Moskisvet.com
Kurt Cobain

Glasba

Klub 27 – prekleto leto, ki je pokopalo številne glasbenike

A.P.
10. 08. 2021 06.00
0

Klub 27 je zloglasni klub, v katerem so združeni slavni glasbeniki, ki so umrli stari 27 let. Večina jih je preminila zaradi zlorabe alkohola ali drog. ''Nastal'' je v šestdesetih letih prejšnjega stoletja, potem ko so med letoma 1969 in 1971 umrli Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison in Brian Jones.

Kristina Mandarina: ''V resnici nisem materialistka''
Preberi še
Kristina Mandarina: ''V resnici nisem materialistka''

Klub 27 od nekdaj buri domišljijo. Gre res za prekleto leto? Ko so umrli omenjeni štirje velikani glasbe, je to nesrečno naključje, da so vsi umrli stari 27 let, sprožilo številna ugibanja. Leta 1969 je v za mnoge še danes nepojasnjenih okoliščina umrl Brian Jones, muhasti, a zelo spoštovan ustanovni član skupine The Rolling Stone, za katerega so mnogi prepričani, da je bil umorjen, potem ko so ga našli mrtvega v bazenu.

Brian Jones in Mick Jagger v New Yorku.
Brian Jones in Mick Jagger v New Yorku. FOTO: Linda McCartney

Jimi Hendrix se mu je poklonil s skladbo, sam pa tako kot Jones leto kasneje umrl v sumljivih okoliščinah, ko naj bi se predoziral z uspavalnimi tabletami, ki jih je ''poplaknil'' z veliki količinami vina. Kitarski bog se je zaradi tega zadušil v spanju. Leta 1970 je bil heroin v kombinaciji z alkoholom in morfijem usoden za pevko in kraljico belega bluesa Janis Joplin, ki se je pred tem enkrat že predozirala, opojne substance pa so leto kasneje pokopale tudi Jima Morrisona, pevca skupine The Doors, ki so ga našli mrtvega v banji.

Jimi Hendrix
Jimi Hendrix FOTO: Profimedia

Razlog za smrt naj bi bila odpoveda srca, zaradi česar ni bilo obdukcije, čeprav je rad užival droge in alkohol. Ena različica njegove smrti pravi, da je našel heroin svoje partnerke Pamele Courson, ga posnifal, ker ga je zamenjal za kokain in utrpel srčni napad. Coursonova naj bi, namesto da bi poklicala reševalce, legla in zaspala. Tudi zanjo je bil usoden heroin, in sicer tri leta kasneje, umrla pa je – da, prav ste uganili – stara 27 let. Morrison je po smrti Jonesa objavil njemu posvečeno poezijo Ode to L.A. While Thinking of Brian Jones, Deceased.

Jim Morrison
Jim Morrison FOTO: Profimedia

Klub 27 se je medijsko ''uveljavil'' leta 1994, ko si je življenje vzel frontman grung skupine Nirvana, Kurt Cobain, ki si je s heroinom zdravil želodčne težave, heroin z valijem pa je zaužil, preden si je s puško zadal usodno rano v glavo. Klubu se je pred desetimi leti pridružila pevka Amy Winehouse, ki je leta 2008 izrazila bojazen, da bi lahko pristala v tem klubu. To se je na koncu žal tudi zgodilo, potem ko je umrla zaradi zastrupitve z alkoholom.

Kurt Cobain
Kurt Cobain FOTO: Profimedia

Eden prvih glasbenikov, ki je umrl star 27 let, je bil Robert Johson, kitarist, ki je pustil velik pečat, čeravno je posnel zgolj 29 pesmi, a pomembno vplival na glasbenike, kot sta Hendrixa in Eric Clapton. Umrl je zaradi zastrupitve s strihninom, sicer strupom za podgane, pa tudi sestavino LSD-ja. Nekateri trdijo, da je prodal dušo hudiču, da je dobil talent za igranje kitare in skladanja.

Amy Winehouse
Amy Winehouse FOTO: Profimedia

Poleg naštetih so v tem letu starosti umrli tudi številni drugi glasbeniki, in sicer Jacob Miller (pevec skupine Inner Circle), Ron "Pigpen" McKernan (klaviaturist skupine Grateful Dead), Richey James Edwards (kitarist skupine Manic Street Preachers, ki je izginil leta 1995), Dave Alexander (basist skupine Stooges), Freaky Tah (raper zasedbe Lost Boyz), Pete de Freitas (bobnar skupine Echo & the Bunnymen), Kristen Pfaff (basistka skupine Hole), Jean-Michel Basquiat (ustanovitelj skupine Gray), , Pete Ham (klaviaturist in kitarist skupine Badfinger), Gary Thain (basist skupine Uriah Heep), Alan "Blind Owl" Wilson (pevec skupine Canned Heat), Rudy Lewis (pevec skupine The Drifters), itd.

Alja Krušič, nekdanja zmagovalka šova Slovenija ima talent: ''Iz leta v leto je težje zabavati medije, saj se vedno najde takšna oseba, kot sem bila jaz pred osmimi leti''
Preberi še
Alja Krušič, nekdanja zmagovalka šova Slovenija ima talent: ''Iz leta v leto je težje zabavati medije, saj se vedno najde takšna oseba, kot sem bila jaz pred osmimi leti''

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 400