Moskisvet.com
Emkej v družbi očeta in Muzičarjev.

Intervju

Emkej: ''Najboljše stvari pridejo iz dolgčasa''

A.P.
05. 04. 2020 06.00
3

Marka Kocjana glasbena scena pozna pod imenom Emkej. Uveljavil se je pri rap formaciji Tekochee Kru, nato pa krenil na solo pot in do danes nanizal štiri albume, ustanovil samozaložbo in nabral zavidljivo odrsko kilometrino. Če vam priimek Kocjan zvezni znano, vas spomin ne vara, njegov oče Borut Kocjan je namreč nekdanji član legendarne skupine Pepel in kri, ki jo večina pozna po skladbi Dan ljubezni. Štajerski mojster rim, ki se čez stihe prebija že poldrugo desetletje, je nedavno ob pomoči Muzičarjev, ki zadnje obdobje nastopajo z Emkejem, predelal 40 let staro očetovo pesem, februarja pa je žanrska mineštra po imenu Zavist dobila še videospot. A zdaj Mariborčan napada že z novim videospotom za skladbo Oblast, ki je glede na situacijo še kako aktualna.

Nova skladba, za katero si nedavno posnel tudi videospot, je kot naročena za ta čas, ko je svet v primežu pandemije, saj ima verjetno še bolj aktualno besedilo, kot si morda pričakoval. Česa se gre v tem času bolj bati? Virusa ali česa drugega?

Ne smemo se bati ničesar. Strah je votel. Kar pa mislim, da bi morali, pa ne samo v času virusa, je to, da bi večkrat uporabili zdrav razum in dobro staro kmečko pamet. Kljub temu, da nas je virus upočasnil, življenje teče naprej.

Nogometna vratarka Sara Nemet: ''Življenja smo reševali že prej, vendar nas zdaj svet še bolj potrebuje''
Preberi še
Nogometna vratarka Sara Nemet: ''Življenja smo reševali že prej, vendar nas zdaj svet še bolj potrebuje''

Zdi se, ko bi dal koronavirus celotno populacijo na ''airplane mode'' (beri veliko stvari nam je onemogočenih). Morda so zdaj ljudje spregledali, kaj je res pomembno v življenju in da so pomembnejše stvari od všečkov in Instagrama.

Meni se zdi, da so vsi na internetu, je pa res, da je sedaj več časa tudi za kaj drugega. Zdaj je idealna priložnost za kreativnost, domišljijo, raziskovanje. Najboljše stvari pridejo iz dolgčasa.

Kaja Juvan: ''Moja prva jutranja misel je, da si izmerim srčni utrip.''
Preberi še
Kaja Juvan: ''Moja prva jutranja misel je, da si izmerim srčni utrip.''

Kakšno je tvoje mnenje o hip hop sceni danes? Imata rap oz. hip hop še nekdanjo moč in težo ali sta s komercializacijo izgubila na vrednosti?

Še vedno jo ima. Je pa odvisno od artista samega, katerih tem in na kakšen način se jih bo lotil. Imamo mlado generacijo ustvarjalcev, ki jim tudi družbeno politične teme niso tuje. Nekaj se jih da slišati na komadu Tventi Tventi, na katerem se nas je združilo kar 14.

Kdo je bil tvoj glasbeni vzorniki oz. kdo je imel nate največji vpliv in zakaj?

Mislim, da je bila bolj kombinacija ljudi, ki so name tako ali drugače vplivali. Težko govorim samo o enem, saj se preference in okus z leti spreminjajo. Če res moram izpostaviti enega, bi to bil Snoop Dogg, ki mi je s svojo ploščo Doggy Style leta 1996 predstavil hip hop.

Katerega tujega izvajalca ta hip največ poslušaš?

Angleškega hip hop ustvarjalca Dava.

Se morda spomniš svojega prvega stiha?

Ne spomnim se celega, edino kar se spomnim, je, da je bil slab.

Tattoo artist Uroš Grahek: stranke, ki so želele tatuje na teh mestih, so dobile košarico
Preberi še
Tattoo artist Uroš Grahek: stranke, ki so želele tatuje na teh mestih, so dobile košarico

Kateri je bil prvi glasbeni album, ki si ga imeli?

Verjetno kakšen Bravo Hits (smeh).

Kaj je tvoja prva jutranja misel?

Prva misel je ponavadi ''Kaj že moram danes?''

Kaj pa najboljši nasvet, ki si ga dobili v življenju in moto, ki se ga držiš?

Enkrat mi je nek znani voditelj na neki prireditvi, ko sem nekaj kompliciral okoli svojega nastopa, rekel: ''Vzami dnar, pa idi dalje!'' Tega se še kar držim.

Po čem si želiš, da si te ljudje zapomnijo?

Rad bi, da si me zapomnijo po ljubezni.

Za sabo imaš že štiri samostojne albume in veliko glasbene kilometrine. Kje črpaš navdih za svoja besedila in kdaj lahko pričakujemo nov plošček?

Besedila črpam iz vsakodnevnih situacij v življenju in razmišljanja o njih. Veliko materiala se nabere tudi ob gledanju poročil, a jih vseeno nerad gledam. Glede novega albuma pa ne bom o datumih, ker se mi ponavadi to ne izide, lahko pa rečem, da zagotovo letos.

Na glasbeni sceni si prisotni že poldrugo desetletje. Kako si se v vseh teh letih spremenil kot glasbenik in kot človek? Kako se je v tem času spremenil tvoj lirični izraz?

V petnajstih letih sem pa malo že odrasel! Bolje dojemam glasbo, bolj kompleksno razmišljam o besedilih, okoli sebe imam tudi širšo ekipo, že več kot eno leto večinoma nastopam z Muzičarji, bendom odličnih glasbenikov, s katerimi tudi ustvarjam muziko. Zagotovo sem na vseh področjih napredoval, kar je dokaz, da se trud in vztrajnost res obrestujeta.

Po čem se razlikuješ od drugih raperjev? Kaj je tvoja dodana vrednost?

Zavedam se, da ko je komad končan, se delo šele zares začne. Brez vsebine in dobrega načina promocije je uspeh zagotovljen le v primeru, da za tabo stoji kapital. Razlikujem se v tem, da sem lastnik svojih masterjev, da se muzika stara s poslušalstvom in da imam mlade in stare oboževalce.

Si zadovoljen s svojim življenjem, s situacijo, v kateri trenutno si?

Sem. Vedno je lahko boljše, ampak tudi slabše. Konstantno opažam napredek na več področjih, zato sem zadovoljen s situacijo. Mogoče bi lahko malo več telovadil.

Kaj si želiš, da bi vedel na začetku svoje poti, pa nisi?

Da je cilj pot. Da se je najboljše zanesti na sebe. Če nekatere stvari lahko narediš sam, je najbolje, da jih. Kasneje se stvari obrnejo – če hočeš rasti, ne moreš več sam.

Wudisban Records, ki si ga ustanovil z Nikom Miholičem in iz katerega je zrasel zavod Beseda – Zaveza, presega meje založništva. Gre za skupnost, družino, živ organizem, skupino raperjev, ki podpirajo en drugega. Kako uspešni ste pri tem? Kako živa je ta trenutek hip hop scena v Sloveniji? Ali imamo podmladek?

Zdi se mi, da nam je uspelo inspirirati mlade, da ustvarjajo, kar je v bistvu največ, kar smo lahko naredili. Moja energija je še vedno usmerjena k promoviranju glasbe, a bolj v smislu streaminga, s čimer se ukvarjamo tudi pri Streamarnici. Podmladka, kot rečeno, je dovolj, mene iskreno navdušujejo. Scena je živa!

Razen kopice slovenskih glasbenikov, se v Sloveniji od glasbe ne da živeti. Kaj bi spremenil na slovenski glasbeni sceni, če bi imel čarobno paličico?

Je težko, se pa da. Najpomembnejše so pravice, ki jih glasbeniki velikokrat prepišejo založbam, tako da jim ne ostane kaj dosti. Prihodnost je v streamanju, ki ponuja najbolj demokratičen zaslužek v zgodovini glasbene industrije, ob pravi pogodbi, seveda. Če bi lahko kaj spremenil, bi to bila uredniška politika komercialnih radiev.

Če bi lahko prosto izbiral, s katerim tujim raperjem/hip hoperjem ali producentom bi želel sodelovati?

Že zgoraj omenjenim Davom. Big fan!

Kako preživljaš dneve v karanteni? Nastaja morda tudi nova glasba?

Jem in snemam. V času karantene sem izdal svoj single Oblast, cypher s 14 artisti Tventi Tventi in featuring s Swami-jem z naslovom Nadnaravno. Poleg tega pa sem posnel še dva koncerta iz dnevne sobe. Skoraj bolj produktivno kot ponavadi!

Kaj je prva stvar, ki jo boš naredil, ko bo vsega tega okoli koronavirusa konec in bo spet ''vse'' dovoljeno?

Najprej bom obiskal starše in se dobil z Muzičarji.

Kaj želiš, da se ljudje iz te krize naučimo?

Rad bi, da se naučimo, da si je treba vzeti čas zase in da če ti je dolgčas, je tudi to v redu.

Kaj v življenju najbolj obžaluješ?

Ničesar.

Emkej v družbi očeta in Muzičarjev.
Emkej v družbi očeta in Muzičarjev. FOTO:

Glasba je danes tvoj edini kruh. Drži? Kam bi usmeril svojo energijo, če ne bi bil glasbenik?

Trenutno se ukvarjam z glasbo – z ustvarjanjem le-te in pa tudi njeno promocijo. Drugače pa bi bil po mojem kuhar. Rad jem. Res rad jem.

Imaš na zalogi kakšno zabavno anekdoto s koncerta, ki si jo pripravljen deliti?

Obstaja posnetek Doše, ki na HipHop Reuniun pride na oder z gasilnim aparatom, ker je bilo po njegovo tako vroče, da je bilo potrebno gašenje. Hvala bogu smo ga pravočasno ustavili.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 492