Moskisvet.com
Vikingi

Film/tv

Vikingi, epska serija, ki gledalca posrka vase

A.P.
20. 07. 2019 07.47
0

Vikingi britanskega scenarista Michaela Hirsta (Tudorji) so ena najbolj priljubljenih televizijskih serij. Irsko-kanadska zgodovinska drama, ki se opira na nordijsko mitološko zgodovino, črpa navdih iz epske zgodbe o vikinškem vladarju Ragnarju Lodbroku in je postavljena v začetek vikinške dobe (793).

Glavni junak serije Vikingi Ragnar (Travis Fimmel) je zgodovinska oseba in eden od najbolj slovitih normanskih herojev, pa tudi eden najbolj razvpitih. Med drugim se ga je prijel vzdevek bič Francije in Anglije. Serija o skandinavskih zavojevalcih nas postavi na križišče mitologije in zgodovine, zgodba pa črpa navdihu tako iz zgodovinskih knjig kot nordijskih sag, ki pa nima toliko nadnaravnih primesi kot ''konkurenčna'' serija Igra prestolov.

Vse sezone serije Vikingi si lahko ogledate na VOYO.

Dogajanje temelji na resničnih vikinških napadih na angleška mesta, pa tudi na francosko prestolnico. Serija je prežeta z bitkami, spletkami, ne manjkajo pa niti močni ženski liki. Med njimi izstopa Lodbrokova vročekrvna žena Lageretha (Katheryn Winnick).

Ragnarja, ki se je iz navadnega kmetovalca povzdignil v neustrašnega bojevnika in legendo, žene ponos in neusahljiva želja po neznanem. Ko njegov zvesti prijatelj in lokalni posebnež Floki (Gustaf Skarskgård) izdela edinstveno ladjo, izzoveta lokalnega vladarja Earla Haraldsona, da jima dovoli pot v neznano – na zahod, proti takrat zanje še mistični Angliji. Na pohod se odpravi tudi Ragnarjev brat Rollo (Clive Standen), ki pa vseskozi drži figo v žepu, saj goji skrito zamero do brata.

Pričakujte epske bitke in veliko krvi.
Pričakujte epske bitke in veliko krvi. FOTO:

Ko Vikingi dosežejo Anglijo, se presenečeni Angleži ne zavedajo, kaj jih je doletelo. Ragnar opustoši samostane, zapleni vredne predmete in domov odvede ujetnika, anglosaškega duhovnika Athelstana, s katerim pa kmalu splete nenavadno prijateljstvo. Ragnar začne spoznavati krščanstvo, duhovnika pa obsedejo nordijske mitologije in običaji.

Oboževalci so upali na film Kriva pota, dobili pa to!
Preberi še
Oboževalci so upali na film Kriva pota, dobili pa to!

Serijo, pri kateri se je Michael Hirst opiral na znamenito sago iz 13. stoletja, Ragnars saga Loðbrókar, krasi odlična scenografija in kostumografija. Za snemanje prve sezone – prva klapa je padla že leta 2012 – so porabili 35 milijonov evrov, večina epizod pa nastaja na Irskem, delno pa tudi na Islandiji, v Rusiji, Franciji v Atlantskem oceanu. Vseh pet sezon si lahko ogledate na VOYO.

Novi VOYO
Novi VOYO FOTO:

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 400