Moskisvet.com
''Trudim se, da jebi bil vsak videospot nekaj drugačnega, posebnega, še vedno pa v okvirih okusnega. Nenazadnje smo še vedno v Sloveniji in tukaj so določene stvari še vedno 'nerodne' in nesprejemljive, medtem ko drugod po svetu to že nekaj časa velja za standard.''

Intervju

Mark Zebra: Brez močnega značaja te danes v tem svetu hitro požrejo – bodisi mediji bodisi nevoščljivost drugih

A.P.
21. 09. 2021 05.00
1

Še kot najstnika smo ga spoznali v resničnostnem šovu, v katerem je kot Mitja Podlesnik iskal in dobil glasbeno potrditev, danes pa je Mark Zebra že dodobra uveljavljeno ime na slovenski glasbeni sceni. Nedavno je predstavil svojo novo skladbo, ki jo je pospremil tudi atraktiven videospot, v katerem mu dela družbo srbska modna blogerka Dragana Savić. ''Spot je danes standard in zahteva – predvsem zato, ker se danes glasba veliko bolj gleda, kot posluša,'' razmišlja Mark, ki pravi, da na slovenski sceni manjka unikatnosti. ''Vsi kopirajo od vseh in na koncu je večina glasbe enake. Manjka nekdo, ki bi izstopil iz množice in Sloveniji pokazal zvezdniški karakter, ki je v tujini še kako potreben za uspeh. Morda bom pa to prav jaz (smeh).''

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Kako ste se znašli v glasbenih vodah? Kam segajo vaši začetki?

Že odkar vem zase, me spremlja glasba. Že kot otrok sem začel peti, nato sem se vpisal v glasbeno šolo, v kateri sem igral klaviature, kasneje še akustično kitaro. Dobil sem osnovno glasbeno podlago, sicer pa se največ naučim kar sam. Prvič sem nastopal pri petih letih, in sicer za svojo prababico na njeni obletnici poroke, od takrat pa me petje in glasba spremljata na vsakem koraku. 

Marka Zebro je Slovenija prvič bolje spoznala pred desetletjem, ko je tekmoval v resničnostnem šovu.
Marka Zebro je Slovenija prvič bolje spoznala pred desetletjem, ko je tekmoval v resničnostnem šovu. FOTO: August Teraž

Kdo je Mark Zebra, ko ni v glasbenem elementu?

Navaden fant z ogromno hobiji. Od fitnesa, teka in smučanja oziroma deskanja do prostovoljnega gasilstva in preizkušanja novih stvari v življenju. Ohranjam ločnico med zasebnim in glasbenim življenjem, saj je včasih treba izklopiti ''medijsko'' stran in si vzeti čas zase.

S katerim slovenskim glasbenikom oz. skupino bi si želel nekoč sodelovati?

Večkrat sem že omenil, da bi zelo rad posnel duet z Janom Plestenjakom. Vem, da duete izbira sam, tako da čakam na njegov klic. Morda ni več tako daleč. Pa tudi z Nino Pušlar bi se ujel.

Kaj vam predstavlja glasba?

Glasba sem jaz, glasba je moje življenje in spremljala me bo do konca. Glasba združuje, je eden od jezikov in brez nje ni kulture in sveta. Z njo se najraje izražam in kažem svoja čustva.

Kdo je vaš največji kritik?

Moji domači. Najprej pesem pokažem njim, šele nato gre naprej. Kajti če bo kdo povedal iskreno, so to oni. Zato najprej poslušam njihove kritike, potem zadevo izboljšamo v studiu in jo pilimo, dokler nam ni všeč. 

Zebra je tudi pri novi skladbi 'Če bila bi moja' sodeloval z ustaljeno ekipo – Rokom Lunačkom, ki je spisal besedilo na Markovo glasbo, in Krešimirjem Tomcem, ki je  dal skladbi končno podobo.
Zebra je tudi pri novi skladbi 'Če bila bi moja' sodeloval z ustaljeno ekipo – Rokom Lunačkom, ki je spisal besedilo na Markovo glasbo, in Krešimirjem Tomcem, ki je dal skladbi končno podobo. FOTO: August Teraž
Boštjan Pertinač: ''Zdi se mi, da so naši sosedi mnogo bolj patriotski in spoštujejo svojo glasbo, mi pa se nekako izgubljamo s trendi iz tujine''
Preberi še
Boštjan Pertinač: ''Zdi se mi, da so naši sosedi mnogo bolj patriotski in spoštujejo svojo glasbo, mi pa se nekako izgubljamo s trendi iz tujine''

Širšemu občinstvu ste se prvič predstavili v resničnostnem šovu leta 2012. Kako se danes spominjate tistih dni?

Ne morem verjeti, da bo minilo že deset let od moje odskočne deske v svet šovbiznisa. Takrat sem prišel med najboljših 20 in na to obdobje me vežejo sami dobri spomini. Spoznal sem veliko ljudi iz glasbenega sveta, veliko novih prijateljev, sebi pa dal vedeti, da sem zmožen nastopati tudi na večjih odrih in pred velikim občinstvom. Če takrat na internetu ne bi naletel na oglas za X Factor, danes najverjetneje ne bi bil tukaj, kjer sem. Skratka – odlična izkušnja.

Svojo srečo ste iskali tudi v tujini. Kako se je od vaših začetkov do danes spremenil vaš glasbeni okus, glasbeni izraz? Začeli ste v rokerskih vodah, nato preklopili na pop, pri katerem vztrajate še danes. Vmes ste si vzeli premor in končali študij. Bilo je kar pestro …

Tako je. V tem obdobju sem spremenil kar nekaj glasbenih slogov – predvsem zato, da bi našel tistega, v katerem se počutim doma. Zaključil sem študij in si vmes vzel tudi premor od glasbene kariere, da bi sploh videl, česa sem sposoben in ali se želim z glasbo ukvarjati še naprej ali pa raje odnehati in živeti ''normalno'' življenje. Na srečo sem se takrat s podporo domačih odločil nadaljevati svojo glasbeno pot. In ni mi žal. Ponosen sem na vsako prehojeno stopnico in danes lahko rečem, da sem že trden del slovenske glasbene scene.

Robert Pavić: ''Posebnost in raznolikost je tisto, kar moramo danes negovati in spoštovati bolj kot kdaj koli prej''
Preberi še
Robert Pavić: ''Posebnost in raznolikost je tisto, kar moramo danes negovati in spoštovati bolj kot kdaj koli prej''

Spoznali smo vas še kot Mitjo Podlesnika. Danes ste znani pod umetniškim imenom Mark Zebra. Zakaj sploh sprememba in od kod ideja za takšno ime?

Sprememba je nastala med mojim glasbenim premorom. Takrat, ko sem se odločil začeti zares, sem si rekel, da potrebujem vse – od svoje glasbene ekipe do ekipe za snemanje spota, pa tudi umetniško ime, ki bo dovolj zanimivo, da bo izstopalo in si ga bodo ljudje zapomnili. V bistvu je ideja prišla med pisanjem prve uradne pesmi, ''2 kozarca vina''. Z ekipo smo se povsem spontano šalili, da bi se moral imenovati Zebra, prva žival Slovenije (smeh). To nam je v tednih pred izidom ostalo v glavi, pa sem si rekel – zakaj pa ne, poskusimo. In danes smo tukaj. 

Kako bi sicer opisali svoj glasbeni slog?

V resnici nimam nekako točno določenega glasbenega sloga, najraje pa – vsaj trenutno – pop združujem z latino ritmi. To mi trenutno tudi najbolj ustreza – tako glasbeno kot vokalno. 

Poleg glasbe stavite tudi na videz. Temu primerni so tudi vaši videospoti, ki so vsi po vrsti zelo atraktivni. Se vam zdi, da je danes glasba postala prevelik šov, tekoči trak, in da je premalo poudarka na sami glasbi, ali je to pač del glasbene evolucije?

Zelo rad se gibam, skrbim za svoj videz, predvsem pa dobro notranje počutje. Brez močnega značaja te danes v tem svetu hitro ''požrejo'' – bodisi mediji bodisi nevoščljivost drugih. Trudim se, da bi bil vsak videospot nekaj drugačnega, posebnega, še vedno pa v okvirih okusnega. Nenazadnje smo še vedno v Sloveniji in tukaj so določene stvari še vedno ''nerodne'' in nesprejemljive, medtem ko drugod po svetu to že nekaj časa velja za standard.  Včasih so glasbeniki izdajali spote za vsako tretjo, četrto pesem, danes pa ne najdeš več nove pesmi, ki je ne bi spremljal videospot. Spot je danes standard in zahteva – predvsem zato, ker se danes glasba veliko bolj gleda, kot posluša. Če želiš, da tvoja glasba izstopa, se moraš znova in znova truditi, da to dosežeš. In med ogromno glasbenimi novostmi, ki se rojevajo vsak dan, je to težko.

''Trudim se, da jebi bil vsak videospot nekaj drugačnega, posebnega, še vedno pa v okvirih okusnega. Nenazadnje smo še vedno v Sloveniji in tukaj so določene stvari še vedno 'nerodne' in nesprejemljive, medtem ko drugod po svetu to že nekaj časa velja za standard.''
''Trudim se, da jebi bil vsak videospot nekaj drugačnega, posebnega, še vedno pa v okvirih okusnega. Nenazadnje smo še vedno v Sloveniji in tukaj so določene stvari še vedno 'nerodne' in nesprejemljive, medtem ko drugod po svetu to že nekaj časa velja za standard.'' FOTO: August Teraž
Roller derby kotalkarica: ''Ni dober občutek, da imajo vsi drugi športniki in rekreativci prednost pred nami''
Preberi še
Roller derby kotalkarica: ''Ni dober občutek, da imajo vsi drugi športniki in rekreativci prednost pred nami''

Kaj vas v življenju navdihuje? Zdi se, da je rdeča nit vaših avtorskih skladb ljubezen, ki je sicer najbolj priljubljena muza v glasbi …

Hja, vedno sem se počutil kot romantična duša – tako v glasbi kot tudi v osebnem življenju, čeprav mi je zadnja leta na tem področju šlo bolj slabo (smeh). No, zadnje leto pa sem se ujel s prekrasnim dekletom, ki je zdaj tudi moja muza. V ljubezni sem se vedno počutil domače in zato tudi takšne pesmi najbolj čutim. Potem pa je tukaj še moj glas, ki je bolj nežne narave in mu najbolj ustrezajo ravno ljubezenske balade.

Brez koga danes ne bi bili to, kar ste?

V bistvu sem to, kar sem, v prvi vrsti zaradi sebe, saj se učim iz preteklih izkušenj, ovir na poti in napak. Takoj za tem pa sta moja družina in dekle. Življenje je dolga pot, na kateri spoznamo veliko ljudi, se naučimo veliko stvari in naredimo veliko napak. Važno pa je, da na koncu ničesar ne obžalujemo.

Kako so videti vaši nastopi? Naredite velik žur? Kaj je še na vašem repertoarju poleg avtorskih skladb?

Včasih sem res naredil veliki žur, ustvaril energijo, ki je bila nepozabna, vedno tudi dodam kaj posebnega – bodisi povabim nekoga na oder bodisi uporabimo pirotehniko, dim, konfete, plesalke ipd., da obiskovalci z mojih nastopov odidejo z lepimi spomini. Zadnje leto, v ''koronačasu'', pa sem bolj dozorel, kar se čuti tudi v moji zadnji skladbi, 'Če bila bi moja'. Rad bi ohranil to dobro vzdušje na koncertih, hkrati pa bi rad pričaral tudi bolj romantične večere, ko bi se lahko morda kdo tudi znova zaljubil.

Parakolesar Anej Doplihar: 'Življenje si lahko zakompliciraš ali pa sprejmeš tako, kot je, in v njem uživaš'
Preberi še
Parakolesar Anej Doplihar: 'Življenje si lahko zakompliciraš ali pa sprejmeš tako, kot je, in v njem uživaš'

Kako bi se opisali s tremi besedami?

Romantičen, perfekcionist in človek, ki ve, kaj hoče.

Kakšne ženske so vam všeč in kaj vas na njih najbolj odbija?

Najbolj so mi všeč temnolasa dekleta, ki vedo, kaj želijo, in imajo jasno zastavljene cilje v svojem življenju. Najbolj pa me odvračajo neodločnost, neresnost in skrivanje.

''Ne boj se ljubiti, kajti nikoli ne veš, kaj se lahko zgodi.''
''Ne boj se ljubiti, kajti nikoli ne veš, kaj se lahko zgodi.'' FOTO: August Teraž

Kako gledate na sodobne načine iskanja ljubezni, na aplikacije, kot je Tinder? Tudi sami podrsavate levo in desno ali prisegate na ''tradicionalne'' načine?

Priznam, niso mi najbolj všeč. Sem bolj starodobne sorte – osebni stik in romantika. Še vedno trdim, da mora dolgoročna zveza temeljiti na zaupanju, medsebojnemu razumevanju in podpiranju. In tudi sam stavim na dolgoročno ljubezen.

Nam zaupate najbolj nerodno situacijo, ki se vam je zgodila v vlogi glasbenika?

Ni bolj nerodne situacije, kot je ta, da prideš na na velik oder, in ko bi moral zapeti, ti ne dela mikrofon. Se je pa tudi že zgodilo, da smo sredi nastopa skupaj z bendom povzročili izpad elektrike. Takšne situacije smo reševali s harmoniko – torej smo nadaljevali, dokler niso elektrike spet priključili. Včasih pa me tudi kdo zamenja s katerim drugim glasbenikom (smeh). Je kar zabavno, priznam.

Česa po vašem mnenju manjka na slovenski glasbeni sceni? Kako težko je uspeti in ostati zanimiv za medije?

Manjka predvsem unikatnosti. Vsi kopirajo od vseh in na koncu je večina glasbe enake. Manjka nekdo, ki bi izstopil iz množice in Sloveniji pokazal zvezdniški karakter, ki je v tujini še kako potreben za uspeh. Morda bom pa to prav jaz (smeh). Bomo videli, kaj bo prinesel čas. V teh časih je zelo težko ostati zanimiv. Vsak dan so na spletu objavljeni milijoni sekund oz. minut vsebine in težko je zagotoviti, da bo prav tvoja tista, ki si jo bo nekdo ogledal. Recept? Nimam ga. Sledim pa vodilu "Bodi to, kar si, in kar počneš, počni s srcem". 

Nazadnje ste posneli videospot za skladbo 'Če bila bi moja'', ki je od zametkov do končnega izdelka zorela tri leta. Nauk zgodbe spota je ''Nikoli ne veš, kdaj bo trenutek z ljubljeno osebo zadnji, zato ceni vsakega, ki ti je dan''. Kaj sami v življenju najbolj obžalujete? Če bi lahko zavrteli čas nazaj, kaj bi spremenili?

Skladba in nauk prihajata iz mojih lastnih izkušenj. Ne boj se ljubiti, kajti nikoli ne veš, kaj se lahko zgodi. Izkoristi vsak dan in trenutek v ljubezni, sploh če je na drugi strani oseba, ki je tvoja sorodna duša. Najbolj obžalujem določene ljubezenske ''zaplete'' iz preteklosti, ko še nisem bil dovolj čustveno zrel. Še dobro, da se iz napak učimo, zato sem zdaj boljši človek in teh napak ne ponavljam. Cenim to, kar imam, in dajem 100 odstotkov sebe.

Astrologinja Mihaela Malečkar: ''Dano nam bo več kot v preteklih letih''
Preberi še
Astrologinja Mihaela Malečkar: ''Dano nam bo več kot v preteklih letih''

SORODNI ČLANKI

Intervju s trenutno najboljšim motociklističnim dirkačem Intervju s trenutno najboljšim motociklističnim dirkačem Boštjan Pertinač: ''Zdi se mi, da so naši sosedi mnogo bolj patriotski in spoštujejo svojo glasbo, mi pa se nekako izgubljamo s trendi iz tujine'' Boštjan Pertinač: ''Zdi se mi, da so naši sosedi mnogo bolj patriotski in spoštujejo svojo glasbo, mi pa se nekako izgubljamo s trendi iz tujine'' Roller derby kotalkarica: ''Ni dober občutek, da imajo vsi drugi športniki in rekreativci prednost pred nami'' Roller derby kotalkarica: ''Ni dober občutek, da imajo vsi drugi športniki in rekreativci prednost pred nami'' Robert Pavić: ''Posebnost in raznolikost je tisto, kar moramo danes negovati in spoštovati bolj kot kdaj koli prej'' Robert Pavić: ''Posebnost in raznolikost je tisto, kar moramo danes negovati in spoštovati bolj kot kdaj koli prej'' Parakolesar Anej Doplihar: 'Življenje si lahko zakompliciraš ali pa sprejmeš tako, kot je, in v njem uživaš' Parakolesar Anej Doplihar: 'Življenje si lahko zakompliciraš ali pa sprejmeš tako, kot je, in v njem uživaš' Astrologinja Mihaela Malečkar: ''Dano nam bo več kot v preteklih letih'' Astrologinja Mihaela Malečkar: ''Dano nam bo več kot v preteklih letih'' Taiji Tokuhisa: ''Upam, da se kot družba pričnemo zavedati grozljivih učinkov razdiralnosti in sovraštva ter pričnemo raje dajati pozornost gradnji lepše prihodnosti in spoštovanju'' Taiji Tokuhisa: ''Upam, da se kot družba pričnemo zavedati grozljivih učinkov razdiralnosti in sovraštva ter pričnemo raje dajati pozornost gradnji lepše prihodnosti in spoštovanju'' Voditeljica Kmetije Natalija Bratkovič: ''Če je ne gledaš, boš naslednji dan izvisel pri debati ob kavi ali kosilu.'' Voditeljica Kmetije Natalija Bratkovič: ''Če je ne gledaš, boš naslednji dan izvisel pri debati ob kavi ali kosilu.'' Gorska tekačica Ana Čufer: ''Predsodki in komentarji, da se v gorah ne teče in da tekaški copati tja ne spadajo, me žalostijo'' Gorska tekačica Ana Čufer: ''Predsodki in komentarji, da se v gorah ne teče in da tekaški copati tja ne spadajo, me žalostijo'' Mateja Zver: "Moje sanje so, da z reprezentanco zaigramo na enem od velikih tekmovanj" Mateja Zver: "Moje sanje so, da z reprezentanco zaigramo na enem od velikih tekmovanj" Tjaša Fifer, kraljica ekstremnega endura Tjaša Fifer, kraljica ekstremnega endura Ula Šemole: ''V Sloveniji delaš zastonj in si obsojan, v tujini pa ti 'postavijo spomenik', pa še dobro te plačajo za to'' Ula Šemole: ''V Sloveniji delaš zastonj in si obsojan, v tujini pa ti 'postavijo spomenik', pa še dobro te plačajo za to'' Sanjska Tjaša Kramarič: ''Bolje je biti sam proti vsem, kot da se spremeniš'' Sanjska Tjaša Kramarič: ''Bolje je biti sam proti vsem, kot da se spremeniš'' Saša Lešnjek: ''Hudo mi je, ko slišim mlade, ki pravijo, da je slovenščina grd jezik'' Saša Lešnjek: ''Hudo mi je, ko slišim mlade, ki pravijo, da je slovenščina grd jezik'' Nuša Rojs: ''Soditi nekaj na podlagi tujega mnenja je meni mimo'' Nuša Rojs: ''Soditi nekaj na podlagi tujega mnenja je meni mimo'' El Makedoner: ''Hip hop je postal precej irelevanten, jaz pa sem rad relevanten'' El Makedoner: ''Hip hop je postal precej irelevanten, jaz pa sem rad relevanten'' Anja Pavlin: ''Toliko ljudi spoznaš v življenju, vendar so le nekateri tisti, ob katerih se počutiš, da si našel, kar si iskal, ko nisi vedel, da iščeš'' Anja Pavlin: ''Toliko ljudi spoznaš v življenju, vendar so le nekateri tisti, ob katerih se počutiš, da si našel, kar si iskal, ko nisi vedel, da iščeš'' ''Slovenska'' plavalka Tilka Paljk: '' V Zambiji je depresija bolezen zgolj belcev'' ''Slovenska'' plavalka Tilka Paljk: '' V Zambiji je depresija bolezen zgolj belcev'' Kristina Mandarina: ''V resnici nisem materialistka'' Kristina Mandarina: ''V resnici nisem materialistka'' Alja Krušič, nekdanja zmagovalka šova Slovenija ima talent: ''Iz leta v leto je težje zabavati medije, saj se vedno najde takšna oseba, kot sem bila jaz pred osmimi leti'' Alja Krušič, nekdanja zmagovalka šova Slovenija ima talent: ''Iz leta v leto je težje zabavati medije, saj se vedno najde takšna oseba, kot sem bila jaz pred osmimi leti'' Sandra Negro (Doll House) o erotičnih masažah: ''Tudi ženske imamo rade ročna dela'' Sandra Negro (Doll House) o erotičnih masažah: ''Tudi ženske imamo rade ročna dela'' Lepotička z OnlyFans, Jinny Ribič: ''Morda koga moti moj videz, ne znam pa si predstavljati, da bi koga motilo lepo vzgojeno dekle'' Lepotička z OnlyFans, Jinny Ribič: ''Morda koga moti moj videz, ne znam pa si predstavljati, da bi koga motilo lepo vzgojeno dekle'' Taja Božič: ''Zdrava ljubezen do sebe je temelj vseh drugih'' Taja Božič: ''Zdrava ljubezen do sebe je temelj vseh drugih''

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497