Moskisvet.com
El Makedoner

Intervju

El Makedoner: ''Boril se bom proti nepravičnostim, lažem in stereotipom''

A.P.
31. 03. 2020 13.33
1

Slovenska glasbena scena je bogatejši za novo rap ''plato''. Domžalski polagalec rim Stefan Josifovski, ki ga v glasbenem svetu poznamo pod umetniškim imenom El Makedoner – prihaja iz makedonskega Velesa – je namreč izdal svoj debitantski album Adekvatno stanje. Izid je pospremil tudi nov videospot za skladbo Angeli.

Z El Makedonerjem smo ob tem osebnem jubileju spregovorili nekaj besed.

Pred dnevi ste izdali svoj prvi samostojni album. Prvi je vedno nekaj posebnega. Kaj vam to pomeni? Kakšni so bili občutki, ko ste v roke prejeli svojega ''prvorojenca''?

Z eno besedo – neopisljivo. Ko sem prvič posnel pesem pred štirimi leti na enem "krš" mikrofonu, si nisem predstavljal, da bom imel lahko en dan celotno kompilacijo na enem mestu. Dejansko si nisem mislil, da se bom zares ukvarjal s tem, ampak želja in zagon naredita svoje, a ciljam seveda še više.

El Makedoner napada slovensko glasbeno sceno.
El Makedoner napada slovensko glasbeno sceno. FOTO: osebni arhiv

Kateri je prvi album, ki ste si ga lastili?

Prvi album, ki sem si ga lastil, je bil od makedonske skupine Avtorizacija z nazivom "Ubiton". Takrat sem si dejansko zamislil svoj celoten projekt.

Kaj pravzaprav pomeni naslov ''Adekvatno stanje''?

Besedo "Adekvatnost" sem prvič srečal, kot kemijski izraz med izobraževanjem. Adekvatnost pomeni enakovrednost ali ustrezanje oziroma ujemanje. Takšno specifično ime pa sem izbral, ker se skupaj z ostalimi glasbeniki s katerimi sodelujem trudim biti enakovreden v svetu, kjer je sicer ravno nasprotno od idealnega.

Na albumu je 15 skladb. Ima kakšno rdečo nit? Kakšno skupno sporočilo?

Album se dotika različnih tematik in ritmov. S tem sem se hotel dotakniti različne publike, publike z različnim zanimanjem. Biti enakovreden v takšnem svetu pa pomeni, da se bom skušal boriti proti nepravičnostim, lažem in stereotipnim pogledom na svet.

Kdo je ali so bili vaši glasbeni vzorniki? Kateri zvrst vam je najbljižje?

Odraščal sem z makedonskim rapom ter makedonskimi izvajalci. Težko je izbrati svojega idola, ker ima vsak svoje vrline in sposobnosti ter sporočila. Če bi pa mogel izbrati, bi rekel, da je to "rap", ker največ besedila z največjim pomenom lahko razvrstiš in izpoveš preko omenjenega. Zato imam tudi zelo različne skladbe na albumu, od ljubezenskih, pa vse do temačnih ter "uličarskih" – človek bi lahko rekel, "all-in".

Videospot za skladbo Angeli je prava paša za oči.
Videospot za skladbo Angeli je prava paša za oči. FOTO: osebni arhiv

Katere komade si te dni vrtite non-stop?

Veliko poslušam novodobne izvajalce, ampak le-te, ki nekaj več povedo na novejših ritmih. Všeč mi je njihov doseg, ritmika in tonaliteta. Če bom našteval, bom mogoče jutri končal, tako da bom raje rekel, da poslušam vse, kar mi gre v uho, neodvisno od jezika izvajalca.

Kdaj ste se začeli ukvarjati z glasbo?

Bolj resno sem se začel ukvarjati pred štirimi leti s skladbo "Nostalgija", saj nostalgičnost do svoje rojstne države Makedonije ter družine so mi dali pravi navdih za ustvarjanje. Smo ustvarjali tudi med osnovno šolo, samo na žalost je bilo toliko neprepoznavno in "amatersko", da ta material ni nikjer več dosegljiv.

Pravite, da niste raper, da ste to in še več, da se neradi predalčkate. Kaj potem ste? Umetnik?

Trenutno se predstavljam kot umetnik, ker nisem osredotočen samo na klasični rap, rad se igram s ''flowom'' in samim potekom skladbe, mogoče tudi v prihodnosti s kakšnim pop-om ali r'n'b-je – bomo videli. Premikam se skupaj s časom, kajti če se držiš nekega načela in zgodovine, si omejen z vseh strani.

Se spomnite prvega stiha, ki ste ga napisali?

"So 21 godina sum daleku od doma,
ne e za falenje sakav samo da vi spomnam
Na povisoko nivo navlezen dlaboko vo rapov
Dolgiot pat do tuka me napravi da bidam vakov."

V slovenščini:

"Z 21 leti sem zelo daleč od doma,
Ni se za hvalit samo hotel sem vas spomnit,
Na višjem nivoju sem prišel globoko v ta rap
Dolga pot do tukaj me je naredila takšnega."

Gre za stih iz skladbe "Nostalgija".

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kako bi opisali svoj glasbeni slog? Kaj vas navdihuje? Po čem želite, da si vas ljudje zapomnijo? Kolikšen del vašega življenja predstavlja glasba?

Glasba mi pomeni neizmerno veliko, včasih mi celo punca zameri, ker je v določenih primerih glasba pred njo – a na koncu točno ve, katere vrednote so mi na prvem mestu. Navdihuje me vsak moment, ki ga preživim in doživim ter vidim okoli sebe.

Sodelovati ste že s številnimi glasbeniki. S kom bi si želeli v prihodnosti še sodelovati?

Sodeloval bi z vsakim, ki čuti mojo energijo. Ni omejitev.

Kako izgledajo vaši dnevi v času karantene? Nastaja že nova glasba?

Seveda nastaja. Poleg službe, ki jo imam, si vedno vzamem čas zase in se odklopim ter kaj napišem, ko pride prava motivacija. Včasih besede in rime prihajajo same od sebe, včasih ne – tako kot je z življenjem – včasih gre vse kot po maslu, včasih pač ne. Pomembno se je pobrati in to takrat, ko vsi oziroma še ti sam tega ne pričakuješ in se presenetiš.

Kaj pozitivnega vidite v teh težkih časih?

Veliko pozitivnosti – veliko več časa preživljamo doma s svojimi bližnjimi, kot prej. Prej ali slej se bo situacija umirila, je le vprašanje časa. Dojel sem, da sem veliko trenutkov zamudil oziroma je šlo mimo mene, ko sem bil odsoten od doma.

El Makedoner in ES-EY
El Makedoner in ES-EY FOTO: osebni arhiv

Ko bo vsega tega s koronavirusom konec, kaj je prva stvari, ki jo boste storili? Šli na turnerjo in promocijo albuma?

Točno to planiram, ampak po tem težkem času se bo treba finančno pobrati, da se lahko sploh izvedejo koncerti, ker na žalost se zaenkrat še financiram sam, a upam, da se bo to v prihodnosti spremenilo in dobim kakšno podporo.

Novi videospot za skladbo Angeli je zelo edistven. Kako in kje je potekalo snemanje? Imate na zalogi kakšno zanimivo anekdoto?

Videospot ima sam po sebi posebno karakteristiko zaradi sprememb oz. novosti, ki smo jih določili prav za ta poseben projekt. Snemanje je tokrat potekalo v naravi, na prečudovitih destinacijah in to že kar prvi snemalni dan. Že v jutranjih urah smo se odpravili proti vrhu planote Nanos, da bi ujeli prve žarke sončnega vzhoda in s tem dobili želeni kader. Po opravljenem delu na Nanosu smo se skupaj s snemalno ekipo odpravili proti drugi lokaciji. Drugi del prvega snemalnega dneva je potekal blizu naselja Borovnica, bolj natančno v soteski Pekel. Pot je bila zahtevna in zelo nevarna, vendar smo s skupnimi močmi prispeli na destinacijo, kjer smo posneli nekaj prečudovitih kadrov. Drugi snemalni dan je sledil štirinajst dni kasneje in sicer na relaciji južnega roba Planinskega polja, natančneje v Planinski jami. Tam smo posneli zadnje kadre videospota in zaključili ta zelo zanimiv projekt. Posebno zahvalo si zaslužijo vsi, ki so pomagali pri tem projektu in ga omogočili prikazati v čudoviti luči. Skupaj z ekipo Nesi Videos smo ustvarili projekt vreden ogleda.”

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Tudi to so Domžale: o temni strani mesta s skupino Balklan
Preberi še
Tudi to so Domžale: o temni strani mesta s skupino Balklan

Pred časom ste izdali tudi skladbo in videospot za ''To so Domžale II'' z zasedbo Balklan. Sta El Makedoner in Balklan dva ločena projekta ali se zgodbi prepletata? Nenazadnje je ta skladba tudi na vašem albumu.

"Balklan" je naša skupnost, ki jo trenutno predstavljajo naši podporniki in prijatelji na čelu z menoj ter "ES-EY-jem". Upamo, da se bo en dan to spremenilo v glasbeno produkcijo "Balklan Records". Z imenom hočemo povedati, da ne delamo nobenih izjem in da nam ni pomembno iz kje ste, ampak če bi radi naredili nekaj in dali kaj ven iz sebe, se lahko obrnete na nas.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497