Moskisvet.com
Dirka Po Sloveniji Eugenija Janjoš

Intervju

Eugenija Janjoš, hostesa z dirke Po Sloveniji: Evforija je bila precej nalezljiva

M.S.
24. 06. 2022 05.00
0

Vsi, ki ste spremljali nedavno končano kolesarsko dirko Po Sloveniji, ki jo je še drugič zapored najbolj zaznamoval Tadej Pogačar, ste si slovensko pentljo zagotovo zapomnili tudi po dveh simpatičnih dekletih, ki sta kolesarje pozdravili na štartu in cilju. Ena od dvojice je bila Eugenija Janjoš, ki v vlogi hostese ni bila prvič, a če je še leta 2019 na odru poljubljala zmagovalce, je bil tokrat protokol za bodočo magistro nekoliko drugačen.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Na dirki Po Sloveniji so hostese še vedno sestavni del spektakla. Kako sami vidite to vlogo v današnjih časih, ko se hostesam oziroma t. i. podium dekletom vse več športnih dogodkov odpoveduje – vključno z Dirko po Franciji, kjer je bila to več kot stoletje dolga praksa. Dekleta so vse manj samo za okras ob zmagovalcih in nosilcih majic vodilnih. Kako sebe vidite v tem kontekstu oz. vlogi v časih, ko delo hostes izumira? Je ta vloga ženske res preživeta? Vidite to kot objektivizacijo žensk?

Razumem, zakaj na določenih dirkah prihaja do opuščanja te prakse, osebno pa sem vseeno mnenja, da ne gre toliko za objektivizacijo deklet, temveč bolj neko dolgoletno tradicijo s simbolnim pomenom.

Eugenija Janjoš (levo) in Tjaša Železen sta kolesarje dirke Po Sloveniji spremljali na startu in cilju vsake etape.
Eugenija Janjoš (levo) in Tjaša Železen sta kolesarje dirke Po Sloveniji spremljali na startu in cilju vsake etape. FOTO: osebni arhiv

Kakšen je sploh seznam nalog in zadolžitev hostese ter kako je videti dan v življenju hostese na dirki Po Sloveniji? Verjetno vaša naloga ni zgolj, da se smehljate na odru. Kakšna pravila sicer za vas veljajo tam?

Dan v življenju hostese na Dirki po Sloveniji je sestavljen iz dveh ključnih delov – starta in cilja etape. Na startu sva hostesi prisotni na odru, kjer se tekmovalci podpišejo na startno listo in ob startni črti, kjer sva simbolno zraven, ko se zamahne z zastavico. Na cilju sva prisotni na podelitvi in fotografiranju. Za nas sicer veljajo enaka pravila kot za ostale člane organizacijske ekipe Dirke po Sloveniji.

Karla Oblak, ekstremna triatlonka: Ko trpljenje postane izziv
Preberi še
Karla Oblak, ekstremna triatlonka: Ko trpljenje postane izziv

Katere pogoje mora ženska izpolnjevati, da dobi takšno delo? Ali poteka kakšna avdicija? Je treba biti član kakšne modne agencije? Imeti posebna znanja?

Za to vprašanje mogoče nisem pravi naslov. Ne vem, na podlagi česa se organizatorji odločajo, katera bo primerna za vlogo hostese. Samo delo hostes na dirki sicer ni fizično naporno, rekla bi, da mora biti dekle sicer objektivno simpatičnega videza. Avdicij, kolikor vem, ni, pred tremi leti pa so organizatorji za iskanje deklet uporabili agencijo za hostese. Letos tega ni bilo.

Sanjate, da bi nekoč v vlogi hostese nastopili tudi na kakšni še odmevnejši kolesarski dirki? Je to sploh mogoče?

To sicer ni moj cilj, bi pa bila odprta za sodelovanje, v kolikor bi se mi ponudila priložnost. Glede na to da so določene dirke v tujini odmevnejše in jih spremlja več gledalcev, je verjetno tudi kandidatk za delo hostese več, ne vem pa, kako potekajo sami izbori.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ste imeli na dirki Po Sloveniji katerega izmed kolesarjev priložnost spoznati pobliže? Vam je to sploh dovoljeno?

Praktično vsa interakcija s kolesarji se je dogajala na odru, izven tega z njimi nisva imeli stikov.

Vloga hostese je odlična promocija. Vam je ta vloga že odprla kakšna druga vrata? S čim se sicer ukvarjate v življenju in čemu posvečate največ svojega prostega časa?

Zaenkrat ne, moje karierne ambicije so trenutno usmerjene v druga področja. Zaključujem magistrski študij na Fakulteti za družbene vede in delam v digitalnem marketingu. Prosti čas posvečam družini in prijateljem, skušam pa ga preživeti čimbolj razgibano.

Nova Pot: ''Če nisi glasbenik s srcem, je bolje, da delaš nekaj drugega''
Preberi še
Nova Pot: ''Če nisi glasbenik s srcem, je bolje, da delaš nekaj drugega''

Kako bi strnili vaše vtise na nedavno končani dirki Po Sloveniji? Kaj vam je oz. bo najbolj ostalo v spominu?

Dirko po Sloveniji bi ocenila kot super izkušnjo, kjer spoznaš ogromno ljudi. Zanimivo je bilo videti, kako dirka na takšnem nivoju poteka iz organizacijskega vidika in koliko stvari je za tem, da vse poteka nemoteno. Najbolj mi bodo v spominu ostali ljudje, s katerimi sem pobližje sodelovala, in evforično vzdušje, ki je vladalo na cilju posamezne etape.

Sodelovali ste tudi na zadnji predkoronski izvedbi dirke Po Sloveniji, medtem ko lani zaradi protikoronskih ukrepov hostes na slovenski pentlji ni bilo. Kako se je vaše delo na tej dirki razlikovalo od tistega takrat? Kaj se je spremenilo in česa ste veseli, da ni več? Oblačenja majic, poljubljana kolesarjev, še česa drugega?

Letošnje naloge so zaradi situacije s koronavirusom nekoliko drugačne. Prejemnik določene majice pride v njej na oder, v roki tudi že drži rože in morebiten pokal. Na odru je vzpostavljena večja razdalja med osebami kot prejšnja leta. Nobena izmed prvotnih nalog hostes mi sicer ni predstavljala problema, želela bi si, da se vsaj določene izmed njih vrnejo, da bi bilo spremljanje podelitve za gledalce bolj razgibano.

Rafał Majka je ob Slovencih najbolj zaznamoval letošnjo slovensko pentljo.
Rafał Majka je ob Slovencih najbolj zaznamoval letošnjo slovensko pentljo. FOTO: Sportida & Mario Stiehl

Vsako leto na dirki sodeluje več zvenečih imen, več je ljudi, tudi televizijskih gledalcev ... Kako sami občutite to evforijo?

Občutiti je bilo, da je dirka letos potekala še na višjem nivoju kot prejšnja leta. Evforija je bila precej nalezljiva, navijanje in vsesplošno dobro vzdušje pa te hitro potegne zraven.

Kdaj sedete na kolo in ali ste tudi sami ljubiteljica kolesarstva oz. kolesarska navijačica? Če ste, za koga stiskate pesti?

Kolesarstvo raje spremljam od daleč, sama pa se večkrat odločim za rolanje. Navijam pa za vse naše kolesarje.

Andrej Perko: Danes res lahko govorimo o krizi moškosti
Preberi še
Andrej Perko: Danes res lahko govorimo o krizi moškosti

Na kaj ste v življenju najbolj ponosni in brez koga danes ne bi bili to, kar ste?

Ponosna sem na vse, kar sem v življenju dosegla, ob tem pa sem hvaležna za vso pomoč družine in prijateljev.

Kaj vam pomeni oz. predstavlja lepota?

Kljub temu da v naši družbi obstajajo neki standardi lepote, sem mnenja, da je to v večji meri stvar subjektivne presoje posameznika.

Pred nedavnim ste skočili s padalom. Je še kak drzen izziv na vašem seznamu, ki bi ga radi čim prej odkljukali?

Tovrstni podvigi so pri meni bolj spontane narave, je pa na seznamu zagotovo še kaj podobno adrenalinskega.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Stevardesa Hana Brvar: ''V primeru resne nevarnosti, ki bi jo preživela, bi službo pustila''
Preberi še
Stevardesa Hana Brvar: ''V primeru resne nevarnosti, ki bi jo preživela, bi službo pustila''

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 492