Moskisvet.com
Medenka - 8

Intervju

Slovenca zagnala svoj posel in se odselila od staršev

M. A.
02. 10. 2020 06.00
3

V Sloveniji pogosto poslušamo, da se 'otroci' predolgo držijo doma in da se leta, ko se odselijo od staršev, vse bolj podaljšujejo, a hkrati se mladi spopadajo tudi s stanovanjskim in pogosto tudi službenim problemom. Na svoj način sta se tega lotila Miha Jedlovčnik in Aljaž Tršar, ki sta prepoznala pomen slovenskega medu, zagnala svoje podjetje in se prav na račun tega s partnericama odselila od doma.

Čeprav je od našega likovnega ustvarjanja v vrtcu najverjetneje minilo že ogromno let in smo številni svoje risarske talente nadomestili z drugimi, se v omari naših staršev skoraj zagotovo še skriva kakšna naša umetnina, ki smo jo ustvarili z voščenkami. Te navidez običajne risarske potrebščine imajo lahko torej veliko nostalgično vrednost, česar se zavedata tudi slovenska podjetnika Miha Jedlovčnik in Aljaž Tršar, ki smo ju Slovenci pred nekaj leti že spoznali v 2. sezoni oddaje Štartaj Slovenija. Takrat sta slovenske otroke (in posledično tudi starše) navdušila z Medenkami, naravnimi sladkarijami iz slovenskega domačega medu in liofiliziranega sadja, otroke pa tako prepričala, da posežejo po bolj zdravi alternativi sladkarij. Sprememb pa nista vnesla le v življenja naših otrok, temveč tudi v svoji, saj sta se lahko, kot sta nam zaupala, s svojima dragima odselila od staršev in zaživela svoji življenji: 'Marsikaj se je spremenilo na bolje. Zdaj imava podjetje, v katerem sva zaposlena, poleg tega pa sva se tudi oba s partnericama odselila od doma. Sama si lahko narekujeva svoje dneve tako kot nama najbolj ustreza, to tudi veliko šteje.'

Z njima smo klepetali, ko sta na police trgovin postavila tudi posebno novost: voščenke iz slovenskega medu, ideja zanje pa je nastala že pred nekaj leti, ko sta s svojimi Medenkami sodelovala v 2. sezoni oddaje Štartaj Slovenija. 'Ob promociji Medenk smo organizirali likovno-literarni natečaj za osnovne šole z naslovom Medeni svet. Z natečajem smo želeli spodbuditi šolske otroke k razmišljanju o čebelah, njihovem pomenu za okolje in o tradiciji čebelarstva na Slovenskem, ob tem pa je bil velik poudarek na otroški ustvarjalnosti. Ko smo prejeli ogromno likovnih prispevkov, smo ugotovili, da je veliko otrok in njihovih mentorjev kot tehniko uporabilo voščenke. Ko sva tako razmišljala, sva ugotovila, da še nikjer in nikdar nisva zasledila naravnih voščenk iz čebeljega voska. Idejo sva skrbno shranila v predal in čakala na pravi trenutek, ko jo bova lahko začela razvijati,' povesta, ob tem pa dodata, da se je kriza zaradi novega koronavirusa izkazala za pravi trenutek za preizkušanje novega izdelka.

Miha Jedlovčnik in Aljaž Tršar sta ustanovila svoje podjetje, uspela in se odselila od doma.
Miha Jedlovčnik in Aljaž Tršar sta ustanovila svoje podjetje, uspela in se odselila od doma. FOTO: Aljoša Rebolj

Fanta pa se zavedata tudi, da so številni mladi podjetniki še vedno na začetku svoje poslovne poti in da še nimajo znanja in izkušenj, ki sta jih v zadnjem letu pridobila sama. 'Večkrat se ravnajte po občutku in intuiciji,' takšnim svetujeta Miha in Aljaž, ki se sicer zavedata, da zaradi projekta Štartaj Slovenija spadata v peščico izjemno privilegiranih podjetnikov. 'Takšnih podjetniških začetkov si najbrž želi vsak bodoči podjetnik. Danes nismo več začetniki. Imamo vse izkušnje, ki jih potrebuje resno podjetje. In z veseljem te izkušnje delimo z vsakim, ki nas želi poslušati.'

Medenke voščenke: podjetniški hit za male in velike umetnike
Preberi še
Medenke voščenke: podjetniški hit za male in velike umetnike

Kljub vsemu pa se Miha in Aljaž nerada veliko izpostavljata in sta zato povsem zadovoljna tudi, ko sta v ozadju: 'Veliko raje imava, če je pozornost usmerjena na izdelke Medenka. Kakšne posebne prigode ne moreva izpostaviti, razen to, da so se ljudje na promocijah v Intersparu želeli fotografirati z nama. Ampak to so se že prej (smeh).' Prav z omenjenimi voščenkami sta se Miha in Aljaž po treh letih vrnila v projekt Štartaj Slovenija, izdelki pa vas tudi letos čakajo v trgovinah Interspar in Spar. 'To so prve 100 % naravne voščenke iz slovenskega čebeljega voska in naravnih pigmentov pri nas, povsem varne so za uporabo, z nakupom vseh naših izdelkov pa podpirate tudi slovensko čebelarstvo,' jih ponosno opišeta.

Miha in Aljaž sta na police Sparovih polic poslala nov izdelek: prve 100 % naravne medene voščenke pri nas.
Miha in Aljaž sta na police Sparovih polic poslala nov izdelek: prve 100 % naravne medene voščenke pri nas. FOTO: Arhiv Štartaj Slovenija

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 325