Moskisvet.com
Ivan Razbornik Ivč

Intervju

Ivč: ''Najbolj sem ponosen na besedila, ki še prihajajo''

A.P.
08. 04. 2020 09.34
0

Slovenska rap scena je ne samo živa, ampak vrvi. Čeprav od države in boga pozabljena, je Koroška Slovencem dala že mnogo. Morda je (še) ne povezujete z rapom, kar pa ne pomeni, da se tam ne skladajo vrhunske rime. Dokaz je Ivč, raper, za katerim se skriva glasbeni poliglot Ivan Razbornik, ki je nedavno izdal svoj drugi album in s katerim smo spregovorili o njegovih začetkih, viziji in pomoči mladim ustvarjalcem.

Kako se je začela pisati tvoja rap zgodba? Kdaj si se navdušil nad tem žanrom in začel zlagati lastne rime?

Moja zgodba se je začela v otroštvu. Z glasbo se ukvarjam že od malih nog. Vse od končane glasbene sole Fran Korun Koželjski v Velenju, kjer sem kot otrok igral klavirsko harmoniko, pa do rock benda Samsara, v katerem sem prevzel vlogo bobnarja. V najstniških letih me je pot pripeljala v hip hop vode, kjer trenutno z 11-člansko ekipo podpiramo in ustvarjamo glasbeno sceno. Nad tem žanrom sem se navdušil okoli leta 2000, ko je bil Eminem popularen med vrstniki moje generacije. Lastne rime pa sem začel kovati nekje pri 14 letih.

Emkej: ''Najboljše stvari pridejo iz dolgčasa''
Preberi še
Emkej: ''Najboljše stvari pridejo iz dolgčasa''

Prihajaš iz Velenja, od koder je tudi dobro znani 6pack Čukur. Ali med raperji v Sloveniji obstaja kakšno rivalstvo?

Opažam, da dosti poslušalcev ne ve točno, kam bi me opredelili geografsko, zato se mi ta intervju zdi super priložnost, da opišem to stališče. Prihajam iz Velenja, kjer sem prvih par let svojega življenja hodil v vrtec, potem pa smo se preselili v Dolič, ki teoretično spada na Koroško, praktično pa je to podeželje v okolici Velenja.
Kar se pa tiče rivalstva med raperji v Sloveniji, pa se mi zdi, da je odvisno od posameznikov. Osebno mislim, da v Sloveniji umetniki prej sodelujejo in podpirajo en drugega, kot pa poskušajo tekmovati med sabo in mislim da je prav tako.

Kako živa je rap scena na Koroškem?

Rap scena na Koroškem je še kako živa. Res je, da je včasih težje izpeljati kak event zaradi manjšega števila udeležencev, je pa po drugi strani vedno več poslušalcev in mladih umetnikov, ki želijo početi isto. Z društvom smo trenutno bolj kot ne edini, ki organiziramo evente v tej smeri. Skoraj tradicionalni pa je že postal dogodek "Boom Living Room", katerega je bilo že šest verzij in se pripravljamo na sedmo, dogaja pa že od leta 2016.

Kaj menite o slovenski hip hop sceni?

Slovenska hip hop scena je unikatna. Menim, da je posebna zaradi tega, ker samo Slovenci lahko razumejo ta besedila, ni tako kot na primer scena v balkanskem ali ameriškem jeziku, na katerega lahko relajtajo tudi ostali narodi, ki ta jezik razumejo. Slovenska scena pa je kljub temu, da je omejena na samo en jezik, zelo močna. Hip hop tu je zrastel, še vedno raste in se razvija. Ogromno dobrih ustvarjalcev v mali državi je težko videti po svetu, a v Sloveniji to področje cveti.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Glasba vas je spremljala od nekdaj. Kot otrok ste igrali harmoniko, bili bobnar pri rock skupini Samsara, igrate kitaro, končali pa ste v hip hopu? Še poprimete za palčke in harmoniko ali se osredotočate zgolj na prebijanje čez stihe in hip hop instrumentale?

Res je. Tudi oče in brat igrata kitaro, tako da sem že kot mali začel "ustvarjat" .Tudi dandanes še poprimem za palčke, kitaro, tudi na harmoniko kdaj pa kdaj še kaj zaigram. Ampak bolj za dušo, kot za resen hobi. Kot ste dejali, se te čase bolj posvečam in osredotočam na besedila in instrumentale.

El Makedoner: ''Boril se bom proti nepravičnostim, lažem in stereotipom''
Preberi še
El Makedoner: ''Boril se bom proti nepravičnostim, lažem in stereotipom''

Nedavno ste izdali svoj drugi samostojni album IvčTape Vol. 2. Gre za nadaljevanje prvega albuma ali povsem ločeno zgodbo?

Tako je. Gre za nadaljevanje prvega projekta "IvčTape". S prvim albumom nisem imel nekih namenov, ciljev ali vizij pri izdaji. Bilo je bolj za zabavo, kot zares, ampak je izdelek dobil toliko pozitivnega feedbacka, da sem ga enostavno moral nadaljevati. Pri drugem delu pa sem želel prikazati, da še ni konec zgodb, da se nadaljujejo, stopnjujejo in postajajo boljše. Tudi instrumentali so drugačni, več umetnikov je sodelovalo pri nastajanju izdelka in posledično je album imel tudi več skladb.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po čem se razlikuješ od ostalih raperjev?

Mislim, da se od ostalih reperjev razlikujem po tem, da imam različna besedila o različnih temah, vsako pa nosi neko sporočilo. Da so besedila realna, komična in da delam bolj na zgodbi komada, torej "storytelling".

Kakšni so vaši glasbeni cilji?

Imam vizijo, da si počasi naberem opreme, ustvarim studio doma in da se naučim dobro snemati ter producirati avdio in video posnetke, tako bi si lahko dosti projektov izdelal in dokončal sam, hkrati pa tudi pomagal drugim umetnikom, ki bi to potrebovali. Glavni cilj pri ustvarjanju mi je ta, da potešim potrebo po ustvarjanju in da ob tem uživam, pozitiva, hkrati pa tudi ustvarim nekaj, kar bo in meni in poslušalcem všeč.

Po katerih načelih živite?

Živim po načelu "Kk si boš postlau, tk boš spau!". Mislim, da to dosti pove.

Na katero svoje besedilo ste najbolj ponosni in zakaj?

Ponosen sem na vsa svoja besedila, ki sem jih kadarkoli napisal. Na ene bolj, na druge manj, ampak menim, da vsako besedilo ima globlji pomen za tistega, ki ga je ustvaril. Napisati besedilo zahteva trud, domišljijo in besedni zaklad. Spomnim se prvega besedila, ki sem ga v življenju napisal. Takrat sem mislil, da je dokaj dobro, če pa primerjam z besedili napisanimi sedaj, si ne bi mislil isto. Ampak vidim, da vaja dela mojstra, človek z vsakim napisanim verzom postane boljši, zato sem najbolj ponosen na besedila, ki še prihajajo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Si tudi jedro društva Dnevna soba studio, koroške rap ''družine'', ki nudi podporo tudi drugim glasbenim ustvarjalcem. Kdo vse se lahko obrne na vas in kaj jim nudite?

Tako je, z društvom Dnevna soba studio nudimo možnost in pomoč vsem mladim ustvarjalcem, ki bi se želeli preizkusiti na glasbenem področju in imajo željo po ustvarjanju. Društvo ima kar 11 članov, in sicer: Ivč, Gregor Rutnik Miškovič Grex, Marko Marin Night-M, Gorazd Čekon Čiko, Kevin Rozman Scout, Kevin Gros Zero, Matjaž Rus Rusi, Tadej Tamše Tamše, David Razbornik Deyf, Igor Vrečko Iggy in Mitja Miklav Maus.

Z društvom smo se prvič predstavili že leta 2014 z skupinskim mixtapom "Koroška napada", takrat se je vse skupaj šele začelo. Leta 2015 je nastal projekt pod vodstvom Marko NIGHT-M Marin z naslovom "Moj način", leta 2016 je GREX izdal mixtape "Trening", leta 2017 prvi izdelek "IvčTape", dve leti kasneje pa se je že pojavil še drugi album z naslovom "IvčTape VOL. 2". Hkrati pa tudi prvenec Kevina Rozmana - Scouta, in sicer "Iluzije". Albuma sta bila izdana istočasno v septembru 2019.

Na nas se lahko obrnejo vsi, ki imajo potrebo po dobri glasbi in zabavi, željo po ustvarjanju glasbe ali kolaboraciji, nudimo ogromno zabave in smeha.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

S katerimi slovenskimi glasbeniki si v prihodnosti želite sodelovati?

V prihodnosti si želim sodelovati z dobrimi artisti, ki bodo čutili mojo glasbo, tako kot bom jaz njihovo. Mislim da se kolabi razvijajo spontano in se zgodijo, kadar je po tem potreba.

Osebno bi želel sodelovati s kakim bendom, da se naredi kaka rap-rock zvrst komada, so mi pa tudi zelo všeč melodični komadi z ženskim vokalom, tako da tudi s pevkami različnih zvrsti. Želja pa je tudi, da bi posnel kakšen komad s kakim vzornikom iz otroških dni. Upam, da bo teh sodelovanj čim več.

Nekateri vas bolj kot po rimah poznajo po vrhunski kavi. Kruh si namreč služite tudi kot barista. Kaj je skrivnost priprave dobre kave?

Tako je, po poklicu sem organizator poslovanj v gostinstvu in turizmu in trenutno delam kot barista v mestni kavarni Šoštanj, kjer pripravljam kavice, tortice in ostale očem prijetne sladice. Skrivnost priprave dobre kave je, da jo pripraviš z ljubeznijo in srcem! (smeh).

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 492