Štefan Hadalin ob Žanu Kranjcu eden glavnih žezel slovenske reprezentance. Čeprav ''spomladanski'' uvod na ledeniku Rettenbach zaradi svoje specifike ne bo razkril še vseh kart, je tekma v Söldnu vendarle znanilec sezone, ki prinaša kar 46 tekem v moški konkurenci. Hadalin, ki zase pravi, da je v družbi včasih precej glasen, je ''glasen'' tudi na belih strminah, a tam pusti, da namesto besed govorijo njegovi zavoji in v končni fazi rezultati, ki gredo z leti v obratno smer kot tekme – torej navzgor.

Smučarska karavana je čez noč ostala brez nekaterih velikih imen, ki so krojila svetovi vrh zadnje desetletje. Marcel Hirscher, Felix Neureuther in Aleks Lund Svindal so tekmovalne smuči postavili v kot. Kaj pomeni odhod teh velikanov alpskega smučanja? Kako se bo poznala njihova odsotnost?

Vsi trije našteti so legende alpskega smučanja in so veliko pripomogli tudi k prepoznavnosti in popularnosti našega športa. Zaradi njihove odsotnosti se bodo zagotovo malo premešale karte pri vrhu in bo na tekmah tudi kakšno novo ime na stopničkah.

Srebrna medalja mu je v največji ponos.
Srebrna medalja mu je v največji ponos. FOTO: Profimedia

Vam je kateri od trojice dal kakšen uporaben nasvet? Kaj ste se naučili od njih?

Po prvih stopničkah v svetovnem pokalu v Banskem, kjer sem za drugim mestom zaostal za 1 samo stotinko za Marcelom Hirscherjem, mi je ta na novinarski konferenci dejal, da se igra stotink kdaj obrne v tvojo, kdaj pa v drugo korist, in da je treba v takih primerih biti potrpežljiv, ker se na koncu vse izravna. Ko pogledam celotno sliko, je res tako. Sicer pa je vse tri odlikoval izjemen profesionalizem.

Kaj je najboljši nasvet, ki ste ga prejeli v življenju?

To, da je v življenju treba biti potrpežljiv in vztrajen, kar se sliši tako preprosto, a pogosto je to zelo težko, saj vsi težimo k takojšnjemu napredku in z njim povezanimi rezultati.

Vidite danes v karavani smučarja, ki bi bil lahko v prihodnjem desetletju tako dominanten, kot je bil Hirscher?

Iskreno, tako dominanten dvomim, da bo kdo. Nenazadnje, globalno gledano, v redkih ali pa skoraj nobenem športu ni bil nihče tako dominanten toliko let v najmočnejši konkurenci, kot je to uspelo Marcelu in njegovi ekipi.

Kdo je bil vaš vzornik in zakaj?

Ivica Kostelić in Rok Petrovič, zaradi svojih smučarskih sposobnosti in tudi karakternih lastnosti.

Utrinek s poletnih priprav v Argentini.
Utrinek s poletnih priprav v Argentini. FOTO: osebni arhiv

Kaj pa življenjski moto?

Uspejo potrpežljivi in vztrajni, drugi pa ne (izposojeno od neznanega avtorja). V svojem delu ne odstopam za milimeter, ker s tem izgubljam dragocene centimetre, ki se v končnem rezultatu poznajo v metrih.

Kaj je glavni cilj prihajajoče sezone? Ste svetovni podprvak v kombinaciji, apetiti so s tem uspehom narasli. Ciljate na prvo zmago v svetovnem pokalu. Kdaj jo lahko pričakujemo?

Glavni cilj je napredek v vseh disciplinah, rezultatsko to pomeni ustalitev med najboljšimi 15 slalomisti sveta, konkurirati za najvišja mesta v kombinaciji in znova osvojiti točke v veleslalomu, ob dejstvu, da je štartno izhodišče nekoliko slabše. Zmaga je zagotovo srednjeročni cilj, vendar želim iti korak po korak in najprej dodati rezultatsko konstantnost, če pa bo priložnost že v tej sezoni, pa jo bom seveda poizkušal izkoristiti.

Domen Dornik, vrhunski triatlonec: ''Mislim, da moraš imeti v prvi vrsti ta šport rad, drugače ne gre.''
Preberi še
Domen Dornik, vrhunski triatlonec: ''Mislim, da moraš imeti v prvi vrsti ta šport rad, drugače ne gre.''

Kje na lestvici se vidite po koncu sezone 2019/20 v slalomskem seštevku?

Verjamem, da med najboljšimi 15 slalomisti.

Ste še zelo mladi. Pred vami je še dolga kariera. Pa vendar. Že imate v glavi, kdaj bo nastopil tisti trenutek, ko se boste smučarsko upokojili? Oz. če vprašamo nekoliko drugače. Kdaj se boste lahko mirne vesti upokojili? Kaj morate doseči v karieri, da boste zadovoljni?

O teh trenutkih ne želim razmišljati preveč, saj mi jemljejo fokus. Je pa dejstvo, da je to sestavni del športa. Zadovoljen bom, če bom kariero končal relativno zdrav za nadaljnje življenje in izkoristil svoj potencial do konca, težko pa rečem, s čim bom po karieri zadovoljen.

Hadalinu sta na odru za zmagovalce na tekmi svetovnega pokala na Banskem delala Marcel Hirsher in Alexis Pinturault.
Hadalinu sta na odru za zmagovalce na tekmi svetovnega pokala na Banskem delala Marcel Hirsher in Alexis Pinturault. FOTO: Profimedia

Prihajate iz smučarske družine, čeprav ste edini skočili v profesionalne vode. Če ne bi bili profesionalni alpski smučar, kaj bi bili?

Morda bi se lotil kakšnega športa z žogo, košarke ali rokometa.

Kaj je najbolj zabavna stvar, ki se vam je zgodila na tekmah svetovnega pokala?

Morda to, da sem leta 2017 na slalomu v Zagrebu odstopil tako, da sem zapel za količek in naredil salto, obenem pa k sreči ostal cel.

Ste kdaj zamudili na štart? Pozabili del opreme?

Na štart nisem zamudil nikoli, pozabil pa sem že kakšno stvar. Nikoli ne bom pozabil, kako sem 2017 na wengenski kombinaciji po slalomskem delu, ki je bil zaradi slabega vremena na sporedu pred smukaškim in sem bil na 2. mestu – to je s seboj prineslo precej stresa – na štart pozabil prinesti zaščito za hrbet, ki je obvezna. Imel sem srečo v nesreči, da je nekdo imel dve na štartu za rezervo in sem si jo lahko izposodil.

Hadalin je letos še več časa posvetil vzdržljivostnim treningom.
Hadalin je letos še več časa posvetil vzdržljivostnim treningom. FOTO: osebni arhiv

Kaj najraje počnete v prostem času? Kako si napolnite baterije?

Najraje pogledam kakšno serijo, trenutno Peaky Blinders, vzamem v roke kakšno knjigo, revijo ali pa grem na sprehod s sosedovim psom Jackom.

Najbolj nora stvar, ki ste jo storili v življenju?

Skok z elastiko oz. bungee jumping.

Kaj je bila za vas najtežja preizkušnja v življenju oz. najtežji izziv, pred katerim ste stali?

Morda je vedno znova eden težjih izzivov smučanje smukaških delov v kombinacijah, saj mi primanjkuje treninga, zato je ta izziv še toliko večji. Sicer pa je vsak dan v vrhunskem športu svojevrsten izziv.

Kdaj vas je bilo v življenju najbolj strah?

Če izhajam iz športa, zagotovo v Kitzbühelu na štartu superveleslalomske tekme 2016 in na prvem uradnem treningu smuka na OI v Pjončangu, kamor sem prišel praktično brez treninga smuka.

Kaj bi želeli, da bi vedeli na začetku kariere, pa niste?

Morda da bi mi kdo od trenerjev oz. strokovnih delavcev še bolje prikazal, kaj vse me čaka, če želim uspeti v svojem športu.

Hadalin in Kranjec bosta v novi sezoni ponovno glavni orožji moške reprezentance.
Hadalin in Kranjec bosta v novi sezoni ponovno glavni orožji moške reprezentance. FOTO: Profimedia

Na kateri beli strmini najraje tekmujete, če izvzamemo progo na Pokalu Vitranc?

Na januarskih klasikah Adelboden, Wengen in Kitzbühel.

Kako se danes spomnite svojega prvega nastopa v svetovnem pokalu, ko ste marca 2014 debitirali v Kranjski Gori?

Spomnim se, da sem bil izjemno motiviran in zelo vesel priložnosti, vendar pa moj debi ni šel po načrtih, saj sem že po nekaj zavojih izgubil smučko in končal v snegu.

Imate pred tekmami kakšen poseben ritual?

Imam. Običajno se vedno dan pred tekmo obrijem in na štartu z enim od trenerjev udarim z dlanmi.

Kje in kako ste preživeli letošnji dopust?

Letošnji dopust sem preživel teden dni v Avstriji, malo drugače. Bil je zelo aktivno obarvan s pohodništvom in kolesarstvom.

Ste kdaj izračunali, koliko kilometrov z letali in kombiji naredite v eni sezoni svetovnega pokala?

Sem izračunal po sezoni 2017/18. Podatki so precej natančni, seveda je minimalno odstopanje. S kombijem sem prevozil 20.384 kilometrov, z letali pa 84.640 kilometrov. V to so vključeni kilometri, izključno opravljeni za namen smučarskih potovanj.

Nova pravila glede kombinacije niso po meri Hadadlna.
Nova pravila glede kombinacije niso po meri Hadadlna. FOTO: Profimedia

Kaj pričakujete od uvodne tekme v Söldnu?

Želim prikazati svoji najboljši izvedbi in bomo videli – ne želim se rezultatsko obremenjevati ob dejstvu, da je štartno izhodišče slabše.

Vas je uspeh Ilke Štuhec razbremenil ali njene zmage in naslovi predstavljajo dodaten pritisk, da se tudi fantje dokažete, da niste le ''prijetna presenečenja'', temveč resni kandidati za vrh?

Eno in drugo. Lahko rečem, da nas je razbremenil, obenem pa nas dodatno motiviral.

Če malce ugibate. Komu pripisujete največ možnosti, da na tronu nasledi Marcela Hirscherja? Kdo bo slalomski in kdo veleslalomski kralj v novi sezoni? Hadalin in Kranjec?

Po mojem mnenju bo v veleslalomu troboj med Pinturaltom, Kristoffersenom in Kranjcem, ne smemo pozabiti tudi na Luitza. V slalomu bo zagotovo eden glavnih favoritov Noel. Vaša napoved bi bila sanjska.

Na družbenih omrežjih ste precej aktivni. Pogosto objavljate zabavne posnetke, s katerimi občinstvu približate ozadje smučarskega vsakdana. Kaj vam pomenijo oboževalci in čigava podpora vam pomeni največ?

Dobrodošlo je, ko vidiš, koliko ljudi te spremlja tudi na družbenih omrežjih. Največ mi pomeni podpora družine in ekipe, ki me obkroža.

Še vedno uživate v smučanju tako kot takrat, ko ste se začeli ukvarjati z njim? Če se ne motimo, vas je nad smučanjem navdušila mama?

Skušam, saj takrat, ko uživam, običajno tudi smučam boljše. Drži.

Hadalin je nekdanji mladinski svetovni prvak v alpski kombinaciji ter državni prvak v slalomu in alpski kombinaciji.
Hadalin je nekdanji mladinski svetovni prvak v alpski kombinaciji ter državni prvak v slalomu in alpski kombinaciji. FOTO: Profimedia

Po čem se razlikujete od ''sotrpinov'' v reprezentanci?

Zase bi rekel, da sem zelo natančen in razmišljujoč. Veliko razmišljam, kako bi lahko napredoval, kje bi še lahko izboljšal svoj sistem in s tem ujel kakšno stotinko. Seveda se zaradi tega kdaj tudi ujamem v kakšno zanko in se zato tudi učim najti zdravo mero tovrstnega načina. Rad tudi govorim in sem občasno precej glasen (haha). To mislim, da sta moji glavni razliki od ostalih.

Kako bi vas v treh besedah opisali drugi?

Natančen, glasen, trmast.

Na kateri rezultat v karieri ste najbolj ponosni in zakaj?

Najbolj sem ponosen na srebrno medaljo iz SP v Areju. Ker je bila ta medalja moj in ekipni tihi veliki cilj že zadnja tri leta (St. Moritz 2017, Pjongčang 2018 in Are 2019) in ko mi v Koreji ni uspelo, kjer je bilo izhodišče za napad morda še boljše, pa sam nisem bil pripravljen, je bilo zadovoljstvo ob uspehu v Areju še toliko večje.

Pravite, da so zimski športi narejeni poleti. Kako so se letošnji suhi treningi razlikovali v primerjavi s prejšnjimi?

Drži. Letos sem več časa posvetil vadbi vzdržljivosti v moči in vzdržljivostnim treningom, kjer sem poizkušal zvišati toleranco na laktat, ki sta bila v prejšnjih sezonah moj problem. Verjamem, da sem za to sezono naredil korak naprej. Vem pa tudi, da me v prihodnosti čaka še veliko dela.

FIS je spremenila pravila za kombinacijske tekme. Zdaj po prvem delu (smuk/superveleslalom) ne bo več obrnjen vrstni red 30, ampak bo najhitrejši v hitri disciplini slalom začel s številko 1 in ne več 30, kot do zdaj. S tem so specialistom za tehnične discipline prirezali krila in zmanjšali možnosti za uspeh. Kako komentirate spremembo, ki vam ne gre na roko?

Moja naloga je, da se s tem ne obremenjujem in tekmujem, kot sem to počel do zdaj. Menim, da lahko z dobro slalomsko vožnjo še vedno dosegam dobre uvrstitve. Seveda pa je zdaj tudi naloga organizatorja tekem, da slalomski teren pripravijo čim bolje in omogočijo dobre pogoje tudi za nas, ki smo bolj specializirani za slalom.

Če bi lahko, kaj bi spremenili v FIS-pravilih in zakaj?

Ne bi sprejel novega pravila v zvezi s kombinacijo. Z uvedbo novega pravila se zdi, da to ni več alpska kombinacija, temveč ''smukaška kombinacija’’.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 417