Moskisvet.com
Kevin Siggy

Intervju

Sim dirkač Kevin Siggy: ''Sama sta opazila, da se da s tem služiti''

A.P.
29. 04. 2020 06.00
5

Kevin Siggy, 21-letni Slovenec, ki živi in študira na Nizozemskem, je voznik na misiji. Eden najboljših sim dirkačev na svetu sanja o tem, da bo nekoč simulator zamenjal za bolid formulo ena. V žepu ima pogodbo z McLarnom, v telefonskem imeniku številko Maxa Verstappna in jasno vizijo o svoji prihodnosti. Prve evre je z udejstvovanjem v e-športu zasluži leta 2017, za tiste, ki menijo, da je igranje računalniških iger neproduktivno in zabijanje časa, pa ima prav posebno sporočilo.

Tako kot večina najstnikov ste na začetku tudi sami preigravali računalniške igre zgolj za zabavo. Kdaj ste z igranjem zaslužili prve evre?

Prve evre sem začel služiti, ko sem podpisal pogodbo z ekipo Edge Esports nekje leta 2017, ampak to še ni bilo nekaj posebnega glede plače. Od tekmovanj sem prav tako začel denar pridobivati leta 2017, ko sem tekmoval v seriji WTCC.

Kako ste prepričali starše, da je igranje računalniški iger to, kar želite početi v življenju? V glavah mnogih je še vedno zakoreninjeno prepričanje, da je igranje iger neproduktivno, kar pa seveda še zdaleč ni res. To je resen posel, kjer se obračajo milijoni.

Mislim, da sta sama opazila, da se da s tem služiti. Seveda v simracingu to še ni bilo mogoče do leta 2017 (razen na iRacingu), ko so začele tovarniške ekipe organizirati tekmovanja z denarnimi ali materialnimi nagradami. Da pa kdo reče, da je to neproduktivno in nemogoče, se pa zelo moti in je poln samega sebe.

Kevin Siggy se želi nekoč iz simulatorja preseliti v pravi dirkalnik.
Kevin Siggy se želi nekoč iz simulatorja preseliti v pravi dirkalnik. FOTO: osebni arhiv

Katera je bila vaša prva računalniška igrica?

Če se ne motim, je bila prva, kako ironično, Formula 1 97.

Za razliko od številnih profesionanlnih e-športnikov, ki so zaradi kariere v e-športu pustili šolo, sami tudi študirate, in sicer oblikovanje iger na Nizozemskem. Kako težko je kombinirati študij in poklic profesionalnega e-športnika?

Kombinirat to dvoje ni tako težko, ker s študijem nimam dosti dela. Zdaj, ko bo praksa obvezna, zna biti težje in bom imel zaradi tega ali manj časa za vožnjo ali pa manj prostega časa, če želim prevoziti čim več na leto.

Astrologinja Mihaela Malečkar: ''Šokantno soočanje z realnostjo nas bo pretreslo konec junija''
Preberi še
Astrologinja Mihaela Malečkar: ''Šokantno soočanje z realnostjo nas bo pretreslo konec junija''

Je na prvem mestu e-šport ali študij?

Težko je reči – po eni strani bi končal študij, po drugi pa prešel iz e-športa v pravi motoršport. Ampak če že, raje vzamem e-šport kot prioriteto, in to zaradi dejstva, ker se je ta zvrst e-športa v zadnjem letu zelo popularizirala.

Kako je videti vaš vsakdan? Kako trenirate? Koliko ur preživite na simulatorju dirkanja? Skrbite tudi za fizično kondicijo? Vam kdo drug pripravlja plan treningov?

Moj vsakdan je normalen, nič kaj pretiranega ni za delati. Treniram, kadar hočem, ker se mi ni treba držati nobenega urnika, saj je najbolje, da dirkač vadi, kadar se njemu zazdi, saj če je prisiljen, bo to stran vržen čas.

Kevin e-dirkanju daje prednost pred študijem.
Kevin e-dirkanju daje prednost pred študijem. FOTO: osebni arhiv

Čeprav se med dirkanjem v simulatorju ne morete poškodovati, pa verjetno lahko pride do določenih poškodb. Katere so najpogostejše?

Poškodbe so zelo redke, meni se ni še nič takega zgodilo. Enkrat pa sem opazil, da se je enemu dirkaču šasija, na katero je bil volan pritrjen, zlomila in mu poškodovala nogo. Lahko se tudi zgodi, da se, če imaš dražji in bolj kakovosten volan, kaj zgodi zaradi sil FFB-ja (Force Feedback), če nisi pozoren na to, kaj se dogaja na progi.

Komik Tin Vodopivec: ''Priložnost si moraš ustvariti sam''
Preberi še
Komik Tin Vodopivec: ''Priložnost si moraš ustvariti sam''

Kako je prišlo do sodelovanja s slovito simrace ekipo Team Redline? Ste podpisali pogodbo, kot bi dirkač podpisal za npr. moštvo Ferrarija ali Mercedesa? Vam oni zdaj odrejajo treninge?

To ni povsem tako kot prave ekipe, seveda podpis pogodbe je in še več stvari poleg tega, ampak ni pa tako stresno, kot v na primer v formuli 1, kjer se morajo dirkači držati večpravil. Pomembno je samo, da vse ostane znotraj ekipe, nič informacij ne sme uiti, moramo si pomagati, se spoštovati itd.

Ali je Team Readline del zaprtega kroga tekmovanj, kot ekipe pri League of Legends, kjer ni izpadanja in vstopanja novih ekip?

Ne, pri simracingu je vse bolj ali manj odprto za vse. Team Redline tekmuje v veliko različnih tekmovanjih v različnih simulacijah/igrah.

Marko Milič: ''Enkrat sem ga udaril po roki, dvakrat pa je šel mimo mene kot vlak''
Preberi še
Marko Milič: ''Enkrat sem ga udaril po roki, dvakrat pa je šel mimo mene kot vlak''

Ste že spoznali svojega novega moštvenega kolega Maxa Verstappna? Vemo, da vam je drugi dirkač formule ena, ki prav tako dirka za Team Redline – 20-letni Londo Norris – lani izročil pokal za zmago v seriji Shadow Project.

Da, sem ga že spoznal. Najprej sem se seveda moral pogovoriti z menedžerjem ekipe, ampak še preden sem prišel v ekipo, sem izvedel, da je bil Max navdušen nad mojim talentom in zmožnostmi. Največje dobrodošlice sem bil deležen prav od njega, pokazal je veliko mero spoštovanja in bil je vesel, da sem tako hitro napredoval od lani.

Dirkač formule ena Lando Norris je takole izročil pokal Kevinu Siggyju za zmago v dirkaški seriji Shadow Project.
Dirkač formule ena Lando Norris je takole izročil pokal Kevinu Siggyju za zmago v dirkaški seriji Shadow Project. FOTO: osebni arhiv

V sklopu dirkaške serije Shadow Project ste sedli tudi v pravi dirkalnik. Seveda se simulatorja in pravega dirkalnika ne da realno primerjati – nenazadnje, na pravi stezi imate samo eno življenje. Si v bodoče želite več dirkati tudi na pravih dirkališčih? Morda nekoč postati pravi dirkač? V kateri seriji bi najraje nastopali, če bi lahko izbirali?

Se da kar nekaj stvari dobro primerjati z realnimi dirkalniki, najmanj pa seveda občutki sile, saj smo še daleč od tega, da lahko to simuliramo. Pri meni je zgolj cilj, da preidem iz e-športa v pravo dirkanje, in seveda služiti s tem, ne le voziti dve leti in se vrniti nazaj v simracing. Če bi lahko izbiral, bi izbral pot do formule 1, ampak najbolj realna opcija bi bilo seveda endurance dirkanje in najbolj pomembna dirka 24 ur Le Mansa.

Trenerka mehkih veščin Nina Dušič-Hren: ''Predavati začnejo takoj in nezavedno dajejo vtis, da nimajo prav pomembne stvari za povedati''
Preberi še
Trenerka mehkih veščin Nina Dušič-Hren: ''Predavati začnejo takoj in nezavedno dajejo vtis, da nimajo prav pomembne stvari za povedati''

Ko ste dobili serijo Shadow Project, še niste točno vedeli, kaj bo vaša funkcija pri McLarnu. Zdaj je vaša vloga verjetno že povsem jasna.

Zaradi tega svetovnega problema (pandemije koronavirusa, op. p.) se na žalost še zdaj točno ne ve, kaj vse bom delal pri McLarnu. Edino, kar smo hoteli splanirat, je bilo tekmovanje v F1 E-sports, ampak sem raje izpustil to tekmovanje in se osredotočil na druga tekmovanja, kjer vozim za Team Redline.

Tako kot športniki ste tudi e-športniki pod pritiskom. Kako sami ohranjate mirne živce? Imate kakšen ritual pred dirko?

Nimam nobenega rituala pred dirkami in ga nikoli nisem imel. Sam sem običajno malo manj nervozen. Seveda sem vseeno nervozen, ko se kvalifikacije začnejo ali ko čakam, da se ugasnejo luči, drugače pa pred tekmovanjem ni tako hudo.

Kevin sanja o formuli ena, a pravi, da so bolj realne sanje vzdržljivostne dirke.
Kevin sanja o formuli ena, a pravi, da so bolj realne sanje vzdržljivostne dirke. FOTO: osebni arhiv

Če kariera športnika v povprečju traja tam nekje do 35. leta, je ''rok trajanja'' e-športnika še krajši. Kako to? Ali sposobnosti igračarja tako hitro upadejo?

To je povsem odvisno od tega, kaj igraš oz. na čem tekmuješ. Pri simracingu lahko dobro dirkaš tudi pri 50 ali pa celo pri 60 letih, kar jih je nekaj tudi že dokazalo, tako da je pri tem specifičnem športu to malo drugače in tudi na nek način dobro.

Saša Lešnjek: ''Soigralci so se vedno norčevali iz mene, češ da mi sploh ni treba vaditi, saj tako ali tako igram samo sebe''
Preberi še
Saša Lešnjek: ''Soigralci so se vedno norčevali iz mene, češ da mi sploh ni treba vaditi, saj tako ali tako igram samo sebe''

Kaj ja vaš glavni cilj v karieri e-športnika? Računate na nastop na olimpijskih igrah, glede na to, da se omenja, da bi lahko e-šport postal del olimpijske družine že leta 2024?

Glavni cilj je seveda preiti iz e-športa v realno dirkanje in s tem služiti. Če to seveda ne uspe, se lahko vedno vrnem nazaj na simracing, ker vem, da sem sposoben to spremeniti v službo. Za olimpijske igre se seveda še ne ve, ker je simracing še vedno zgolj med manjšimi e-športi in ne še tako razvit, kot League of Legends itd., mislim pa, da bi se to celo znalo zgoditi. Seveda bi se za to sam prijavil in skušal kvalificirati.

Kaja Juvan: ''Moja prva jutranja misel je, da si izmerim srčni utrip.''
Preberi še
Kaja Juvan: ''Moja prva jutranja misel je, da si izmerim srčni utrip.''

Ste kdaj razmišljali, da bi bili streamer?

Da bi bil streamer, sem razmišljal, seveda sem tudi že poskusil, ampak za zdaj nimam dovolj sledilcev, da bi se splačalo začeti, poleg tega tudi nimam dovolj dobrega materiala, na katerem bi lahko tedensko streamal.

Siggy ni imel težav s prepričavanjem staršev, saj sta sama ugotovila, da igranje računalniških iger ni zapravljanje časa.
Siggy ni imel težav s prepričavanjem staršev, saj sta sama ugotovila, da igranje računalniških iger ni zapravljanje časa. FOTO: osebni arhiv

V e-športu se obrača ogromno denarja. E-športniki so zvezdniki nove generacije. Kljub temu si mnogi še vedno predstavljajo, da gre za lahek zaslužek, da ''mal nabijaš igrice'' in evri so tu. V resnici gre za izjemno konkurenčno polje in dejansko lahko preživi zgolj 0,01 odstotka najboljših. Da človek kaj zasluži, mora za uspeh garati kot vsak ''pravi'' športnik.

Res je, če hočeš kaj zaslužiti in se s tem preživljati, moraš imeti veliko talenta, moraš zelo veliko trenirati na različnih simulacijah in se moraš konstantno boriti za najboljša mesta. Če tega ni, so to lahko žal samo sanje. Ampak mislim, da bomo imeli v naslednjih letih tekmovanja z dosti višjimi denarnimi nagradami in boš, tudi če nisi najboljši, še vedno lahko nekaj zaslužil.

Profesionalna golfistka Ana Belac: ''Ljudje tu predvsem radi pohvalijo''
Preberi še
Profesionalna golfistka Ana Belac: ''Ljudje tu predvsem radi pohvalijo''

Vas na ulici že kdo prepozna?

Tako daleč še nisem prišel. Prepoznajo me dirkači, s katerimi sem že dirkal, ki pa jih je kar dosti. Da pa bi prišel nekdo do mene in rekel, da sem ta pa ta, se pa še ni zgodilo.

Medtem ko se je večina slovenskih igračarjev specializirala za igranje strateških in strelski iger, ste sami specialist za dirkanje. So vas kdaj mikali tudi drugi žanri?

Drugi žanri so me zanimali, preden sem začel dirkati virtualno. Tekmoval pa sem zgolj enkrat v Call of Duty Black Ops 2 v eni slovenski ligi, ampak sem takoj zatem hotel začeti dirkati in videti, česa sem zmožen tam.

Tolmač znakovnega jezika Roman Demir: ''Simultano tolmačenje spada med najbolj zahtevne poklice''
Preberi še
Tolmač znakovnega jezika Roman Demir: ''Simultano tolmačenje spada med najbolj zahtevne poklice''

Igranje računalniških iger je za marsikoga hobi. Kaj pa je vaš hobi? S čim se sproščate, kaj počnete v prostem času?

Čeprav virtualno dirkanje že štejem kot službo, s katero bi rad nekaj zaslužil, igranje iger ostaja moj hobi.

Kje – na katerih tekmovanjih/serijah –  vas lahko vse spremljamo?

Največ se me trenutno vidi v rFactor 2, kjer dirkam za ekipo BMW i Andretti Motorsport v Formuli E, poleg tega mi je ostala še ena dirka v GT Pro, kjer sem zdaj drugi v točkovanju med najboljšimi v rFactorju. Zraven bom začel voziti še v RaceRoom in Assetto Corsa Competizione, ampak to šele od sredine leta dalje.

Strokovnjak za samoobrambo: ''Težava današnje družbe je, da se obnaša, kot da nasilja ni''
Preberi še
Strokovnjak za samoobrambo: ''Težava današnje družbe je, da se obnaša, kot da nasilja ni''

SORODNI ČLANKI

Astrologinja Mihaela Malečkar: ''Šokantno soočanje z realnostjo nas bo pretreslo konec junija'' Astrologinja Mihaela Malečkar: ''Šokantno soočanje z realnostjo nas bo pretreslo konec junija'' Komik Tin Vodopivec: ''Priložnost si moraš ustvariti sam'' Komik Tin Vodopivec: ''Priložnost si moraš ustvariti sam'' Seksologinja dr. Gabrijela Simetinger: ''Naša spolnost je družbeni konstrukt'' Seksologinja dr. Gabrijela Simetinger: ''Naša spolnost je družbeni konstrukt'' Marko Milič: ''Enkrat sem ga udaril po roki, dvakrat pa je šel mimo mene kot vlak'' Marko Milič: ''Enkrat sem ga udaril po roki, dvakrat pa je šel mimo mene kot vlak'' Trenerka mehkih veščin Nina Dušič-Hren: ''Predavati začnejo takoj in nezavedno dajejo vtis, da nimajo prav pomembne stvari za povedati'' Trenerka mehkih veščin Nina Dušič-Hren: ''Predavati začnejo takoj in nezavedno dajejo vtis, da nimajo prav pomembne stvari za povedati'' Saša Lešnjek: ''Soigralci so se vedno norčevali iz mene, češ da mi sploh ni treba vaditi, saj tako ali tako igram samo sebe'' Saša Lešnjek: ''Soigralci so se vedno norčevali iz mene, češ da mi sploh ni treba vaditi, saj tako ali tako igram samo sebe'' Tolmač znakovnega jezika Roman Demir: ''Simultano tolmačenje spada med najbolj zahtevne poklice'' Tolmač znakovnega jezika Roman Demir: ''Simultano tolmačenje spada med najbolj zahtevne poklice'' Profesionalna golfistka Ana Belac: ''Ljudje tu predvsem radi pohvalijo'' Profesionalna golfistka Ana Belac: ''Ljudje tu predvsem radi pohvalijo'' Športni psiholog: ''Pridobili bodo tisti, ki se bodo s tem znali spopasti in izziv obrnili v svojo korist'' Športni psiholog: ''Pridobili bodo tisti, ki se bodo s tem znali spopasti in izziv obrnili v svojo korist'' Ivč: ''Najbolj sem ponosen na besedila, ki še prihajajo'' Ivč: ''Najbolj sem ponosen na besedila, ki še prihajajo'' Osebni trener: ''Muskelfiber ni dober pokazatelj kakovostnega treninga'' Osebni trener: ''Muskelfiber ni dober pokazatelj kakovostnega treninga'' Dr. Andrej Starc: ''Velikost penisa ni nič drugega kot fenomen v sociokulturni interpretaciji'' Dr. Andrej Starc: ''Velikost penisa ni nič drugega kot fenomen v sociokulturni interpretaciji'' Ilka Štuhec: ''To, da smo doma, je še najmanjša cena, ki jo moramo plačati'' Ilka Štuhec: ''To, da smo doma, je še najmanjša cena, ki jo moramo plačati'' Emkej: ''Najboljše stvari pridejo iz dolgčasa'' Emkej: ''Najboljše stvari pridejo iz dolgčasa'' Nogometna vratarka Sara Nemet: ''Življenja smo reševali že prej, vendar nas zdaj svet še bolj potrebuje'' Nogometna vratarka Sara Nemet: ''Življenja smo reševali že prej, vendar nas zdaj svet še bolj potrebuje'' Kaja Juvan: ''Moja prva jutranja misel je, da si izmerim srčni utrip.'' Kaja Juvan: ''Moja prva jutranja misel je, da si izmerim srčni utrip.'' Strokovnjak za samoobrambo Robert Lisac: ''Težava današnje družbe je, da se obnaša, kot da nasilja ni'' Strokovnjak za samoobrambo Robert Lisac: ''Težava današnje družbe je, da se obnaša, kot da nasilja ni'' Damjan Murko: Živim v zavesti slehernega Slovenca Damjan Murko: Živim v zavesti slehernega Slovenca Anže Kopitar se je oglasil iz karantene Anže Kopitar se je oglasil iz karantene Hrvatica mestno življenje zamenjala za življenje na majhnem otoku in srce oddala domorodcu kanibalske krvi Hrvatica mestno življenje zamenjala za življenje na majhnem otoku in srce oddala domorodcu kanibalske krvi ''Tam, kjer se začnejo lastni napori, se začne avantura. Vse ostalo prej so počitnice.'' ''Tam, kjer se začnejo lastni napori, se začne avantura. Vse ostalo prej so počitnice.'' Tudi to so Domžale: o temni strani mesta s skupino Balklan Tudi to so Domžale: o temni strani mesta s skupino Balklan Hard Division ob izdaji CD-ja fene spravili v zadrego: 'Kje bom pa zdaj to poslušal?' Hard Division ob izdaji CD-ja fene spravili v zadrego: 'Kje bom pa zdaj to poslušal?' Umetnost je kot partner, s katerim se postaraš Umetnost je kot partner, s katerim se postaraš Žiga Jelar: Vsakdo doživi dan, ko ne ve več, kje se ga drži glava Žiga Jelar: Vsakdo doživi dan, ko ne ve več, kje se ga drži glava Spoznajte atraktivno slovensko športnico, za katero niste še nikoli slišali Spoznajte atraktivno slovensko športnico, za katero niste še nikoli slišali Teo ''Teoson'' Ivančič: prijatelj nas je vse izdal policiji Teo ''Teoson'' Ivančič: prijatelj nas je vse izdal policiji Štefan Hadalin: v svojem delu ne odstopam za milimeter Štefan Hadalin: v svojem delu ne odstopam za milimeter Golobič: ''En dan se plaziš po kanalizaciji, naslednji dan si ob predsedniku države in ga varuješ'' Golobič: ''En dan se plaziš po kanalizaciji, naslednji dan si ob predsedniku države in ga varuješ''

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 417