Moskisvet.com
Freddie Mercury

Glasba

Tako je svoje zadnje ure preživel Freddie Mercury

A.P.
25. 11. 2020 06.00
2

Mineva 29 let, odkar nas je zapustil Freddie Mercury, legendarni pevec skupine Queen, ki velja za enega največjih rockerskih frontmanov v glasbeni zgodovini. Za posledicami aidsa je umrl star komaj 45 let. Delal je domala do smrti, saj ni hotel, da ga ljudje pomilujejo. Da ima aids, je skrival vse do konca, saj je šele 48 oz. 24 ur pred smrtjo javno priznal, da je bolan in se tako tudi poslovil od sveta.

Pred smrtjo sta za Freddieja Mercuryja med drugim skrbela njegov partner Jim Hutton in nekdanje dekle Mary Austin, ki ji je zapustil razkošno londonsko hišo v kateri je živel. Če so Mercuryju virus HIV diagnosticirali leta 1987, je njegov partner izvedel, da je HIV pozitiven leta 1990, umrl pa je leta 2010, star le 61 let. Mercury je nekoč na vprašanje, če se vidi starega 70 let, odgovoril. ''Ne, takrat bom že davno mrtev. Živel sem polno življenje in če sem jutri mrtev, mi je resnično vseeno,'' je dejal.

Mary Austin in Freddie Mercury.
Mary Austin in Freddie Mercury. FOTO: Instagram
Telo boginje: Lopezova tudi pri 51-ih ničesar ni prepustila domišljiji
Preberi še
Telo boginje: Lopezova tudi pri 51-ih ničesar ni prepustila domišljiji

Mercury je umrl 24. novembra 1991. Kot rečeno, je vse do konca skrival svoje zdravstvene težave, čeprav so mediji dolgo ugibali o njegovem zdravju. Te je razkril šele tik pred smrtjo, ko je k sebi poklical osebnega asistenta in prijatelja Petra Freestona in mu dejal, da želeli povedati, da ima aids, a v izjavi za javnost bolezni, ki ga je le nekaj ur kasneje pokopala, ni poimenoval. Sporočilo je zaokrožilo po medijih 23. novembra. Eden redkih, ki je vedel, kako hudo bolan je Mercury, je bil njegov dobri prijatelj Elton John, ki je o tem spregovoril v svojih spominih. ''Bil je preveč krhek, da bi vstal iz postelje. Izgubil je vid, njegovo telo je bilo prekrito s sarkomi, kljub temu pa je bil mentalno povsem ohranjen. Nisem vedel, ali je dojel, kako blizu smrti je, ali pa je to zelo dobro vedel,'' je med drugim zapisal britanski glasbenik, ki je dodal, da Mercury ni želel, da mu bolezen preprečiti biti to, kar je.

Freddie Mercury se je s Queeni zapisal med večne.
Freddie Mercury se je s Queeni zapisal med večne. FOTO: Profimedia
Zanimiva odkritja o Jacku Razparaču
Preberi še
Zanimiva odkritja o Jacku Razparaču

Oboževalci si sicer že leta belijo glavo s tem, kaj so bile njegove poslednje besede, domnevno pa naj bi bile ''pee pee'', saj naj bi prosil za pomoč pri opravljanju male potrebe. Umrl je na domači postelji v nedeljo zvečer, ob njemu pa so bili njegovi najbolj zvesti prijatelji – ne pa tudi člani zasedbe Queen ali družine – ki so skrbeli zanj v izdihljajih njegovega življenja, ko ni več mogel vstati s postelje. Ti so imeli 12-urne izmene in mu vseskozi delali družbo. Včasih so se skupaj šalili, včasih pa se družili v tišini. Ozek krog prijateljev sta poleg Freestona, Huttona in Austinove tvorila tudi glasbenik Dave Clark in Joe Fanelli, njegov nekdanji ljubimec in chef. Kljub temu prav nihče ni bil ob njem v trenutku, ko je izdihnil, saj je umrl prej, kot so pričakovali. Zadnji dan Mercury ni več jemal zdravil, ki so mu blažile bolečino. Clark je novico o smrtu najprej prenesel Phoebe (takoj je Freddie klical Petra) in Joeju. Peter, Joe in Jim so živeli s Freddijem, medtem ko je Mary živela blizu One Garden Lodga. Dave je bil tudi tisti, ki je o smrti obvestil Freddijeve starše.

Mineva že 29 let, odkar nas je zapustil Freddie Mercury.
Mineva že 29 let, odkar nas je zapustil Freddie Mercury. FOTO: AP

''Deloval je pomirjen,'' se spominja. To je potrdila tudi Mary. ''Umrl je z nasmehom na obrazu. Sam se je odločil, kdaj bo odšel,'' je dejala, Peter pa, da je imel ''občutek, da se je Freddie sam odločil, da ima dovolj in da je čas za odhod ter tako odšel pod svojimi pogoji.'' A to ne izbriše dejstva, da je zadnje obdobje zelo trpel. ''Kvaliteta njegovega življenja je drastično upadla in bolečine so bile vsak dan hujše. Izgubljal je vid, njegovo telo pa je postajalo vse šibkejše. Težko ga je bilo gledati, ko se mu je stanje močno poslabšalo.'' Kljub temu je Freddie ohranjal pozitiven duh in se tudi proti koncu rad šalil. Umrl je za posledicami pljučnice, proti kateri se telo ni več moglo boriti. Novico o njegovi smrti je svet izvedel prihodnje jutro.

Presenetljiva prava imena glasbenih zvezdnikov
Preberi še
Presenetljiva prava imena glasbenih zvezdnikov

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 479