Moskisvet.com
Kurt Cobain

Glasba

Bil je odvisnik, svojo ženo pa je poročil kar v pižami

E.R.
09. 04. 2024 02.00
0

Od smrti pevca skupine Nirvana Kurta Cobaina je minilo 30 let.

Estrada

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Pred 30 leti je umrl legendarni Kurt Cobain, pevec skupine Nirvana, človek, ki je ob koncu 80. let prejšnjega stoletja spremenil podobo glasbene scene. Kurt je poleg Amy Winehouse, Jimija Hendrixa, Janis Joplin in mnogih drugih preminil le dober mesec po svojem 27. rojstnem dnevu in tako postal 'član' kluba 27 – skupine mladih umetnikov, ki so tragično preminuli pri 27. letih.

Klub 27 – prekleto leto, ki je pokopalo številne glasbenike
Preberi še
Klub 27 – prekleto leto, ki je pokopalo številne glasbenike

Kurt Cobain je odraščal v skromni družini – njegov oče je bil mehanik, mati pa natakarica. Ko je bil star devet let, sta se njegova starša ločila, pozneje pa je ugotovil, da ga je ta izkušnja za vedno zaznamovala. Po ločitvi je nekaj časa preživel z očetom in njegovo novo družino, vendar je bilo Kurtovo uporniško vedenje v najstniških letih preveč zanje, zato je njegovo varstvo prevzel ožji krog prijateljev in družine. 

Tako bi bili danes videti prezgodaj umrli zvezdniki, če bi bili še živi
Preberi še
Tako bi bili danes videti prezgodaj umrli zvezdniki, če bi bili še živi

Drugi dogodek, ki je zaznamoval Kurtovo odraščanje, je bil njegov 14. rojstni dan, ko je v dar prejel rabljeno kitaro. Na njej je naredil prve glasbene korake in se tako naučil igrati skladbe skupin Led Zeppelin in Queen. Nekaj let pozneje je spoznal Kristo Novoselic, ljubiteljico punk glasbe, katere starši so prišli v ZDA iz Dalmacije. Tako se je leta 1987 rodila Nirvana. Na bobnih se jim je pridružil Chad Channing, tako da so dve leti pozneje posneli svoj prvi album 'Bleach'. Chadovo mesto je kmalu zamenjal Dave Grohl, leta 1991 pa so se zapisali v zgodovino – izdali so album 'Nevermind', ki je postal svetovna uspešnica.

Nirvana
Nirvana FOTO: Reuters

Milijoni oboževalcev, izvajanje koncerta za koncertom, snemanje novih pesmi so bili za Kurta Cobaina prevelik zalogaj. Spopadal se je z depresijo, kmalu pa je postal odvisen od mamil, tako kot mnogi zvezdniki 90. let. Med turnejo 'Nevermind' leta 1992 je luč javnosti ugledala novica o njegovi odvisnosti od heroina, ki ga je prvič poskusil, že preden je bila Nirvana ustanovljena. Med snemanjem s fotografom Michaelom Levinom naj bi zaradi tega večkrat zaspal. 

Poročila se je hči Kurta Cobaina, 'da' je dahnila sinu slavnega skejtarja
Preberi še
Poročila se je hči Kurta Cobaina, 'da' je dahnila sinu slavnega skejtarja

Istega leta se je Kurt poročil z igralko in glasbenico Courtney Love (59). Poročila sta se na Havajih, Kurt pa je na obred prišel kar v pižami. Bil naj bi prelen, da bi si nadel obleko, in Courtney je pozneje razkrila, da jo je prijatelj opozoril, da ji bo poroka s Kurtom 'uničila življenje'. Kmalu zatem je izvedela, da je noseča, priznala pa je tudi, da je uživala mamila, preden je vedela za nosečnost. Pozneje istega leta se je paru rodila hči Frances

Frances ni bila stara niti dve leti, ko je Kurt umrl. Nazadnje ga je videla, ko je bil pevec v rehabilitacijskem centru v Kaliforniji, štiri dni pred njegovo smrtjo.

Zadnji meseci in dnevi Kurtovega življenja so bili težki. Med evropsko turnejo so mu diagnosticirali hudo obliko bronhitisa, zaradi česar je bil hospitaliziran v Rimu. Nekaj dni pozneje se je predoziral s kombinacijo mamil in alkohola. Preživel je in se nato vrnil v ZDA. 18. marca je Courtney poklicala policijo in rekla, da se boji, da bo Kurt naredil samomor, ker se je zaklenil s pištolo, vendar je to zanikal. Privolil je v odhod na zdravljenje, a je naposled pobegnil iz centra. 

Kurt Cobain
Kurt Cobain FOTO:

Po pobegu je kupil letalsko karto in se odpravil v Seattle. Med letom je srečal Duffa McKagana , basista Guns 'n' Roses. Kot je povedal McKagan, je bil Kurt videti vesel, da ga vidi, a "je čutil, da nekaj ni v redu." Družina in prijatelji Kurta Cobaina niso vedeli, kje je, dokler ga 8. aprila ni mrtvega našel električar na njegovem domu v Seattlu. 

Kurt Cobain – večni upornik, zadnji pravi rock zvezdnik in glas generacije, ki to ni hotel biti
Preberi še
Kurt Cobain – večni upornik, zadnji pravi rock zvezdnik in glas generacije, ki to ni hotel biti

Čeprav so okoli njegove smrti krožile številne teorije zarote – ena od njih je bila, da je bil umorjen – so oblasti njegovo smrt opisale kot samomor. Pustil je tudi poslovilno pismo, ki ga je naslovil na namišljenega prijatelja iz otroštva Boddaha. 

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?
Nirvano toži dojenček z naslovnice albuma Nevermind
Preberi še
Nirvano toži dojenček z naslovnice albuma Nevermind
Glasbeni navdušenci, pozor! Na VOYO so vam kjerkoli in kadarkoli  za ogled na voljo različne dokumentarne serije na temo glasbe. Predlagamo vam serijo Mejniki zvoka: ključni trenutki nastajanja popglasbe (Soundbreaking), ki razkriva ključne trenutke v razvoju snemanja zabavne glasbe ter v ospredje postavlja prepoznavne uspešnice, ki so zaznamovale prelomne dogodke v življenju generacij poslušalcev po vsem svetu. Izbirate pa lahko tudi med dokumentarnimi serijami in filmi, kot so Punk, Freddie: Zadnje dejanje, The Beatles: Osem dni na teden in David Bowie: Prvih pet let.
Znane glasbene skupine in njihova izvorna imena
Preberi še
Znane glasbene skupine in njihova izvorna imena

Vir: www.24sata.hr

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 479