Moskisvet.com
Eminem Jackson Rihanna

Glasba

1969–2019: najbolj popularni glasbeniki v zadnjih 50 letih

A.P.
17. 11. 2019 07.00
1

V zadnjih petdesetih letih se je na seznam najbolj popularnih glasbenikov uvrstila kopica glasbenikov. Kdo je ''haral'' v obdobju med letoma 1969 in 2019?

Nekatera glasba je večna in mnogim glasbenikom je uspelo v letih ustvarjanja ostati pomemben in popularen skozi večji del kariere. Od vseh glasbenikov v zadnjih 50 letih dva še posebej izstopata – Michael Jackson, ki je bil kar 12 let na vrhu po prodaji albumov, ter raper Eminem, ki je rekordnih 8,5 leta zapored držal naziv najbolj prodajanega glasbenika na svetu.

Michael Jackson je v svoji 40-letni karieri prodal preko 350 milijonov albumov.
Michael Jackson je v svoji 40-letni karieri prodal preko 350 milijonov albumov. FOTO: Profimedia

Leta 1969 je bila kakopak na vrhu skupina The Beatles, ki ji je sledil Elvis Presley ter duo Simon in Garfunkel. Liverpoolčani so vztrajali na vrhu do jeseni 1972, ko so jih za kratko prehiteli Led Zeppelin – bilo je to obdobje, ko se je razrasel rock žanr – a krono vrnili že poleti 1973, ko je na prestol sedel Presley, sledili pa so mu Beatli.

Za ogled moraš omogočiti piškotke družbenih omrežij!

Potem je na sceno stopil Elton John, ki je doživel meteorski vzpon. Podoben ''bum'' popularnosti so doživeli tudi Eaglesi leta 1976 in skupina Queen leta 1982. Osemdeseta in delno devetdeseta so pripadla Jacksonu, ki so ga z vseh strani napadale Madonna, Whitney Houston in druge. Leta 1997, ko je izšel Titanik, je na krilih uspeha filma plula Celine Dion. V devetdesetih so sicer ''eksplodirale'' glavne skladbe za filme – naslovna pesem Eltona Johna za Levjega kralja, Whitney Houston za Telesnega stražarja, Bryana Adamsa za Robina Hooda in Madonne za Evito.

Leta 1999 smo bili priča rekordni prodaji, ko je glasbena industrija zaslužila kar 19,5 milijarde evrov, kar je številka, ki je do danes ni presegla.

Znanstveniki razglasili najboljšo pop skladbo vseh časov
Preberi še
Znanstveniki razglasili najboljšo pop skladbo vseh časov

Po kratki vladavini deške skupine Backstreet Boys so sledila leta Eminema, ki je populariziral rep in bil kralj popularnosti med letoma 2001 in 2008, ko je njegovo vladavino končala Rihanna. Vladavino barbadoške lepotice je leta 2013 prekinil njen nekdanji ljubimec, raper Drake, ki je z izjemo kratke prevlade Luisa Fonsija na začetku leta 2019, najbolje prodajani in popularni izvajalec še danes.

In če so štiri desetletja uspeh merili po prodaji albumov, so podatki za zadnja leta seštevek več virov – prodaje albumov, predvajanja na radijskih postajah, prodaje digitalnih kopij in digitalne prodaje singlov.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 342