Moskisvet.com
Stela Papič

Intervju

Osebna trenerka Stela Papič: ''Estetika je samo stranski produkt vloženega dela v svoje telo''

A.P.
14. 05. 2021 06.00
0

Čeprav na vadbo marsikdo gleda kot na nekaj mučnega, a nujnega na poti do telesne preobrazbe, pa pot do bolj zdravega in aktivnega načina življenja ni nujno mukotrpno opravilo. S tem prepričanjem živi tudi Stela Papič, osebna trenerka na področju fitnes vadbe, ki pravi, da je lahko vadba tudi sprostitev in vaša nova najljubša rutina. Ob tem poudarja, da hujšanje, izgradnja mišic ipd. niso šprint, pač pa tek na dolge proge, a ob pomoči trenerja so cilji lažje in hitreje uresničljivi. ''Fizično počutje in trening imata neverjeten vpliv na naš mentalni, čustven in energijski del, zato bi osebnega trenerja priporočala vsem, ki želijo več od sebe in svojega življenja,'' razlaga Stela, ki pa poudarja, da je ''trener samo opora in kompas pri doseganju ciljev, vsak posameznik pa mora najti svoj notranji motiv in željo po spremembi.''

Kaj so lastnosti dobrega osebnega trenerja? Kaj dobrega trenerja naredi odličnega in kako samo doživljate to vlogo?

Predvsem je pri izbiri trenerja potrebno biti pozoren že pri prvem stiku. Ali si trener vzame čas in naredi uvodni pogovor, ga zanima vaše začetno stanje in morebitne poškodbe, bolečine ter telesne omejitve. Rekla bi, da je zame dober trener nekdo, ki je več kot samo trener. Vas spodbuja, motivira ter se spomni na vas tudi po treningu. Se pravi, da s svojim celostnim pristopom že nekako postaja vaš ''life coach'''.

''Dober trener je nekdo, ki je več kot samo trener. Vas spodbuja, motivira ter se spomni na vas tudi po treningu.''
''Dober trener je nekdo, ki je več kot samo trener. Vas spodbuja, motivira ter se spomni na vas tudi po treningu.'' FOTO: osebni arhiv

Kaj nam osebni trener lahko da, kar sami morda ne moremo doseči? Nenazadnje je splet preplavljen z nasveti in rutinami. A kot pri marsičem je tudi tu hudič v podrobnostih in te na spletu radi spregledamo ...

Osebni trener vam nudi individualno sestavljen vadbeni načrt, glede na vaše cilje in glede na podatke, katere je izbral na podlagi uvodne analize, treninga in pogovora. Predvsem pa bi morala biti naloga trenerja, da vas spodbuja k zdravemu in aktivnemu načinu življenja, ter vam s svojo znanjen in izkušnjami pomaga do hitrejšega in trajnejšega rezultata.

Problem v pridobivanju podatkov s spleta je predvsem v količini in vprašljivi kvaliteti teh informacij. Če ima nekdo težave z bolečinami v ledvenem delu, je treba izbrati med primernimi vajami in informacijami. Posamezniki nimajo tolikšnega znanja, kot naj bi ga imel osebni trener. 

Natalija Cerar: ''Ljudje se pogosto vrtimo v začaranem krogu in čeprav vemo, da moramo obrniti nov list papirja, se z mislimi vračamo nazaj in si ne dovolimo iti naprej''
Preberi še
Natalija Cerar: ''Ljudje se pogosto vrtimo v začaranem krogu in čeprav vemo, da moramo obrniti nov list papirja, se z mislimi vračamo nazaj in si ne dovolimo iti naprej''

Kaj so najpogostejše napake, ki jih opažate pri ljudeh, ki želijo shujšati, priti v formo oz. izklesati svoje telo? Si naložijo preveliko breme, zadajo previsoke cilje? Ne vztrajajo dovolj dolgo? Prehitro pričakujejo rezultate?

Predvsem opažam,  da so to zelo visoki cilji v zelo kratkem času. Svojim strankam skušam poudariti, da sta dve ali tri ure na teden zelo majhen procent proti ostalim uram v tednu. Potrebno je vedeti, da je hujšanje proces skozi čas in ne hipna zadeva, ki se zgodi skozi noč. Moj cilj pri delu s strankami je v prvi vrsti razumevanje zdravega načina življenja in procesa treninga.

Tudi seveda. Nekatere stranke v tem procesu obupajo ali pa naredijo prevelike pavze. Za doseganje zastavljenih ciljev je potrebna disciplina in trud.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Šport je vaš poklic. Kako ste zašli v te vode oz. kdaj ste se zares zavezali športu? In kaj je vaš osebni cilj?

Moja pot v športu je že precej dolga, trenerski poklic me je vedno zanimal, ampak si nikoli nisem mislila, da bom pristala prav v fitnes industriji. Tisti ''prelomni trenutek'' je bila definitivno diagnoza skolioze, ko sem morala znova graditi svoje gibalne vzorce. Moj cilj je pomagati čim več posameznikom do bolj zdravega in aktivnega načina življenja. Zaradi hitrega dnevnega ritma in velika obsega dela se je količina stresa na človeka izredno povečala, zato želim ljudem predstaviti drugačen način vadbe, ki ni nujno utrujajoč in mučen. Vadba je lahko tudi sprostitev in vaša nova najljubša rutina.

Pokliče vas stranka, ki ima precej okvirne želje. ''Rad bi shujšal'' ali pa ''Želim si mišičaste roke''. Kako se lotite ''posla''? Poleg vadbenega plana mu kot prehranska svetovalka svetujete tudi dieto ...

Ko me kontaktira stranka, se prvo dogovorimo za uvodni posvet, po uvodnem posvetu in treningu se naredi vadbeni plan, ki je individualno prilagojen. Prehrana je del tega procesa, predvsem pri hujšanju in pri pridobivanju mišične mase.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
MMA-borka Tajda Ratajc: ''Dokler si zdrav, imaš vse''
Preberi še
MMA-borka Tajda Ratajc: ''Dokler si zdrav, imaš vse''

Moški in ženske smo različno grajeni in tudi dajemo poudarek na različnih stvareh. Če moški stavijo na ''mišice'', je za ženske pogosto v ospredju izguba kilogramov, čvrsta zadnjica, raven trebuh – a motiv pri enih in drugih je isti – da bi bolje izgledali oz. se bolje počutili v lastni koži. Kako se v grobem razlikuje vadbeni pristop do enih in drugih?

Zanimivo je to, da ko govorim s posamezniki o njihovih ciljih, mi večina opiše ravno te želje. Noben se v osnovi ne osredotoča, da bi izboljšal svoje zdravje. Jaz pravim, da je estetika samo stranki produkt vloženega dela v svoje telo. Prvo pa je pomembno, da se zavemo, da to delamo za zdravje, da smo bolj gibljivi, da se lahko gibamo brez omejitev in bolečin. Če pa pri tem procesu dobimo lepo oblikovano postavo, je to samo bonus. 

Kaj je najbolj pomembna vrlina osebnega trenerja? Pa če vprašam drugače. Kaj je njegovo osnovno poslanstvo in komu je v prvi vrsti namenjen osebni trener?

Vizija in pristop sta pri vsakem trenerju verjetno malenkost drugačna, zagotovo pa je pomemben del osebnega treninga izboljšati razumevanje posameznika do treninga in načina življenja. Fizično počutje in trening imata neverjeten vpliv na naš mentalni, čustven in energijski del, zato bi osebnega trenerja priporočala vsem, ki želijo več od sebe in svojega življenja.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Z izgradnjo telesa rastemo tudi navznoter. A marsikdo se režimu podredi v želji, da pridobi na samozavesti in sledi lepotnim trendom. Še kako pomemben je torej psihološki moment. Se vam zdi, da današnja družba preveč stavi na zunanjost? Smo postali obsedeni z videzom?

Definitivno. Vedno več imam stika z mlajšimi puncami in pritisk je zelo velik. V zadnjem času je bilo narejenih tudi več raziskav, kako družbeni mediji in tudi družba vlivajo na te posameznice, ki pozneje razvijejo manjšo samopodobo. Kot sem že prej omenila, zunanji videz je odraz življenjskega stila. Vsako zdravo telo ni fit in vsako fit telo ni zdravo.

MMA borka Monika Kučinič: ''Sem nenormalno čustvena in nežna oseba. A ko se borim, ta nežna Monika izgine''
Preberi še
MMA borka Monika Kučinič: ''Sem nenormalno čustvena in nežna oseba. A ko se borim, ta nežna Monika izgine''

Marsikdo težko najdejo motivacijo. Osebni trener je lahko tisti ''manjkajoči člen'', nekdo, ki te dvigne s kavča, s katerega se sicer verjetno ne bi dvignili. Kako skušate v ljudeh vzbuditi željo po tem, da skrbijo za svoje telo – prek telesne vadbe in prehrane?

Predvsem poskušam svojim strankam predstaviti, kako pomembno je zdravje in zdrav življenjski slog. Predvsem z ozaveščanjem lahko naredimo pri človeku večjo željo po spremembi in to pri še tako težkih vzorcih. Mislim, da je trener samo opora in kompas pri doseganju ciljev, vsak posameznik pa mora najti svoj notranji motiv in željo po spremembi. Vedno se začne pri nas samih, zakaj se odločimo za neko spremembo in kaj nas potem spremlja in motivira, ko ne gre vse po planu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kdo pa sicer je Stela Papič, ko ni osebna trenerka? Kdo ste kot človek, kot ženska?

Sem predvsem prijazna, preprosta in pozitivna punca. Ko nisem v telovadnici in fitnesu, imam rada druženja, aktivne dneve. Seveda pa ne živim v nekih okvirjih, predvsem kako bi morale stvari biti.

Kaj je najpomembnejši nasvet, ki ste ga dobili v življenju?

Bodi to, kar si.

Trenerka mehkih veščin Nina Dušič-Hren: ''Predavati začnejo takoj in nezavedno dajejo vtis, da nimajo prav pomembne stvari za povedati''
Preberi še
Trenerka mehkih veščin Nina Dušič-Hren: ''Predavati začnejo takoj in nezavedno dajejo vtis, da nimajo prav pomembne stvari za povedati''

SORODNI ČLANKI

Natalija Cerar: ''Ljudje se pogosto vrtimo v začaranem krogu in čeprav vemo, da moramo obrniti nov list papirja, se z mislimi vračamo nazaj in si ne dovolimo iti naprej'' Natalija Cerar: ''Ljudje se pogosto vrtimo v začaranem krogu in čeprav vemo, da moramo obrniti nov list papirja, se z mislimi vračamo nazaj in si ne dovolimo iti naprej'' MMA-borka Tajda Ratajc: ''Dokler si zdrav, imaš vse'' MMA-borka Tajda Ratajc: ''Dokler si zdrav, imaš vse'' Filip Flisar: ''Pogrešam tisto, ko si na štartu in veš, da si najboljši'' Filip Flisar: ''Pogrešam tisto, ko si na štartu in veš, da si najboljši'' Matej Mihinjač: ''V tem delu postajamo vse bolj podobni Američanom, pred leti pa smo jih tako zaničevali, češ, kako velike in potratne avtomobile vozijo.'' Matej Mihinjač: ''V tem delu postajamo vse bolj podobni Američanom, pred leti pa smo jih tako zaničevali, češ, kako velike in potratne avtomobile vozijo.'' Fotomodel Irena Višnar: ''Definitivno se čuti pritisk, da dosegamo nek lepotni ideal, vendar je veliko pomembneje, da se naučimo videti in prepoznati lepoto v sebi'' Fotomodel Irena Višnar: ''Definitivno se čuti pritisk, da dosegamo nek lepotni ideal, vendar je veliko pomembneje, da se naučimo videti in prepoznati lepoto v sebi'' MMA borka Monika Kučinič: ''Sem nenormalno čustvena in nežna oseba. A ko se borim, ta nežna Monika izgine'' MMA borka Monika Kučinič: ''Sem nenormalno čustvena in nežna oseba. A ko se borim, ta nežna Monika izgine'' Alana Vrviščar: ''Kuhanje se je vgradilo v mojo osebnost in brez njega to nisem več jaz'' Alana Vrviščar: ''Kuhanje se je vgradilo v mojo osebnost in brez njega to nisem več jaz'' Katarina Uplaznik: ''Da bi človek lahko okusil bogastvo tega, kar je, mora žrtvovati tisto, kar ni'' Katarina Uplaznik: ''Da bi človek lahko okusil bogastvo tega, kar je, mora žrtvovati tisto, kar ni'' Crnipole: ''Ko poveš, da delaš nekaj, kar bi bilo mnogim neprijetno omenjati, se neznanci veliko prej odprejo ter tudi sami delijo svoje skrite zgodbe in hobije'' Crnipole: ''Ko poveš, da delaš nekaj, kar bi bilo mnogim neprijetno omenjati, se neznanci veliko prej odprejo ter tudi sami delijo svoje skrite zgodbe in hobije'' Veronika Železnik: "Upam, da se čim prej vrnemo v normalo, da bom lahko diplomirala kot dramska in ne kot 'Zoom' igralka" Veronika Železnik: "Upam, da se čim prej vrnemo v normalo, da bom lahko diplomirala kot dramska in ne kot 'Zoom' igralka" Bine Žalohar, fant s snežinkami v krvi Bine Žalohar, fant s snežinkami v krvi Sovražni govor: 'Slovenci nismo zavozili. Če že, je zavozila zahodna družba kot celota' Sovražni govor: 'Slovenci nismo zavozili. Če že, je zavozila zahodna družba kot celota' Marko Škof: "Zahvala gre tudi moji bivši, ki je v meni prebudila čustva, ki jih pred tem nisem poznal" Marko Škof: "Zahvala gre tudi moji bivši, ki je v meni prebudila čustva, ki jih pred tem nisem poznal" Stella: 'Najsrečnejša sem, ko se nekdo poistoveti z mojimi besedili' Stella: 'Najsrečnejša sem, ko se nekdo poistoveti z mojimi besedili' Marko Jager, mojster skrajne vožnje Marko Jager, mojster skrajne vožnje Kim Begovič: 'Nekoč želim razprodati Madison Square Garden' Kim Begovič: 'Nekoč želim razprodati Madison Square Garden' Prekaljeni borilni maček, Lemmy Krušič: ''Ko zmaguješ, imaš okoli sebe 300 ljudi, prvič, ko izgubiš, ostaneta eden ali dva'' Prekaljeni borilni maček, Lemmy Krušič: ''Ko zmaguješ, imaš okoli sebe 300 ljudi, prvič, ko izgubiš, ostaneta eden ali dva'' Filip Flisar: "Trener je kot lopata. Brez nje ne moreš kopati, ampak sama od sebe pa tudi ne koplje" Filip Flisar: "Trener je kot lopata. Brez nje ne moreš kopati, ampak sama od sebe pa tudi ne koplje" Andrej Lavrič, zmagovalec prvega Bara: 'Življenje je eno samo in čutim odgovornost, da podarjeni čas kar se da dobro izkoristim in porabim zase' Andrej Lavrič, zmagovalec prvega Bara: 'Življenje je eno samo in čutim odgovornost, da podarjeni čas kar se da dobro izkoristim in porabim zase' Doša: Marsikdo iz političnih krogov gleda na umetnike zviška, razen na tiste že 100 let mrtve Doša: Marsikdo iz političnih krogov gleda na umetnike zviška, razen na tiste že 100 let mrtve Gaber Keržišnik: ''Nekje se moraš najti. Jaz sem se v tem.'' Gaber Keržišnik: ''Nekje se moraš najti. Jaz sem se v tem.''

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 479