GLASBA

To je žalosten razlog, da je sloviti tenorist Andrea Bocelli slep

M.S.
23.09.2022, 5:00
0
V Sloveniji se ponovno vrača 64-letni Andrea Bocelli, eden najbolj znanih tenoristov, ki je v svoji karieri prodal že več kot 90 milijonov albumov.

Kmalu se bo v Sloveniji ponovno mudil sloviti italijanski tenorist Andrea Bocelli, ki je bil pri nas nazadnje pred dvema letoma in pol, ko sta njegov čarobni glas spremljala mariborski Simfonični orkester in koncertni zbor.

Bocelli se po štiriletnem postu vrača v Slovenijo.
Bocelli se po štiriletnem postu vrača v Slovenijo./ FOTO: Profimedia

PREBERI ŠE
Žalosten razlog, zakaj je Michael Jackson nosil znamenito rokavico

Bocellija, ki se je dokazal tudi kot tekstopisec in producent, krasi veličasten glas in izjemno širok diapazon. Preboj na svetovno glasbeno sceno mu je uspel s skladbo Il Mare Calmo della Sera, s kateri je leta 1994 slavil na glasbenem festivalu San Remo. Leta 2010 je dobil tudi svojo zvezdo na Hollywoodski aleji slavnih. Nastopil je že pred tremi ameriškimi predsedniki, prav toliko papeži in številnimi predstavniki modre krvi. Njegov glas je odmeval tudi, ko so k zadnjemu počitku položili njegovega ''klubskega tovariša'', vzornika in prijatelja Luciana Pavarottija.

Bocelli kljub slepoti življenje zajema z veliko žlico.
Bocelli kljub slepoti življenje zajema z veliko žlico./ FOTO: Profimedia

Zanimiva dejstva o Andrei Bocelliju:

Kot Andrea Angel se je Bocelli rodil v vasici La Stera v Toskani in sicer 22. septembra 1958. Odraščal je v mestecu streljaj od slovite Pize.

Tudi slabi poznavalci glasbe vedo, da je Andrea Bocelli slep, a le redko kdo ve pravi vzrok njegove slepote. Težave z očmi je imel že v rani mladosti, ko so mu diagnosticirali glavkom (zelena mrena), kar pa ni bil razlog, da je oslepel. V otroštvu je namreč še videl barvo in svetlobo. Vid je izgubil kot najstnik in sicer zaradi nesreče pri nogometu, ko je bil star 12 let in je dobil udarec žoge v desno oko. Po tem ni videl več ničesar.

Kljub temu, da je že večji del življenja slep, še vedno uživa v jahanju konj.

PREBERI ŠE
Kdo sta ženski, ki stojita za neporaženima boksarskima šampionoma?

Že v rani mladosti je kazal velik glasbeni talent. Pri 14-ih je zmagal na prvem glasbenem tekmovanju in sicer z interpretacijo skladbe O Sole Mio.

Čeprav je bil izjemen glasbeni potencial, se je odločil za odvetniško kariero in doštudiral pravo na univerzi v Pizi. Da je imel denar za šolnino, je med študijem pel v lokalih. V tem času (1987) je tudi spoznal svojo bodočo ženo Enrico Cenzatti in sicer prav v času nastopa.

Bocelli in Pavarotti sta bila velika prijatelja.
Bocelli in Pavarotti sta bila velika prijatelja./ FOTO: Profimedia

Glasbeni preboj mu je uspel, ko so Pavarottiju izročili njegov demo posnetek, na katerem poje skladbo italijanskega rock zvezdnika Zucchera. Operna pevca so nato povabili, da sta skupaj z rock legendo nastopila na njegovi glasbeni turneji, kjer so skupaj odpeli skladbo Miserere. S Pavarottijem sta ostala prijatelja vse do konca, izkušenejši Italijan pa ga je v karieri vedno podpiral.

Leta 1994 je Bocelli prvič nastopil pred papežem.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Legendarno skladbo Time to Say Goodbye sta s Sarah Brighman prvič odpela leta 1996. Šlo je poslovilno pesem za boksarja Henryja Maska, prijatelja te britanske sopranistke, ki je postala svetovna uspešnica.

Leta 1998 je ga je revija People uvrstila na seznam 50 najlepših moških na svetu.

Z bratom sta lastnika družinske znamke vina Bocelli Family Wines. Vina so narejena iz grozdja, ki raste na družinski posesti v majhni toskanski vasici La Sterza.

Bocelli s svojo drugo ženo in managerko Veronico Berti.
Bocelli s svojo drugo ženo in managerko Veronico Berti./ FOTO: Profimedia

Za sabo ima dva zakona. Prvi, z Enrico Cenzatti, se ni obnesel. Poročila sta se leta 1992 in ločila leta 2002. V zakonu sta se ji rodila dva otroka, Amos in Matteo, ki sta šla po očetovih stopinjah. Leta 2014 se je v idiličnem Livornu poročil z dolgoletno partnerico in danes 36-letno Veronico Berti, ki jo je spoznal leta 2002. Ta ni le njegova žena , pač pa tudi zastopnica. S 7-letno hčerko Virginio (2012) živita v obmorskem kraju Forte dei Marmi v severni Toskani.