Moskisvet.com
Nejc Petrič

Intervju

Nejc Petrič: ''Boks da moč šibkim, samozavest preplašenim in samokontrolo agresivnim''

M.S.
09. 11. 2023 06.00
0

Ko v Sloveniji človek omeni boks, najprej na misel pride ime Dejana Zavca. Če se zdi, da je po njegovem slovesu v ringu zazevala praznina, je slovenski boks v resnici v zelo dobrih rokah oz. rokavicah, saj je tu mladi Nejc Petrič, trenutno najboljši slovenski boksar, ki tudi ali pa prav po zaslugi ''mistra Simpatikusa'' upa sanjati velike sanje. ''Če si se dovolj žrtvoval in dovolj vložil v svoje priprave, morajo nekatere stvari preprosto uspeti,'' pove Nejc, ki si želi poseči po zvezdah.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Za začetek. Kakšna je ''krvna slika'' slovenskega boksa? Lahko Slovenci v trenutnih razmerah in pogojih za treninge posežemo po zvezdah? Oziroma kako daleč smo od pogojev, ki rojevajo najboljše boksarje na svetu?

Problem slovenskega boksa je selekcija. V Sloveniji nimamo dovolj velikega ''bazena'' boksarjev določene kategorije, s pomočjo katerih bi lahko konstantno rasel. Za sparinge je torej treba oditi v tujino. Je pa uspeh boksarja predvsem odvisen od posameznika, njegove discipline in trenerja, za kar imamo v Sloveniji dovolj možnosti in prostora.

''Moja konkurenčna prednost je moja ekipa.''
''Moja konkurenčna prednost je moja ekipa.'' FOTO: osebni arhiv

Torej nimate dovolj kakovostnih sparing partnerjev, da bi se ustrezno pripravili na dvoboje?

Ja, imam. Za splošne priprave imam v Golden Gloves odlične sparing partnerje. Za bolj specifične priprave v finalnem tednu priprav pa sodelujemo tudi z drugimi klubi iz tujine, kot so Hrvaška, Srbija, Italija in Anglija.

Neža Klančar: ''Nikoli nisem želela spustiti treninga, raje nisem šla v šolo v naravi, kot da bi zamudila plavanje''
Preberi še
Neža Klančar: ''Nikoli nisem želela spustiti treninga, raje nisem šla v šolo v naravi, kot da bi zamudila plavanje''

Kateri boksar vas je do zdaj najbolj navdušil in zakaj?

Ne morem se odločiti samo za enega, ker ima več boksarjev svoje specifike, po katerih se zgledujem. Izpostavil bi naslednja imena – Manny Pacquiao, Roberto Duran, Vasiliy Lomachenko in Edwin Valero. Še posebej pa bi rad izpostavil slovenskega boksarja Dejana Zavca, saj mi je pokazal, da je možno uspeti. S svojim uspehom in boksarsko kariero mi je pokazal pot.

Zavec je bil nekoč edini profesionalni boksar pri nas. Kako se je boksarska scena spremenila po njegovi eri? Je kaj napredovala? Kako močna je danes slovenska boksarska liga?

Zavec je definitivno v pozitivnem smislu vplival na razvoj slovenskega boksa. Zdi se mi, da je odprl pot mladim – takim, kot sem jaz –, da lahko sežejo po zvezdah.

Na kaj pomislite, ko vam je težko? Med borbo in nasploh? Kako takrat ohranjate moralo? In kaj storite, ko ste v podrejenem položaju?

Velikokrat pomislim, da ko je meni težko, je težko tudi nasprotniku. Če bom zdržal ta pritisk, ga bom lahko premagal. Če se ne bom vdal misli, da je težko, da ne morem, bom prišel do cilja.

Kaj, če sploh kaj, razmišljate med bojem?

Med bojem se osredotočam na postavljeno taktiko in trenerjeva navodila. Poleg tega so moje misli zaposlene še z mentaliteto, ki sem jo že omenil.

Kako se spopadate s pritiski in dejstvom, da ste trenutno najboljši slovenski boksar? To je obenem čast in breme.

Zavedam se, da mi noben uspeh ne sme ''stopiti v glavo''. Vedno želim ostati skromen in slediti svojim ciljem. S trenerjem se drživa pravila ''korak za korakom, udarec za udarcem in borba za borbo''.

''Uspeh boksarja je odvisen predvsem od posameznika, njegove discipline in trenerja, za kar imamo v Sloveniji dovolj možnosti in prostora.''
''Uspeh boksarja je odvisen predvsem od posameznika, njegove discipline in trenerja, za kar imamo v Sloveniji dovolj možnosti in prostora.'' FOTO: osebni arhiv
Miss Slovenije Alida Tomanič: ''Naziv ne pomeni, da sem najlepša Slovenka, temveč ...''
Preberi še
Miss Slovenije Alida Tomanič: ''Naziv ne pomeni, da sem najlepša Slovenka, temveč ...''

Kaj je vaša konkurenčna prednost, če se lahko tako izrazim, v primerjavi s tekmeci in čemu na treningih posvečate največ pozornosti?

Ker sem do konca predan svojemu športu, na treningih dam vedno vse od sebe in poslušam trenerja, ki najbolje ve, kaj potrebujem v določeni fazi priprav. Če odgovorim na kratko, moja konkurenčna prednost je moja ekipa. Na treningih pa se najbolj osredotočam na boksarsko tehniko.

Pred leti ste dejali, da želite postati univerzalen boksar, da boste znali boksati različne sloge in se tako lažje prilagajali tekmecu. Kako daleč ste v tem procesu? Ste že na stopnji, ko se lahko posvečate drugim rečem?

Rekel bi, da sem z izkušnjami prišel do spoznanja, kako boksati z različnimi stili. Sparingi in borbe z različnimi borci so me naučili, da mi za boksanje z njimi ni treba spremeniti svojega stila, temveč spremenim taktiko. Naučil sem se, kako se držati dogovorjene taktike tudi v težkih borbah.

Kaj človek potrebuje, da uspe v boksu? Kaj je pomembneje, moč udarca, drža, hitrost, inteligenca?

Po mojem mnenju sta na prvem mestu disciplina in inteligenca. Disciplina ti pomaga vztrajati tudi takrat, ko je težko. Inteligenca pa ti pomaga uporabiti pravo ''orodje'' v pravem trenutku.

Ana Milović: ''Nekateri še vedno ne vedo, da obstaja ženski nogomet''
Preberi še
Ana Milović: ''Nekateri še vedno ne vedo, da obstaja ženski nogomet''

Kako so se na to, da želite biti boksar, odzvali vaši starši? So sprava menili, da to ni dobro za vas, ali so vas od začetka spodbujali? Kdaj ste pravzaprav vzljubili za šport?

Boks sem vzljubil pri 15 letih, ko sem prvič stopil v boksarsko telovadnico. Ko sem se odločil za to pot, so bili starši precej zaskrbljeni – predvsem zaradi močnih udarcev, ki bi jih na tekmi lahko prejel. Ko pa sta videla, kako sem odločen in discipliniran, nista imela druge možnosti, kot da me podpreta, in tudi sedaj me 100-odstotno podpirata na moji poti.

''Boks je šport, ulica pa je ulica. Svojih trdih treningov ne bom nikoli izkoriščal na ulici in začenjal pretepa.''
''Boks je šport, ulica pa je ulica. Svojih trdih treningov ne bom nikoli izkoriščal na ulici in začenjal pretepa.'' FOTO: osebni arhiv

Boks trenirate tudi druge. Je boks v očeh staršev danes še vedno šport nasilnežev oz. pretepačev? Dejan Zavec je nekoč dejal, da je za njega ''osebno pretep najnižja raven komunikacije'' in to razume kot žalitev. Boks je nekaj povsem drugega, nenazadnje je kraljevska borilna veščine in plemenit šport. Pa ga tako razume večina?

Zdi se mi, da se je mnenje močno spremenilo. V očeh večine, s katerimi prihajam v stik, je boks odlična rekreacija za celo telo, zavedajo se, da kontakt ni obvezen na naših treningih, starši pa na naše treninge radi vpisujejo otroke predvsem zaradi razvoja splošne koordinacije in razvoja samozavesti, saj boks odlično vpliva na samozavest in nas uči samokontrole.

Se od boksa pri nas da živeti?

V olimpijskem boksu se do pred nekaj leti ni dalo zaslužiti nič. Ker pa so boksarji vse pogosteje ''uhajali'' v profesionalni boks, so se po želji ohranjanja kvalitete olimpijskega boksa v zadnjem letu tudi tu pojavile denarne nagrade. Tako so na primer na zadnjem svetovnem prvenstvu v Uzbekistanu (2023) prvemu mestu dodelili 200 tisoč, drugemu 100 tisoč in tretjemu 50 tisoč dolarjev. To pa še vedno pomeni, da v olimpijskem boksu lahko zaslužijo le najboljši – top 3 na svetu, ostali ostanejo praznih rok.

Anka Pogačnik: Velikokrat v življenju sem že slišala komentar: Zakaj judo, to je moški šport
Preberi še
Anka Pogačnik: Velikokrat v življenju sem že slišala komentar: Zakaj judo, to je moški šport

Vam od katerega udarca v glavi še danes ''odmeva'' in s kom bi si nekoč najraje delili ring oz. se borili proti njemu?

Bolj kot udarcev se spomnim posameznih borb, zato tu ne bi nobenega posebej izpostavil. Prav tako ne morem izpostaviti enega boksarja, saj je vsak na svoj način poseben, zaradi česar vsakega vrhunskega boksarja na svoj način spoštujem.

Kaj vam je dal boks, česar vam nobena druga stvar v življenju ne bi mogla dati?

Dal mi je smisel in cilj.

Kdo je po vaše najboljši boksar vseh časov in zakaj? In kateri dvoboj bi pokazali nekomu, če bi ga hoteli navdušiti nad njim?

Mike Tyson. Všeč mi je njegova zgodba od revščine do uspeha. On je tudi eden od razlogov, zakaj sem se začel ukvarjati z boksom. Pokazal bi mu dvoboj Arturo Gatti vs. Micky Ward.

Kdo je sploh zrel za treniranje boksa? Gotovo ne tisti, ki želijo sproščati agresijo, saj ima boks svoja pravila in vseprisoten športni duh ...

Rekel bi, da lahko boks trenirajo prav vsi, ki si tega želijo. Tudi sam sem imel težave z agresijo, ki sem se jo ravno prek boksa naučil obvladati. Boks je šport, ki da moč šibkim, preplašenim samozavest in agresivnim samokontrolo.

Drži, da se v zasebnem življenju ne smete zaplesti v pretep, sicer vam grozi dosmrtna prepoved nastopanja oz. udejstvovanja v boksu?

O tem načeloma ne razmišljam. Boks je šport, ulica pa je ulica. Svojih trdih treningov ne bom nikoli izkoriščal na ulici in začenjal pretepa.

Je boks danes v Sloveniji še vedno podcenjen? Mu mediji namenjajo premalo pozornosti?

Ja, mislim, da je boks v medijih v Sloveniji še vedno premalo viden. Ogromno boksarjev gara na treningih, kjer dajejo res vse od sebe, kar pa v medijih žal ni dosti izpostavljeno.

Pia Pren: ''Odskočna deska je v Sloveniji trenutno precej toga''
Preberi še
Pia Pren: ''Odskočna deska je v Sloveniji trenutno precej toga''

Kakšni so vaši karierni cilji? Kdaj boste mirne vesti boksarske rokavice obesili na klin?

Imam nekaj ciljev. Prvi: želim ustvariti boksarski rezultat, ki bo zapisan v zgodovino slovenskega boksa. Drugi: ob tem želim zaslužiti dovolj denarja za brezskrbno življenje zase in svojo družino. Tretji: iz športa oditi zdrav. Ko mi bo to uspelo, bom mirne vesti predal štafeto mlajšim boksarjem.

Kako se psihično pripravljate na dvoboje?

Dobra psihična pripravljenost se gradi že na dobrih in težkih treningih ter številnih odrekanjih, ki sodijo zraven. Če si se dovolj žrtvoval in dovolj vložil v svoje priprave, morajo nekatere stvari preprosto uspeti.

Kako stresno je vzdrževanje kilogramov, sploh na turnirjih, ki potekajo več dni zapored?

Vzdrževanje kilogramov je na turnirjih še najlaže, ker imaš cilj, si v dogajanju in imaš konstantno kontrolo – tehtanje. Težje je v pripravljalnih obdobjih, ko nimaš točnega datuma borbe, ko se spopadaš s težkimi treningi, različnimi življenjskimi situacijami in potrebami.

Za ogled moraš omogočiti piškotke družbenih omrežij!
The Plut Family: Sploh nismo vedeli, kaj pomeni zlati gumb
Preberi še
The Plut Family: Sploh nismo vedeli, kaj pomeni zlati gumb

Če bi lahko, s kariero katerega boksarja bi zamenjali svojo kariero?

Svoje kariere ne bi zamenjal z nikomer. Moja kariera je moja, kariera drugih boksarjev je njihova. Do nje so prišli po svoji poti, ki jih je izoblikovala, in tako je tudi moje življenje izoblikovalo mene in mojo kariero.

Nastopate v velterski kategoriji. Je ta najbolj konkurenčna v svetovnem merilu? 

Drži. Po številu boksarjev je definitivno ena izmed najbolj ''polnih'' kategorij, kar pomeni, da vsebuje veliko različnih boksarjev z različnimi stili, s katerimi se moraš spopasti. Zaradi hitrejših in tehnično bolj zahtevnih dvobojev je ta kategorija tudi ena izmed najzahtevnejših – število in moč udarcev sta tu namreč najbolj enakovredno zastopana.

Iztok Deželak, atlet, ki mu je ironman premalo
Preberi še
Iztok Deželak, atlet, ki mu je ironman premalo

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 313