Moskisvet.com
The Beatles

Glasba

Znanstveniki razglasili najboljšo pop skladbo vseh časov

A.P.
09. 11. 2019 15.05
3

Katera je najboljša skladba vseh časov je zelo subjektivno vprašanje. Tako kot imajo oči, imajo tudi vsaka ušesa svojega ''malarja''. Ljudje imamo različen okus in kar je všeč nekomu, ni nujno tudi drugemu. Zato so si tudi naši glasbeni okusi tako zelo različni. Ko izklopimo čustva in zadevo pogledamo skozi znanstvene oči, pa dileme ni, katere skladba je najboljša. Sodeč po raziskavi nemškega raziskovalnega inštituta Max Planck, je slovita skladba britanske skupine The Beatles najboljša pop skladba vseh časov.

Skupina The Beatles velja za eno najbolj legendarnih glasbenih skupin vseh časov. Liverpoolski stroj za uspešnice je v svoji karieri nanizal kopico skladb, ki so kraljevale na vrhu glasbenih lestvic širom sveta. Sodeč po študiji inštituta Max Planck, pa so se Britanci podpisali tudi pod najboljšo pop skladbo vseh časov, kar so avtorji raziskave znanstveno dokazali. Gre za skladbo Ob-La-Di, Ob-La-Da, ki je po mnenju glasbenih strokovnjakov sicer najbolj neumna skladba izmed vseh, pod katero sta se podpisala Paul McCartney in John Lennon – raztrgal jo je tudi slednji. A znanstveno gledano naj bi se prav ta skladba izmed vseh pop skladba najbolj približala ''popolnosti''. Uspešnica iz leta 1968, ki je izšla na dvojnem albumu The Beatles (1968), je tako znanstveno dokazano najbolj dovršena pop skladba.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

In na podlagi kakšnih meril so znanstveniki prišli do takšnega sodbe? Lotili so se analize 80.000 različnih zaporedij akordov 700 različnih skladb posnetih med letoma 1958 in 1991. S pomočjo strojnega učenja so akorde ocenjevali na podlagi tega, kako ''presenetljivo'' je bilo njihovo zaporedje. Ko so konkurenco zožali na 30 skladb, so skladbam odstranili besedilo in melodijo –da je ni bilo moč prepoznati – zaporedje akordov pa predvajali skupini 39 prostovoljcev, ki so ocenjevali všečnost akordov.

Note smrti – melodija, ki oznanja grozo
Preberi še
Note smrti – melodija, ki oznanja grozo

Zbrane informacije so dopolni s podatki merjenja možganskih aktivnosti udeležencev, s katerimi so ugotavljali ali je poslušalce zaporedje presenetilo. ''Zanimivo je, da ljudje uživajo v glasbi zgolj na podlagi zaporedja zvokov. Najbolj so prepričale skladbe, pri katerih mislimo da vemo, kaj se bo zgodilo, a nas presenetijo z nečim, česar nismo pričakovali,'' je pojasnil Vincent Cheung, študent na omenjenem inštitutu. Najbolj so tako prepričale skladbe, pri katerih so bil poslušalci prepričani kaj sledi, a jih je drugačen potek pozitivno presenetil.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Poleg skladbe Ob-La-Di, Ob-La-Da so v ožji izbor prišle še I Want You Back skupine The Jackson 5, Hooked on A Feeling skupine Blue Swede, There She Goes skupine The La's in Red Red Wine skupine UB40. Na drugem in tretjem mestu sta se sicer znašli skladbi Invisible Touch skupine Genesis in Hooked on a Feeling BJ Thomasa.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 376